Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Beeldvorming rondom ouderen

Logo https://hu.scrollytelling.io/beeldvorming-rondom-ouderen

..want het huidige is verouderd!

Volledig scherm

door: Maaike Kuijken

Nederland heeft te maken met een aanhoudende vergrijzing van de bevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt de bevolkingsgroep 'ouderen' steeds groter en zal deze blijven groeien in de aankomende jaren. 

Toch heerst er in onze samenleving geen positief beeld over deze groep. Het hardnekkige stereotype van inactief, zwak en zorgbehoevend blijft kleven. Maar klopt het beeld dat we hebben nog wel? En hoe denken ouderen er zelf over?

Scroll verder en ontmoet Delia Helwig 
Ouder worden vindt ze niet erg, maar ze wil niet als het stereotype  oudere gezien worden. Hoe denkt zij dat ouderen zelf kunnen bijdragen om het beeld te veranderen? 

Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Druk links onderin op play om het interview met Belia Schuurman te beluisteren

0:00
/
0:00
Start audio

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er in onze maatschappij twee beelden bestaan over ouderen. Aan de ene kant denken we aan ouderen als warme, wijze mensen vol levenservaring. Aan de andere kant worden ze gezien als zwak, zorgbehoevend en afhankelijk. 

Belia Schuurman is onderzoeker en PhD kandidaat bij Leyden Academy on Vitality and Ageing. Naast dat zij onderzoeksprojecten binnen Leyden Academy doet, is ze bezig met promotieonderzoek naar beeldvorming met betrekking tot ouderen. In dit audiofragment geeft zij meer uitleg over de huidige beeldvorming rondom ouderen en geeft zij antwoord op de vraag welk van de twee beelden overheerst.

Naar boven

Het negatieve beeld dat overheerst, is dat ouderen inactief, zwak en zorgbehoevend zijn. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt het tegendeel waar te zijn. 

Scroll verder om de verschillende datavisualisaties te ontdekken en erachter te komen wat de cijfers zeggen. 

Naar boven

Een van de vooroordelen over ouderen is dat ze inactief zijn.

Grafiek actief inactief def
Volledig scherm

Uit onderzoek is gebleken dat dit een beeld is wat voornamelijk jongeren over ouderen hebben. De grafieken hierboven laten zien dat dit beeld niet klopt. Klik erop om ze groter te bekijken.  

De linker grafiek laat zien dat een groot gedeelte van de ouderen normactief is (71%), in tegenstelling tot jongeren (34%). De rechter grafiek laat zien dat maar een klein gedeelte van de ouderen inactief is (10%). Bovendien daalt deze lijn al een aantal jaren. Het aantal inactieve jongeren ligt veel hoger (29%). 

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) ben je inactief als je geen enkele dag per week de aanbevolen dosis lichaamsbeweging haalt. Je bent semi-actief als je minder dan vijf dagen in de week voldoet aan de aanbevolen dosis lichaamsbeweging en normactief als je de aanbevolen hoeveelheid wel haalt op minimaal vijf dagen. 

De NNGB is in 1998 opgesteld door het RIVM, TNO, NOC*NSF en de universiteiten van Amsterdam (VU), Maastricht, Groningen en Utrecht.  Grafiek actief inactief def
Sluiten
Naar boven

Ouderen blijven gezonder

Gezondheid definitief
Volledig scherm

Een ander vooroordeel over ouderen is dat ze zorgbehoevend en afhankelijk zijn. De grafieken hierboven laten zien dat dit beeld van ouderen ook niet geheel klopt.

In de linker grafiek is te zien dat een groot gedeelte van de ouderen hun gezondheid als goed tot zeer goed ervaart. Het percentage is in de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. De ouderen zelf voelen zich dus nog gezond. 

De tweede grafiek laat het aantal ouderen zien met één of meerdere langdurige aandoeningen. Bij de groep 75+ valt op dat de aantallen krimpen. Daarnaast kunnen we uit deze grafiek opmaken dat er ook een groot percentage ouderen is zonder één of meerdere langdurige aandoeningen. Ouderen blijven dus langer gezonder. 

Het beeld wat de samenleving heeft klopt dus niet, zo kunnen we concluderen uit de grafieken. Tijd voor een nieuw beeld!

Scroll verder en ontmoet Tonny Quist 
Ze laat zich niet tegen houden door haar reuma en geniet van het ouder worden. Binnenkort gaat ze een reis naar de Noordkaap maken.
Gezondheid definitief
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan