Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De noodzaak van PrEP

Logo https://hu.scrollytelling.io/de-noodzaak-van-prepNaar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Volledig scherm

Zoals Richard Keldoulis in de video uitlegt is PrEP een medicijn dat hiv kan voorkomen. Voor groepen met een verhoogd risico op hiv, zoals homoseksuele mannen, kan PrEP van groot belang zijn. Maar vooralsnog wordt PrEP nog niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. En dat baart Keldoulis veel zorgen. Verderop in de longread verteld Keldoulis nog over zijn strijd om PrEP te laten vergoeden. 

Sinds juli 2016 is PrEP officieel goedgekeurd als medicijn dat dokters mogen voorschrijven. Noorwegen, België, Frankrijk en andere landen besloten PrEP al te vergoeden, met als doel het aantal nieuwe hiv-infecties te verminderen. Ieder jaar komen er in Nederland nog steeds rond de 800 nieuwe hiv-infecties bij, en volgens velen zou PrEP dit getal drastisch doen verminderen. Is het vergoeden van PrEP noodzakelijk om Nederland hiv-vrij te maken?


Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

Eind december verwierp de Tweede Kamer opnieuw een oproep om PrEP tijdelijk te vergoeden voor mensen die deelnemen aan de AmPrEP-studie. Toen kostte het medicijn nog 500 euro per maand. Sinds begin dit jaar kost PrEP 50 euro per maand. Maar met de noodzakelijke medische zorg bij het gebruik van PrEP is dat nog altijd niet voor iedereen te betalen. De effecten van PrEP zijn direct merkbaar. Zo noteerde een gezondheidskliniek in Londen een afname in nieuwe hiv-diagnoses van 40% na het toenemen van PrEP-gebruik. In Nederland nemen de nieuwe hiv-diagnoses echter maar langzaam af. De volgende grafiek toont de bescheiden daling van het aantal nieuwe hiv-infecties per jaar sinds 2008.

Sluiten
Naar boven
Scroll up
Scroll left
Scroll right
Scroll down
Naar boven

Volledig scherm

In 2016 waren er 816 nieuwe hiv-diagnoses die aangemeld werden bij Stichting HIV Monitoring. Dit waren er enkele tientallen minder dan in 2015.  Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalt dus wel, maar niet drastisch. En dat is problematisch, want volgens een wereldwijde standaard moet in 2030 de wereld aidsvrij zijn. 

''Natuurlijk is er elk jaar een afname van het aantal nieuwe hiv-infecties, maar het gaat zo tergend langzaam'', zegt Anna Nijsters van het Aidsfonds. Als het aan het Aidsfonds ligt wordt PrEP zo snel mogelijk door de zorgverzekeraars vergoed. ''Wij zijn ervan overtuigd dat het inzetten van PrEP de enige manier is om het aantal nieuwe infecties drastisch naar beneden te helpen.''

''De belangrijkste reden om PrEP te vergoeden is het voorkomen van hiv, een infectie die we nog niet kunnen genezen. Het is bewezen dat PrEP veilig en effectief is. Het vergoeden van deze pil is essentieel om een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland.'' Maar de kans dat dit op zeer korte termijn gaat gebeuren, is niet aannemelijk. Voor de vergoeding van PrEP wacht de minister van VWS op een advies van de Gezondheidsraad. In het eerste kwartaal van 2018 wordt dit advies verwacht, maar dit zorgt ervoor dat men niet voor 2019 op het vergoeden van PrEP hoeft te rekenen. Volgens Aidsfonds is dat dramatisch. 

''Er zijn jonge mannen die bereid zijn om PrEP te nemen, maar intussen toch hiv oplopen omdat ze het middel niet kunnen betalen. Die mensen zitten voor de rest van hun leven aan de medicijnen. Dat is dramatisch, en het kan gaan om honderden gevallen per jaar'', zegt Nijsters. ''Het is gênant dat Nederland PrEP nog niet vergoed.''

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

PrEP is volgens het Aidsfonds en activisten zoals Keldoulis dus hét medicijn om de hiv-bestrijding in Nederland drastisch te verbeteren. Maar er zijn meer mogelijkheden om een bijdrage te leveren.

Een van die initiatieven is Wereld Aids Dag, die afgelopen 1 december plaatsvond. Amsterdam mag dan het epicentrum van de Nederlandse hiv-bestrijding zijn, ook in Rotterdam werd er aandacht besteed aan Wereld Aids Dag. Een groep vrijwilligers trotseerde de winterse kou om aandacht te vragen voor hiv/aids. Ook hier speelde PrEP een belangrijke rol. Scroll om beelden te bekijken van deze dag en te luisteren naar een interview met Karlijn Bunnig, organisator en werkzaam bij Stichting Mara.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

De grote instanties zijn er het over eens dat het vergoeden van PrEP essentieel is om dichterbij het uiteindelijke doel te komen: een land zonder hiv/aids. Maar het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voor iedereen PrEP kan gebruiken. Tot die tijd probeert Richard Keldoulis met de actiegroep PrEP Shop Boys een verschil te maken. Met zijn verhaal komt de longread dan ook ten einde.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan