Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Al Shabaab

Logo https://hu.scrollytelling.io/al-shabaab
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Haat, oorlog en terreur. Het Afrikaanse land Somalië wordt al jaren in één zin met deze begrippen genoemd. Een lange burgeroorlog zorgde voor veel onrust en leidde tot een verscheurd land. In deze onrustige periode verenigden velen Somaliërs zich in de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR). De UIR kwam in de zomer van 2006 aan de macht. Verdeeldheid over de inrichting van de staat binnen de UIR zorgde er voor dat terreurorganisatie Al Shabaab ontstond. Sinds 2009 plegen ze grote aanslagen in Somalië en Kenia. Hun doel: een islamitische staat vestigen in Somalië, met invoering van de Sharia. Deze groep extremisten is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ze zijn zelfs in het aantal veroorzaakten doden voorbij Boko Haram gegaan. Dit was nog tot eind 2015 de dodelijkste terreurgroep van Afrika. Na een grote bomaanslag afgelopen oktober waarbij 404 mensen om het leven kwamen heeft Somalië officieel de oorlog aan Al Shabaab verklaart. De Verenigde Staten neemt nu ook concrete stappen tegen het terreur in Somalië. Begin november voerde Amerika namelijk voor het eerst bombardementen tegen de terreurgroep in Somalië uit.

Onderzoeker Stig Jarle Hansen bestudeerd deze terreurgroep al jaren. Hij kan zich nog goed herinneren dat hij in 2007 al waarschuwde voor Al Shabaab. 'Toen Al Shabaab ontstond en de eerste aanslagen pleegde zagen velen het als een tijdelijk rebellenleger', vertelt Hansen. 'Ik had al snel door dat het groter was. Zo lag het aantal aanhangers van Al Shabaab aan het begin al veel hoger dan bij andere terroristische groeperingen. Dit kwam omdat veel aanhangers van de UIR zich aansloten bij het rebellenleger. Door de onrustige tijden in Somalië was het aanhangen van een sterke groep als Al Shabaab voor veel jongeren erg aantrekkelijk.' Ondanks deze groeiende, vreselijke dreiging wordt er maar weinig over de groep bericht in de Westerse media. Want, wat weet ú eigenlijk over Al Shabaab? 

Naar boven

Al Shabaab (betekenis de jeugd) was oorspronkelijk de jongerenorganisatie van de UIR en ontstond in 2004. Door de jaren heen groeide deze tak van de UIR enorm. Vooral tijdens de neergang van de UIR doken ongeveer 3000 leden van Al Shabaab onder. Deze jonge activisten radicaliseerden en vormden een rebellenleger. De groep richtte zijn aanvallen op de Somalische overgangsregering, het Ethiopische leger en later op vredestroepen van de Afrikaanse Unie.

In mei 2009 kwam president Sharif Sheikh Ahmed de rebellen tegemoet en keurde de invoering van de Sharia goed. Dit was echter niet genoeg voor de groep. Ze wilden ook dat alle buitenlandse invloeden zouden vertrekken. Het was dus ook geen verassing dat Al Shabaab zich rond 2009 van de UIR afsplitste en zich niet aansloot bij de regering. 

Toen het Ethiopische leger uit Somalië vetrok, viel een grote tegenstander van Al Shabaab weg. De aanvallen tegen de Afrikaanse Unie en het aantal aanslagen namen daarom enorm toe. 'Dit was het moment geweest om hard op te treden tegen deze groep' vertelt Hansen. 'De regering dacht helaas te nonchalant over de opkomende dreiging en wilde rust in het land. Ze begonnen dus niet nog een oorlog tegen Al Shabaab.' Een slechte keuze, volgens Hansen. Somalië stond namelijk aan de poorten van een tijdperk vol terreur. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Op 21 september 2013 werd de wereld opgeschrikt door Al Shabaab. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi vielen namelijk vijf islamitische milities van Al Shabaab het winkelcentrum Westgate aan. Er werden minstens 68 bezoekers, medewerkers en bewakers doodgeschoten en er vielen meer dan 175 gewonden. Verder kwamen zes soldaten en naar verwachting alle vijf de aanvallers om. Ongeveer vier dagen lang werden er mensen gegijzeld. Bij pogingen om gijzelaars te bevrijden, raakten vier Keniaanse elitesoldaten gewond. 

Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Impact

Op 26 juli 2015 reed een auto vol explosieven in op het Jazeera Palace Hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De truck werd tot ontploffing gebracht bij de poort van het hotel. Het hotel was het doelwit van een aanslag omdat er verschillende politici verbleven. Jazeera Palace stond in de buurt van het vliegveld van Mogadishu. Het was al vaker doelwit geweest van aanslagen van Al Shabaab.
(rechter foto: Michael Pearson en Kevin Wang)

Naar boven
Sluiten

Op 14 oktober 2017 vond de grootste aanslag in de Somalische geschiedenis plaats. Meer dan 300 doden en ruim 500 gewonden vielen er nadat een autobom op een druk kruispunt in het centrum van de stad ontplofte. Het doelwit was waarschijnlijk een hotel langs een drukke weg in Mogadishu. Getuigen zeggen dat er op het moment van de ontploffing een file stond en er langs de weg veel mensen waren. Wat de (Nederlandse) media niet vermeldden is dat het uiteindelijke dodental is opgelopen tot 404. Een schrikbarend hoog getal.

2017
Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven

In 2013 kwam het eerste boek van Stig Jarle Hansen genaamd "Al Shabaab in Somalia: the History and Ideology of a Militant Islamist Group"  uit. Hierin waarschuwde hij al over de snelle ontwikkeling van deze jihadistische groepering. Nu, vier jaar later, sprak ik hem over de verdere ontwikkeling van de groep, de toekomst van Somalië en de strijd tegen Al Shabaab. 'Nog sneller dan mijn verwachtingen is de terreurgroep sinds 2013 gegroeid. Ondanks dat de media vaak schrijven over het afnemende gebied van Al Shabaab neemt het aantal strijders toe. De toenemende grootte van de groep is ook te merken aan de toenemende aanslagen. Meer aangesloten jihadisten in combinatie met het averechts werkende beleid van Amerika en de Somalische president zorgen ervoor dat Al Shabaab juist meer aanslagen pleegt. In het begin wilde de groep een islamitische staat van Somalië maken en alle buitenlandse inmenging uit het land hebben. Doordat Trump nu juist bombardementen in Somalië uitvoert brengt dat meer geweld teweeg.' 

'De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar één ding is zeker: Al Shabaab is nog lang niet verslagen. Hoe we dit wel kunnen bereiken kan ik moeilijk zeggen. Uitgaand op mijn onderzoek denk ik dat het effectiever is om grondtroepen in te zetten. Al Shabaab strijders zitten namelijk overal in de samenleving van Somalië. Je kan de groep niet verslaan met alleen bombardementen. Er zullen dan alleen nog maar meer onschuldige burgers sterven.'

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan