Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De populariteit van tatoeages

Logo https://hu.scrollytelling.io/de-populariteit-van-tatoeages
Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

‘De enorme populariteit van tatoeages komt door de media, onder andere Social Media en de voetballers. David Beckham was zo’n beetje de eerste. Mensen zien het op tv of op Instagram, en willen dan zelf ook een tatoeage. Zelf heb ik er een dubbel gevoel bij. Toen ik klein was en ik zag iemand die helemaal onder de tatoeages zat, vond ik dat fascinerend. Tegenwoordig is het helemaal niet meer bijzonder, want iedereen heeft het. Voor mijn persoonlijke business is het natuurlijk wel goed, want ik krijg meer werk.' 

'De sociale acceptatie is wel vooruitgegaan. Een paar weken geleden kwam hier een jongen binnen met tatoeages in zijn gezicht. Hij had een goede baan en werkte gewoon op kantoor. Ja, dat was 20 of 30 jaar geleden ondenkbaar. Kijk, als jij ook bij een bedrijf werkt wat een heel net beleid heeft, dan is het minder snel geaccepteerd. Gelukkig kan je tegenwoordig heel veel bedekken.' 

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

'Zelf hou ik erg van tekenen, van kleins af aan al. Ik kom zelf uit een Utrechtse volksbuurt en daar hadden al mijn ooms tatoeages. Dat vond ik helemaal geweldig. Als je van tekenen houdt en je vindt tatoeages mooi, dan is de combinatie snel gemaakt.'

'Als mensen bijna 18 jaar zijn wil ik nog wel een tatoeage zetten, maar 16 jaar doe ik bijvoorbeeld niet. Volgens de wet mag het wel onder begeleiding, maar ik doe het gewoon niet. Verder zet ik ook geen beledigende tekeningen of teksten. Ik ga daar meestal niet serieus op in. Ook als iemand een tatoeage in zijn gezicht wilt en hij of zij is nog heel jong, doe ik het ook niet. Daar kan diegene misschien nog niet goed over nadenken, maar daar gaat hij of zij echt spijt van krijgen. Kijk, als iemand 30 is en hij heeft er al meerdere in zijn gezicht, wil ik best de volgende zetten. Op die leeftijd ben je gewoon wat wijzer.'

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

'Ik hou zelf van grappige tatoeages, grappige teksten. Er kwam ooit een man binnen en die had een enorme kraag met de tekst ‘slapen is voor apen’. Spijt zie je vooral bij mensen die de naam van hun ex hebben laten zetten. Die zet ik wel gewoon hoor, dat is hun eigen fout. Ik heb het zelf ook gedaan, dus ik mag er niks over zeggen. Ik zeg altijd maar zo: niks is voor altijd, behalve een tattoo.'

'Mijn advies is verzorg de tatoeage goed nadat die is gezet. Veel mensen doen dat niet en gaan bijvoorbeeld lekker de zon in. De nazorg is zo belangrijk, net zo belangrijk als het zetten van een tatoeage. En als je er zeker geen spijt van wilt krijgen, neem een tatoeage met een betekenis. Vind je de tatoeage bijvoorbeeld na tien jaar niet meer mooi, heb je altijd nog de betekenis die het mooi maakt.’ 

Sluiten
Naar boven

Naar boven

‘Sinds mijn achttiende wilde ik al een tatoeage en twee jaar geleden heb ik de eerste laten zetten. Dat was direct een hele sleeve. Ik heb veel dingen in mijn leven meegemaakt, waar ik een symbool achter ben gaan zoeken, om het te laten vereeuwigen in een tatoeage. Ik heb zelf een moeilijke tijd meegemaakt, waarin ik onder andere in een ontwenningskliniek in Zuid-Afrika ben geweest. Ik wilde dat gedeelte afsluiten, in de vorm van een tatoeage.'

'De sleeve op mijn rechterarm bestaat uit verschillende punten en gebeurtenissen uit mijn leven, een beetje mijn levensverhaal als het ware. Zo heb ik een roos en een lelie getatoeëerd. De roos heeft te maken met Zuid-Afrika, waar ze een rozentuin hadden. Daar was ik vaak te vinden en voelde ik me ook op mijn gemak. Ook mijn opa had vroeger een enorme rozentuin, dus het is ook een soort eerbetoon naar hem. De feniks staat voor wederopstanding, en zo voelt het voor mij ook. Ik heb mezelf in Zuid-Afrika opnieuw uitgevonden als het ware.'

Naar boven

'Op mijn linkersleeve heb ik allemaal animefiguren staan. Anime is Japanse tekenkunst. Het zijn allemaal karakters of figuurtjes waarmee ik me verbonden voel, waarin ik bijvoorbeeld karaktereigenschappen van mezelf herken. Zo heb ik de hoofdpersoon van het spel Final Fantasy getatoeëerd, omdat ik mezelf heel erg herken in zijn gedrag en hoe hij dingen oplost. Ook zitten er wat ontwerpen bij die nostalgie oproepen. Karakters uit de tekenserie Dragon Ball Z of Pokémon, dingen die me doet denken aan mijn jeugd.'

Naar boven

'Op mijn borst heb ik een grote klok, met daaronder een doodshoofd. Aan de zijkanten staan twee rozen, en daaronder staat de tekst Born Sinner. Ik ben geen heilige en heb best wel wat fouten gemaakt in mijn leven. Vooral verkeerde keuzes gemaakt, dus ik vond de tekst goed passen bij mij. En de klok staat precies op het tijdstip dat mijn oma is overleden.'

Naar boven

Volledig scherm

'Ik kijk nog steeds met plezier naar de tatoeages. Het roept veel herinneringen bij me op. Goede, maar ook slechte. Het beschrijft mijn leven in verschillende fases. Ik heb me niet laten beïnvloeden door een voorbeeld of een rolmodel. Het zat altijd in m’n hoofd, en dat kwam niet perse omdat ik het ergens gezien heb.'

'Zelf merk ik ook niet dat ik anders benaderd wordt, omdat ik tatoeages heb. Eerder positief. Als ik opsta in de trein voor een ouder persoon, zie je mensen kijken met een blik van: dat had ik niet verwacht van je. Het heeft ook veel te maken met je uitstraling. Of je een vriendelijk gezicht hebt bijvoorbeeld. Dan maken de tatoeages niet uit. Een tatoeage in de nek of op je handen zou ik bijvoorbeeld nooit nemen. Niet omdat ik het niet mooi vindt, maar meer op het sociaal vlak. Veel tatoeages kun je tegenwoordig verbergen, alleen de nek is niet te bedekken.'

'Ik ben nu bezig met een tatoeage op mijn rug. Het moet een grote vampier worden. Het is de eerste tatoeage zonder betekenis, maar puur omdat ik vampiers altijd vet vindt. Ooit zal ik mijn bovenlichaam wel helemaal vol zitten, met uitzondering van de nek en handen dan.’ 

Sluiten
Naar boven

Data 1
Volledig scherm

Er zijn op dit moment (2018) geen cijfers bekend over groei van tatoeages, maar deze grafiek laat zien wel het begin van de exponentiele groei zien. 

Data 1
Sluiten
Naar boven

Data 2
Volledig scherm

De stijgende populariteit onder jong volwassenen.

Data 2
Sluiten
Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

‘Jongeren hebben altijd toch wel last van groepsdruk en dat is denk ik ook aan de hand bij de tatoeages. Veel mensen krijgen door die groepsdruk spijt van hun tatoeage. Dat is wel de keerzijde.'

'Volgens de wet mag je je vanaf je 16de levensjaar laten tatoeëren, zonder toestemming van ouders. Dan vraag ik me af in hoeverre je in staat bent om de gevolgen van een tatoeage in te zien, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Veel tattooshops kijken gelukkig heel kritisch naar mensen die op deze leeftijd een tatoeage willen. Meestal weigeren ze dan een de persoon te tatoeëren. Dat bewijst dat veel studio’s er zelf ook mee bezig zijn.'

'Het enige gezondheidsrisico wat er echt kleeft aan tatoeëren, is het gevaar van bloed overdraagbare ziektes. Dan moet je denken Hepatitis B en C of HIV. Dat kun je ontvangen door dat er niet met schone naalden wordt gewerkt. Bij de tattooshops of studio’s in Nederland is daar geen sprake van, want zij worden elke 3 jaar gecontroleerd en anders krijgen ze geen vergunning. Waar dat gevaar wel speelt zijn de mensen die tatoeëren zonder vergunning, bijvoorbeeld de thuis tatoeëerders. Daar hebben wij als GGD ook geen toezicht.'

Sluiten
Naar boven

'Ook is er een risico dat er kankerverwekkende stoffen zitten in de inkt. In Nederland is dat risico te verwaarlozen. De meeste studio’s kopen de inkt in Nederland, bij een Nederlands bedrijf. Als de inkt wordt geïmporteerd uit het buitenland, is er wel een risico. Eigenlijk moet je het zo zien: hoe duurder de inkt, hoe zuiverder het materiaal. De inkt kan wel een gevaar opleveren als de tatoeage wordt verwijderd. De inkt komt vrij en wordt dan opgenomen in het lichaam.' 

Naar boven

Volledig scherm

'De eisen voor een vergunning gaat hoofzakelijk om het volgen van bepaalde hygiënerichtlijnen, die ook gangbaar zijn in ziekenhuizen of verpleeghuizen. Waaraan moet de inrichting voldoen? Hoe zijn de materialen? Hoe wordt er gedesinfecteerd? Of hoe zit het met eerste hulp? We kijken daarnaar tijdens een inspectiebezoek. Als ze aan de eisen voldoen, krijgen ze een vergunning voor de periode van drie jaar.'

'De meeste klachten die bij mij bekend zijn, gaan over het thuis tatoeëren. De tatoeëerder rookt bijvoorbeeld een joint onder het werk of iemand werd getatoeëerd in de keuken, waar ook een hond aanwezig was. Thuis tatoeëren is gewoon goedkoper en daar zit dan ook een enorm risico aan. Het advies wat ik kan mee geven is dat je je echt moet verdiepen in de tatoeagestudio waar je een tatoeage wilt laten zetten. Ook is het slim om in je vrienden- of kennissenkring eens rond te vragen waar iemand anders een tatoeage heeft laten zetten. Goed over nadenken, en zorg dat je eerst een kennismakingsgesprek hebt met de tatoeëerder. Ga niet direct tatoeëren.’

Sluiten
Naar boven

Naar boven

‘Wij bieden een laserbehandeling aan voor het laten verwijderen van een tatoeage. De behandeling gaat volgens de Picosure methode. Dat houdt in dat we het pigment in je huid verbrijzelen. Dit is dan het pigment van de tatoeage, maar ook je eigen pigment. De laser schiet de pigmentstukjes kapot in hele kleine stukjes. Deze stukjes zijn zo klein, dat ze door het lichaam als afval worden gezien. Het gaat via je bloedbaan naar je lever en wordt door het lichaam uitgescheiden. Hierdoor blijft er weinig littekenweefsel over. Na de behandeling krijg je blaren op de plek. We smeren het als eerste in met een antibioticacrème en vervolgens gaat er een vetgaas overheen. Dat moeten ze daarna ook nog een week thuis doen.'

'De behandeling is niet pijnloos, al ligt het wel erg af van de plek waar de tatoeage zit. We benadrukken bij een intake altijd de risico’s die het laseren met zich mee brengt. Men kan bijvoorbeeld een infectie krijgen op de plek. We meten de tatoeage op, om vervolgens een kostenplaatje te maken. Het starttarief is 130 euro en dat is ongeveer de prijs voor een kleine tatoeage. Bij een grotere tatoeage kan het oplopen tot enkele honderden euro’s. De persoon beslist daarna of hij een laserbehandeling wilt afspreken.'

Naar boven

'Wij hebben elke dag ongeveer 5 personen die bij ons komen voor een behandeling. De meest voorkomende reden waarom ze een tatoeage willen laten verwijderen is toch spijt. Vaak een naam van een ex-geliefde of een spellingsfout. Soms zie je ook mensen met veel tatoeages, die ruimte willen maken voor een nieuwe. Dat zijn de meest voorkomende redenen.'

Naar boven

'We zien vaak mensen die niet goed hebben nagedacht over een tatoeage. Ze hebben het bijvoorbeeld in een dronken bui laten zetten of hebben het op jonge leeftijd gezet en realiseerden zich nu pas dat ze geen baan kunnen krijgen. Dat hoeft niet meteen te zijn met een tatoeage op de handen of in de nek, maar ook meisjes die stewardess willen worden en niet worden aangenomen op de opleiding, omdat ze iets op hun pols hebben staan.'

'Wij zijn de laserbehandeling ook gaan aanbieden, omdat we het aan zagen komen. Iedereen laat zich maar tatoeëren, en mensen willen daar ook weer van af. En dat blijkt ook.’

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan