Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Copy of Het verhaal van Varja

Logo https://hu.scrollytelling.io/copy-of-het-verhaal-van-varja

Floris tikt op het uiteinde van de microfoon, maar er komt geen geluid uit. “Jo, waar de fuck is Simon nou weer,” schreeuwt hij door de zaal. Het stressgehalte is hoog, want de bandleden moeten over tien minuten optreden. Simon komt haastig aangerend. “Doe effe rustig man, ik was even wat drinken,” hij knipoogt grijzend naar drummer Matthijs, die zijn instrument gereed maakt. Floris, Simon en Matthijs vormen de rockband Ten Years Today en treden op bij Eurosonic in Groningen.

Een blond meisje komt binnen en haalt lachend een zakje speed uit haar tasje. “Doe dat weg joh, we moeten nog drie dagen optreden en er komen veel belangrijke mensen kijken vanavond, managers en zo. We gaan dus even helemaal nuchter vanavond,” Floris kijkt geïrriteerd. Hij voegt er aan toe: “Ook ECHT niet aan Simon aanbieden oké?” De blondine vraagt zich af: “Nuchter als in: ook geen drank?” Waarop Floris antwoordt: “Tuurlijk wel, drank geldt niet,” en hij heft zijn glas bier in de lucht.

Naar boven
Naar boven

Dat drugsgebruik in de muziekwereld gangbaar is, is geen verassing. Bekend is de Club 27: de reeks rock- en popsterren die in hun 27e levensjaar zijn omgekomen door een overdosis aan drugs of hun verslaving. Volgens popmuziekexperts Bertram Maurits heeft drugsgebruik in de muziekwereld meerdere oorzaken. “In de psychedelische muziek werden drugs gebruikt als inspiratiebron. The Beatles bijvoorbeeld gebruikten visioenen uit het tripmiddel LSD om te verwerken in hun muziek. Zij waren constant bezig met grenzen verleggen in hun muziek en hun geest verruimen.”

Simon kan zich hieraan relateren. Hij vertelt: “Na een nacht stappen in VERA lag ik om 9:00 in bed. Ik wilde zo graag slapen, ik was gebroken, uitgeput. Maar slapen lukte dus echt niet hè, door die coke. Ik had de hele nacht aan dat spul gezeten, het wordt je gewoon overal aangeboden. Die ochtend ben ik maar opgestaan en heb ik het nummer 'If I Were Me' geschreven. Ik voelde ik me zo fucked-up door de drugs en het slaaptekort. Op die momenten, dat ik helemaal kapotga, ben ik gek genoeg het creatiefst. Dan schrijf ik de beste teksten, alsof ik dan open lig en mijn emoties eruit komen.”

Naar boven

Maar niet alle muzikanten gebruiken drugs als inspiratiebron. Sommigen gebruiken drugs als ontsnapping van hun bizarre leven. “Bij succes horen feesten, nachten doorhalen, coke. En succesvolle muzikanten moeten op tournee maar twee uur per dag presteren, de rest van de dag kunnen ze doen wat ze willen. Als je steenrijk en beroemd bent reik je sneller naar de drank en drugs.” Als voorbeeld van deze tijd noemt hij zangeres Miley Cyrus. “Haar vader was een bekende countryzanger, en zelf begon ze al jong te werken bij Disney. Vanaf jongs af aan al rijk en succesvol. De rem gaat er dan af; ze kon doen wat ze wilde en werd niet gecorrigeerd als ze haar verdriet weg wilde drinken of blowen,” vertelt Maurits.  

Of Simon ook drugs gebruikt als ontsnapping? “Dat is denk ik niet de reden van mijn gebruik. Ik vind het leuk en gezellig, en bijna iedereen gebruikt om mij heen. Muzikanten, managers, maar ook gewoon mensen die veel uitgaan. Het zit in mijn systeem. Maar ongelukkig ben ik soms natuurlijk wel. Iedereen heeft toch wel eens een slechte dag?” Floris vult hem aan: “weet je; wees blij dat je ongelukkig bent. Accepteer die momenten. Als je nooit ongelukkig bent, kun je toch ook niet meer gelukkig zijn? Een van onze nummers gaat hier trouwens over. Het heet ‘praise the shit’ en houdt dus precies in dat we alle shit moeten waarderen. Zodat we ons later weer goed kunnen voelen.”

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Floris is zanger en gitarist, maar doet ook het management van de band. Hij regelt meetings, optredens en opnames. “Vorig jaar ontdekten we een vette Ierse rockband. Ik zocht op waar zij optraden, en dat was toevallig vijf dagen achter elkaar in verschillende Nederlandse steden. Ik heb toen geregeld dat wij in hun voorprogramma mochten spelen. Zij vonden onze muziek gelukkig ook supertof.” Floris glundert bij de herinnering. “Die week hebben we zó genoten; elke avond optreden en na afloop met die jongens chillen. Helemaal gek gegaan gewoon. Aan het eind van de week ben ik wel knock-out gegaan. Ik had zoveel gebruikt, zo weinig geslapen; mijn lichaam was op na die week.”

Naar boven

Voor Floris is Ten Years Today een droom die uitkwam. Al toen hij tien jaar was droomde hij ervan om rockster te worden. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenootjes die naar kinderliedjes van K3 luisterden, was Mick Jagger, de zanger van de Rolling Stones, toen al zijn grote idool. Hij wilde dan ook maar één ding: “Op gitaarles,” vertelt Floris, “maar dat mocht nooit, het kostte geld en mijn ouders dachten dat ik het toch niet serieus zou nemen.” Hij rolt met zijn ogen, “maar… gelukkig kreeg ik wél een gitaar, en via YouTube filmpjes heb ik mezelf alle akkoorden geleerd. Ik zong, en begeleidde mezelf op de gitaar. Toen mijn ouders dat zagen, mocht ik tóch op les.” Behalve het muziekaspect sprak hem nog meer aan van het rockmuzikantenleven. “De hele cultuur erom heen, de feesten, bandjes, de mensen, de drugs, het hele wereldje gewoon. Ik had een droom: mijn eigen rockband.” rockmuzikantenleven. “De hele cultuur erom heen, de feesten, bandjes, de mensen, de drugs, het hele wereldje gewoon. Ik had een droom: mijn eigen rockband.”

Naar boven
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Sluiten

BYRDS - EIGHT MILES HIGH (1966)
Naar boven
Sluiten

JACCO GARDNER - FIND YOURSELF (2015)
Naar boven
Sluiten

Dit lied is gemaakt onder invloed van LSD. Het hoort bij de psychedelische muziek uit de jaren 70. Lucy in the Sky with Diamonds staat ook voor LSD.

Naar boven
Sluiten

Tame Impala - The Less I Know The Better
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan