Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Afvallen via je onderbewustzijn

Logo https://hu.scrollytelling.io/afvallen-via-je-onderbewustzijn

Wie moeite heeft met afvallen kan tegenwoordig terecht bij een hypnotherapeut. De therapeut brengt de cliënten onder hypnose om zo de oorzaak van het eetprobleem aan te pakken. Maar heeft dit eigenlijk wel zin? En hoe verantwoord is dit dan?

Naar boven

Iemand die denkt dat hij of zij een bilvergroting heeft ondergaan of dat de bekende popster Justin Bieber smoorverliefd op je is. Wie aan hypnose denkt zal waarschijnlijk snel deze Rasti Rostelli taferelen voor zich zien. Voor velen roept hypnose associaties op van een toneelhypnotiseur. Iemand die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later kunnen herinneren.

Het is dan ook niet gek dat die associatie ook bij hypnotherapie wordt gemaakt. Dit terwijl het gebruik van hypnotherapie steeds populairder wordt. Volgens de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten moet je bij hypnotherapie helemaal niet de spektakels van showhypnose verwachten.


Naar boven

Het woord hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hupnos’, wat slaap betekent. Het idee dat je onder hypnose in een diepe slaap valt is dan ook niet zo’n gek misverstand. Door middel van een elektro-encefalogram, oftewel een EEG-onderzoek, is naar voren gekomen dat hypnose echter niet met slaap te maken heeft. Dit houdt in dat ze via elektronen de hersenactiviteit van individuen onder hypnose hebben bijgehouden.

Maar wat is hypnose dan wel? Hoewel het al jaren bestaat, weten we er gek genoeg nog altijd niet veel over. Het geven van een definitie van hypnose is daarom niet makkelijk. Veel hypnotiseurs en hypnotherapeuten spreken al snel van een bepaalde trance. Onder deze trance verstaan ze een verandering in de ervaringstoestand van de gehypnotiseerde individu. Deze trance wordt gekenmerkt door de gehypnotiseerde die meer openstaat voor suggesties en minder eigen initiatief toont. Kortom is zijn of haar aandacht meer gericht op de interactie met de hypnotiseur of hypnotherapeut en minder op de omgeving. ‘’Bijna iedereen maakt dagelijks tranceachtige situaties mee. Je bent zo geconcentreerd bezig dat je de tijd vergeet, je gaat helemaal op in een film. Dit zijn allemaal voorbeelden van een trance’’, vertelt de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten.

Het doel van hypnotherapie is om deze staat van trance in te zetten als therapeutisch middel. ‘’In tegenstelling tot showhypnose behoudt de cliënt, tijdens een sessie hypnotherapie, altijd de controle over zichzelf.’’

Naar boven

Ook de Utrechtse hypnotherapeut, Aike Liebregts, is het met de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten eens. Ook zij behandelt veel cliënten met gewichtsproblemen door middel van hypnotherapie. De trance die ontstaat onder hypnose beschrijft ze als een dagdroom. ‘’Je bent je bewust van wat er gebeurt, maar je bent tegelijkertijd zo ontspannen dat het voelt alsof je slaapt.’’

Dat je volledig de controle verliest onder hypnose is volgens Liebregts dan ook maar een fabel. Maar weinig mensen zijn zo snel te hypnotiseren.’Hypnotiseurs en hypnotherapeuten worden veel te vaak door elkaar gehaald.’’

Naar boven

Tijdens een sessie gaat het bij Liebregts vooral om de overgang van het bewustzijn naar het onderbewustzijn. Een belangrijk onderdeel dat volgens haar vaak wordt vergeten. ‘’Ik geloof heel erg in de affirmatie theorie. Dit houdt in dat je door middel van je eigen denkpatronen jouw werkelijkheid creëert. We zijn namelijk scheppers van onze eigen creaties.’’ Een positievere houding en denkpatroon zou volgens Liebregts al veel invloed kunnen hebben op zowel het dagelijks leven als op je dieet. Je zou het hebben van een slecht eetpatroon moeten zien als een onbewust programma. ‘’Door middel van hypnotherapie proberen we dat programma te herprogrammeren.’’

Tijdens een sessie hypnotherapie wordt er daarom ook veel gepraat over wat de mogelijke oorzaak kan zijn van het slechte eetpatroon. ‘’Onder hypnose roept de cliënt verschillende herinneringen op. Het is dan aan mij, de hypnotherapeut, de taak om de symboliek achter deze herinneringen te ontrafelen. Welke gevoelens en emoties brengen deze herinneringen met zich mee?’’

Het verwerken van deze gevoelens en emoties zijn volgens Liebregts cruciaal. ‘’De meeste cliënten hebben al duizenden diëten geprobeerd, maar hadden nooit succes omdat ze nooit bezig zijn geweest met het verwerken van oude emoties en gevoelens.’’ Uit een eerder wetenschappelijk onderzoek van de University of British Colombia kwam dit ook naar voren. Cliënten die overgewicht als gevolg van familieproblemen of mentale problemen hadden, hadden het meeste baat bij hypnotherapie.

Naar boven

Dat het afvallen door middel van hypnotherapie steeds populairder wordt is dan ook niet zo raar. Overgewicht wordt namelijk een steeds groter probleem in Nederland.

Naar boven

Naar boven

Niet alleen het overgewicht in Nederland neemt alleen maar toe. Op Google wordt steeds vaker gezocht naar zoektermen die te maken hebben met afvallen door middel van hypnotherapie.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Hoewel het allemaal heel onschuldig lijkt, kan niet iedereen zomaar beginnen aan een sessie hypnotherapie. Het is namelijk heel belangrijk dat er van tevoren wordt gekeken of iemand er wel klaar voor is om onder hypnose te gaan. Het kan nare gevolgen hebben als mentaal instabiele cliënten onder hypnose gaan.

Binnen de hypnotherapie zijn er namelijk meerdere documentaties waarbij er valse herinneringen of trauma’s werden opgewekt tijdens een trance. Het is de taak van de hypotherapeut om ervoor te zorgen dat cliënten geen trauma’s aan de hypnose overhouden. Het is daarom belangrijk om naar een gekwalificeerde hypnotherapeut te gaan. Toch zijn er veel hypnotherapeuten die niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Zij hebben vaak een korte cursus tot hypnotherapeut gevolgd. Soms duren die cursussen maar acht dagen.

Naar boven

Er is echter weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hypnotherapie en de effectiviteit daarvan. Onder andere artsen en psychologen zetten daarom hun vraagtekens bij de werking van hypnotherapie. Zij hebben zich samengevoegd bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Via deze organisatie proberen ze mensen voor te lichten en de zogenaamde kwakzalverij te bestrijden.

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij berust hypnotherapie vooral op het placebo-effect. De organisatie waarschuwt daarom vooral tegen geldklopperij.

Zo ook Catherine de Jong, Anesthesioloog en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, heeft een duidelijke mening over hypnotherapie.

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan
Sluiten

Overzicht

Scroll links
Hoofdstuk 1 Titelpagina

Afvallen via je onderbewustzijn

3
Hoofdstuk 2 Introductie Hypnotherapie

3
Hoofdstuk 3 Wat is hypnotherapie?

2

2

Onderbewustzijn

1
Scroll rechts