Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Milieuvegetariër

Logo https://hu.scrollytelling.io/de-milieuvegetarier

Vegetariër of veganist zijn met als belangrijkste beweegreden, het milieu

Naar boven

Volledig scherm

Je bent een vegetariër of veganist en niet persé omdat je het zielig vindt voor de koetjes en kalfjes, maar voor het milieu. Het eten van vlees en veehouderij zou namelijk een grote impact hebben op onze leefomgeving en slecht zijn voor het milieu. GEEN vlees meer eten, dat is dan nog de enige optie.  

Thimo (31) is een milieuvegetariër en Elise (20) een milieuveganist. Beiden hadden zo hun eigen redenen om er uiteindelijk voor te kiezen geen vlees, of in het geval van Elise, helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld ook geen leren laarzen meer koopt, geen wol gebruikt en honing eet. Als je alleen al naar Nederland kijkt zijn er volgens de Vegetariërbond op dit moment ongeveer 700.000 mensen (ongeveer 5 procent van de Nederlanders) vegetarisch. Daarbinnen spreken we ook weer van een groep veganisten die met ongeveer 45.000 mensen zijn. In een onderzoek van het voedingscentrum wordt er nog een grote opkomende groep onderscheden namelijk de flexitariërs. Deze groep mensen let op zijn of haar vleesgebruik en laat minimaal drie keer per week het vlees wegvallen uit de avondmaaltijden. In 2015 behoorde 55 procent van de Nederlanders tot deze groep.Sluiten
Naar boven

In Nederland zijn er dus verschillende gradaties binnen de vegetarische leefstijl. Zo kan je er ook nog voor kiezen om wel vis te eten, terwijl de ander dit weer niet doet. Iedereen bepaalt dit voor zichzelf. Maar de vraag blijft natuurlijk op welke gronden deze keuzes worden gemaakt. Verschillende beweegredenen zorgen dat je ervoor kiest om wel of niet een vegetariër te worden en op welke manier. Stichting Wakker Dier benoemt de volgende vier redenen als belangrijkste voordelen van vegetarisch eten:

 1.     Voor de dieren
 2.     Gezonder
 3.     Lekkerder
 4.     Beter voor het milieu

Het dierenleed
De voornaamste en bekendste reden om geen vlees meer te eten is het dierenleed. Het doden van dieren is voor een groep mensen zo afschuwelijk dat ze daarom besluiten hier niet meer aan mee te werken en het vlees voortaan te laten liggen.

Gezond
Ook zou het een gezondere leefstijl zijn. Sommige wetenschappelijke artikelen als ‘Eet meer goede vette, gezondheidswinst door onverzadigd vet’ van Marjolein van der Drift of het Nederlandse voedingscentrum, beamen inderdaad dat het zo nu en dan volgen van een vegetarisch dieet en het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen bevorderlijk kan zijn voor je gezondheid. Het is een preventie tegen diabetes en hart- en vaatziekten. Of een totaal vegetarisch of veganistisch dieet gezonder is, is nog niet onderzocht en dus niet bevestigd. Wel waarschuwt het voedingscentrum en diëtisten ervoor om goed te letten op wat je binnenkrijgt. Door het laten wegvallen van vlees uit je voeding mis je bepaalde vitamines en mineralen die je gedeeltelijk op kan vangen door het eten van bepaalde groente, en gedeeltelijk bij kan slikken. Een bekend voorbeeld is het bijslikken van vitamine B12 dat je bijna alleen maar in vlees kan vinden. 

Elise van Triest was altijd een vegetariër en sinds kort ook een veganist. Zij slikt ook B12 en ijzer bij. “IJzer zit namelijk praktisch alleen maar in rood vlees en in sommige groene groenten, maar voordat je daar genoeg van hebt, moet je er ongelofelijk veel van eten”.  

Voor het milieu
Waar wereldwijd de bevolking blijft groeien, eten we ook steeds vaker en meer vlees. Vooral in Europa eten we hier zo veel van, dat we het wel ongezond kunnen noemen door een te grote hoeveelheid inname van eiwitten. In Nederland doen we hier lekker aan mee. Volgens de COV, Centrale Organisatie voor de Vleessector, eten dagelijks ruim 100 miljoen mensen in 140 landen vlees van Nederlandse bodem. Er wordt door de FAO (De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) zelfs beweerd dat in 2050 de vraag naar producten uit de veeteelt zal zijn toegenomen met wel 70 procent. Dit, terwijl uit verschillende onderzoeken blijkt dat het toch echt slecht is voor het milieu. Een grote hoeveelheid schadelijke gassen als CO2 en methaan komen vrij bij het telen en houden van de dieren. Dit zorgt op de langere termijn voor een versterking van het broeikaseffect, landdegradatie en de opwarming van de aarde, waar ook weer verschillende gevolgen aan verbonden zitten. Een voorbeeld is de zeespiegelstijging. Zeker voor ons als deltaland is dit niet positief. Wij zijn al kwetsbaar doordat we als land heel erg laag liggen. Wanneer wereldwijd het waterpeil stijgt, is er hier een grotere kans op overstromingsgevaar.

Toch is het eten van geen vlees niet altijd duurzamer. Door wekelijks minder vlees te eten heb je een lagere voedselafdruk. Het eten van geen vlees zorgt hier niet perse, omdat dieren de restgroentes kunnen gebruiken als voedsel. Dit zijn groentes die wij als mensen niet eten. Daarnaast is de Nederlandse bodem niet overal even geschikt voor land- en akkerbouw.


Naar boven
Naar boven


Lekker eten
Vegetarisch of veganistisch eten zou ook lekkerder zijn dan men verwacht. Op het internet vind je dan ook talloze blogs over hoe je lekkere vegetarische maaltijden kunt bereiden. Veelal worden hiervoor ook vleesvervangers gebruikt die je tegenwoordig in allerlei soorten en maten kunt vinden. Het is vaak belangrijk dat je als vegetariër of veganist deze vleesvervangers eet, vanwege het grote aantal toegevoegde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Door het niet meer eten van vlees krijg je deze normaal gesproken niet meer binnen. De consumentenbond heeft een onderzoek laten doen naar alternatieven voor vlees. Hierin geven zij antwoord op de vraag hoe duurzaam en smakelijk de alternatieven zijn voor wie minder vlees wilt eten. Zo blijkt, na een test met verschillende proefpersonen, dat de smaak en textuur van vleesvervangers nagenoeg steeds meer op vlees lijkt en ze zelfs in 1/3 van de gevallen helemaal het verschil niet proefde.

Om zelf te bepalen of een vegetarisch of veganistisch dieet in jouw straatje past, hebben Thimo en Elise op de volgende pagina’s een ‘food diary’ bijgehouden. Waarin zij iets vertellen over hun dagelijkse eetpatroon.   

Naar boven
Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Start de vegetarische (links) en veganistische (rechts) weergave

Vegetarisch: "Mijn ontbijt bestaat vaak uit havermout met blauwe bessen en/of rozijnen of Havermout pannenkoeken (allebei met (biologische) amandel- of rijstmelk)".

Veganistisch:
"Voor het ontbijt eet ik vaak alproyoghurt met chocolade crusli". Het kan natuurlijk nog wel eens verschillen wat ik hier in doe. Daarnaast eet ik bijvoorbeeld ook weleens een broodje scrambled tofu met tomaatjes. Dit zie je ook op de afbeelding.


Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Start de vegetarische (links) en veganistische (rechts) weergave

Vegetarisch:
"Voor de lunch eet ik soms ook weleens hetzelfde als voor mijn ontbijt. Dat kan dan dus havermout zijn met fruit, of pannenkoeken. Verder eet ik gewoon brood (meel of spelt) met beleg als pindakaas, kaas, selleriesalade, honing, hummus, pesto of een gebakken ei met kaas, tomaat, augurk en/of komkommer.

Veganistisch:
"Een geroosterd broodje met avocado en tomaat gaat er bij mij wel in tijdens het middageten. Daarnaast eet ik naast de avocado meestal gewoon bammetjes met pindakaas". 

Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Start de vegetarische (links) en veganistische (rechts) weergave

Vegetarisch:
"Avondeten bestaat vaak uit curry’s, pasta’s, rijstgerechten, maaltijdsalade’s en Hollandse pot. Allemaal zonder vlees. Soms een vleesvervanger, maar ik voeg vaak gewoon extra groenten als zeewier, spinazie, bloemkool, courgette, broccoli, paprika en noten als cashews, pinda’s, pecan en pistache toe".

Veganistisch: "Ik maak veel curry's, ook tijdens bijvoorbeeld dispuutavonden (studentenvereniging)  met vrienden. Voor de rest eet ik gewoon pizza's van Domino's, veel wokgroente en sushi op basis van plantaardige voedingsmiddelen".

Naar boven

Thimo is 31 jaar en al een paar jaar vegetariër. Vanaf het moment dat hij vier jaar geleden de documentaires Foodinc. uit 2008 en COWSPIRACY uit 2014 had gezien besloot hij het anders te gaan doen.

“Door dat realisatiemoment kon ik niet meer hetzelfde eten zoals ik dat voorheen deed”  

“Het was een echte eyeopener, waarin mij duidelijk werd hoe de vee-industrie in elkaar zit. Geen enkele documentaire kan helemaal objectief zijn, maar er zat genoeg in waardoor ik inzag dat ik zelf ook een onderdeel van een groep ben die bijdraagt aan de verslechtering van het milieu. Doordat realisatiemoment kon ik niet meer hetzelfde eten zoals ik dat voorheen deed”. Hij vertelt dat die zich in het begin vooral verdiepte in wat goed was voor zijn lichaam. Wat heeft mijn lichaam nodig om goed te kunnen functioneren, welke vleesvervangers kan ik nemen? “Het voelde goed om te weten dat ik er bewust mee bezig was”.

Het milieu
Hij is dus een echte milieuvegetariër, omdat voor Thimo zijn belangrijkste beweegreden het milieu is. “Als je erover nadenkt dat een koe drie tot vier jaar gevoed moet worden voor zij klaar is voor de slacht, moet je ook nadenken over de hoeveelheid eten en drinken(water) die ze in die tijd binnen krijgen en uitstoten. Dan is er nog de hoeveelheid ruimte die nodig is om het dier te laten grazen en wordt de lucht en het grondwater vervuild, vergiftigd door de hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium die er in koeienmest zit”, vertelt hij met een duidelijke stem. Hij zuigt al deze informatie niet uit zijn duim, maar heeft dit geleerd door de film ‘Mission Blue’ van Stevens uit 2014. “Zelfs de prijs van een hamburger zou eigenlijk 40 procent hoger moeten liggen”. Dat zou volgens hem te maken hebben met het feit dat schade aan onder meer het milieu en klimaat door de productie van vlees niet wordt doorberekend in de verkoopprijs.“De economie lijkt belangrijker dan het milieu”.    

Jij in je eentje kan natuurlijk niet zo veel bereiken, waarom vind je het dan toch zo belangrijk om vegetarisch te eten?
  

“Ik denk niet persé dat ik in m’n eentje niet veel kan bereiken, maar ik denk dat het vooral gaat om de bewustwording, de (denk)richting en het kijken naar het grotere plaatje”. Daarnaast bestaat er volgens Thimo geen diervriendelijk vlees en kan je maar beter gaan minderen of helemaal stoppen met het te eten. “Als je als koe vier jaar oud bent en wordt geslacht, terwijl je twintig had kunnen worden. Dan heb je naar mijn mening niet echt geleefd”.  

“De economie lijkt belangrijker dan het milieu”.
   
Wanneer steeds meer mensen besluiten om een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon te volgen heeft dit natuurlijk gevolgen voor de vleesindustrie. Op de langere termijn zouden er minder dieren worden geslacht maar daar tegenover zouden mensen hun dieet moeten bijvullen met andere plantaardige alternatieven. Deze zorgen eveneens voor een uitstoot van CO2 en er moet meer land in gebruik worden genomen. Volgens Thimo klopt het dat alle producten en leven hun werking hebben op het milieu, alleen is volgens hem een plantaardig dieet vele malen minder zwaar voor het milieu.

“Een vleeskoe eet vier jaar lang 55 kilo per dag, waaronder gras, bieten, mais, pitten, zaden en tarwe en drinkt 100 liter water per dag. De hoeveelheid energie die je nodig hebt om groenten te verbouwen is maar een fractie van de hoeveelheid energie die nodig is om een koe vier jaar te onderhouden en dan hebben we het dus nog niet gehad over de CO2- en methaan-uitstoot, dat wel 25 keer schadelijker is. Het kost omgerekend bijvoorbeeld 2500 liter water om uiteindelijk 100g koeienvlees te produceren. Denk maar eens na over hoeveel gewassen je daarvan kunt laten groeien en hoe vaak en hoe lang je daarvan kunt douchen. Wel eens bij stilgestaan? Het is niet echt een vergelijking”.  

Hoe kijken mensen naar jou nu je een vegetariër bent?

Ik heb het idee dat er niet zoveel veranderd is. Soms proberen mensen er nog wel eens grappig over te doen. Alles heb ik al wel een keer langs horen komen, van ‘Hé, jij mag dit toch niet?’ tot “Dat vlees wat jij niet eet, eet ik wel op, meer voor mij”. Dat was in het begin wel lastig, maar nu denk ik ‘doe je ding’. Iedereen leeft op zijn eigen manier en dit voelt goed voor mij. Verder hoor ik wel steeds vaker dat men het knap vindt en dat ze het zelf niet zouden kunnen. Dan denk ik weer, waar een wil is, is een weg, maar als je dat zegt ben je weer ‘dié vegetariër’. Er rust een beetje een taboe op”.              

Naar boven

Elise van Triest gaat nog een stapje verder en heeft recent zelfs besloten om helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken. Als sinds haar vijftiende is ze een vegetariër voor het milieu. Het begon allemaal rond haar pubertijd toen ze ging nadenken over wat ze nou eigenlijk in haar mond stopte en waar dit vandaan kwam.
 
 “Ik wilde altijd al goed voor de aarde zorgen”, vertelt ze. Veel mensen in haar omgeving waren op dat moment ook al vegetariër. Opvallend was dat een goede vriendin van Elise al sinds haar geboorte geen vlees en vis at. “Voor mij was het dus een logische keuze om ook vegetariër te worden. In het begin vooral uit onwetendheid”. Pas later ging ze zich er veel meer in verdiepen.  

“In een perfecte wereld zou ik niets gebruiken van dierlijke producten”.
 

 “Vooral de koeien en het wereldvoedselprobleem zijn voor mij belangrijke punten om nog steeds geen vlees te eten. Zo produceren koeien heel veel CO2 met als gevolg dat de aarde opwarmt. Ook het wereldvoedselprobleem speelt een grote rol”. Ze vertelt dat er op de wereld ontzettend veel monden gevoed moeten worden en er is niet genoeg vlees om dit bij te kunnen houden.

“Vooral veel grond in bijvoorbeeld het Amazonegebied wordt hiervoor gebruikt, terwijl dit tegelijkertijd een van de grootste bronnen voor onze zuurstof is. Het kappen van deze bomen voor de grond is ontzettend slecht voor het milieu”.  

De veganistische leefstijl
Nog geen jaar geleden besloot Elise om het nog drastischer aan te pakken en werd ze een veganist. Niet echt met een speciale reden, het gebeurde gewoon. “Toen ik op kamers ging op mijn achttiende dronk ik al geen gewone melk. Dat ging veel te snel over datum en houdbare melk is gewoon smerig. In plaats daarvan drink ik sojamelk. Kaas vond ik ook al niet lekker”.

Eieren waren wel wat moeilijker voor Elise om uit haar voedingspatroon te halen. Al doet ze dat nu wel. Het begon allemaal met een uitdaging waarin ze een maand lang veganistisch zou gaan eten, om te kijken of het echt iets was. Een logische volgende stap was om het dan ook echt te worden. Soms is dat nog weleens lastig. “Ik blijf natuurlijk een student met maar een klein maandelijks studentenbudgetje en heel soms koop ik dus wel iets wat niet helemaal hoort. In een perfecte wereld zou ik niets gebruiken van dierlijke producten”.      

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan