Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Duurzame innovatie uit Nederland

Logo https://hu.scrollytelling.io/duurzame-innovatie-uit-nederland

''Nederland haalt in 2030 de helft van haar stroom uit windenergie’’. Dat kondigde de branchevereniging van de windenergie sector, WindEurope, afgelopen zomer aan. Nieuwe en innoverende ideeën spelen hier zeker een rol in, en toevallig is Nederland in 2017 opnieuw benoemd tot een van de meest innoverende landen in Europa. Doet Nederland in vergelijking dan ook veel meer aan innovatie in de duurzame energie? Als het aan de ondernemers in dit verhaal ligt wel. Deze longread zoomt in op de innoverende sector in de duurzame energie in Nederland, met een oog op de rest van Europa en op de mensen achter deze ideeën. 

Naar boven

Het was feest op de TU Delft afgelopen oktober. Het Nuon Solar Team heeft namelijk al voor de zevende keer op rij gewonnen bij de World Solar Challenge. Hoewel hier natuurlijk niks valt te zeggen over de vooruitgang in de innovatie vergeleken met andere landen in de wereld, is wel te concluderen dat de technieken die tot beschikking staan van de TU Delft in Nederland beter zijn dan die wereldwijd. Uit de testen voorafgaand aan de race is gebleken dat de zonneauto van het Nuon Solar Team, Nuna 9,  het lichtste is van de deelnemers die meedoen aan de wedstrijd. 

Foto:  Nuon Solar Team

Naar boven
Naar boven

Data innovatiepositie Nederland vergeleken met onze naaste landen

Grafiek v500
Volledig scherm

Deze grafiek laat de hoeveelheid patent aanvragen bij de EPO (Europese Patent Office) zien per miljoen inwoners in 2013. Hier kan je aan zien dat Nederland het innovatief best redelijk doet in de duurzame energie. 

Grafiek v500
Sluiten
Naar boven

Data over doelstelling en concurrentie tussen onze naaste landen in de duurzame energie 

Grafiek v30
Volledig scherm

In deze grafiek zie je het percentage duurzame energie van het totaal in 2015, en waar deze landen naar streven in 2020. Nederland loopt dus sterk achter op haar doelstelling. 
 

Grafiek v30
Sluiten
Naar boven
Naar boven

Nederland loopt dus achter op haar doelstellingen, maar doet het door bedrijven zoals Ampyx Power en De Windcentrale qua innovatie best redelijk. Hoewel De Windcentrale voor nu nog geen ambitie heeft om buiten Nederland te treden, en Ampyx Power nog grotendeels in de conceptvorm zit, willen zij wel graag later de globale markt betreden.

Naar boven
Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan