Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

FIFA als eSport

Logo https://hu.scrollytelling.io/fifa-als-esport
0:00
/
0:00
Start video

eSports trekt steeds meer kijkers. In vier jaar tijd is het aantal kijkers zelfs bijna verdubbeld. Eind mei kwamen honderden fans samen in Amsterdam om naar de finale van een internationaal FIFA eSports toernooi te kijken.. 

Druk op je spatiebalk voor een eerste indruk van het evenement


Scrollytelling door: Luuk Cramer

Naar boven

Onder de rook van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam verzamelen honderden voetbalfans zich. Niet om een wedstrijd van Ajax of het Nederlands elftal te kijken, maar om samen de finale van de FIFA Global Series Play-offs in de Mediarena te volgen.  

Naar boven

Het is het allereerste
grote FIFA eSport
evenement in ons land,
waarvoor per console de
64 beste fifa spelers
ter wereld zijn uitgenodigd
om tegen elkaar te spelen.

Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Weten hoe FIFA er in haar begin jaren uit zag en hoe het er anno 2018 uitziet? Klik op de play-button linksonder en kom er zelf achter.

Start de voor/na weergave

Behalve de wereldvoetbalbond (Fédération Internationale de Football Association) is FIFA ook een voetbalspel, dat zowel op de computer als op console te spelen is. Het bestaat al sinds 1994, maar zag er toentertijd heel anders uit dan tegenwoordig. FIFA is hèt paradepaardje van ontwikkelaar EA Sports, dat naar verluidt in de periode september 2016 - augustus 2017 1.1 miljard dollar aan het spel verdiende. Elk jaar wordt er een nieuwe editie van het spel uitgebracht. De laatste versie is FIFA 18, in september 2018 zal FIFA 19 uitkomen.

Wat zijn de Global Series?
De Global Series zijn door gameontwikkelaar EA Sports in het leven geroepen om aan het eind van het jaar de wereldkampioen aan te kunnen wijzen. In elke versie van FIFA kan je je kwalificeren voor toernooien door veel wedstrijden in het spel te winnen. Win je zo veel, dat je in de top 64 spelers ter wereld staat? Dan krijg je een uitnodiging om op de Global Series Play-offs in Amsterdam te komen spelen, waar een prijzenpot van $35.000 op het spel staat.  
Naast het prijzengeld spelen de deelnemers voor nog iets anders: de top 16 van de play-offs in Amsterdam krijgt een uitnodiging voor de eWorld cup, later dit jaar in Londen. Op dit toernooi wordt het wereldkampioenschap gespeeld en wordt uiteindelijk de beste FIFA speler van het jaar gekroond.Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio


Op het toernooi in Amsterdam waren verschillende Nederlandse FIFA-eSporter aanwezig, zoals 'Ajax Dani' (foto), 'Ajax Lev', 'yimmieHD', 'Aaygun' en 'Bastafa'.
                      
Naast alle Nederlandse deelnemers, was er ook een speciale rol weggelegd voor Koen Weijland. Koen staat bekend als de eerste Nederlandse eSporter die een contract bij een 'echte' Nederlandse voetbalclub tekende. Vanaf dat moment speelde hij al zijn wedstrijden en toernooien namens zijn nieuwe club: Ajax. Na Koen volgden er velen en werd de Nederlandse Edivisie opgericht; een FIFA competitie onder de Nederlandse voetbalclubs. Tijdens de Global Series in Amsterdam maakte Koen Weijland zijn internationale debuut als commentator. Naar de wedstrijden, met zijn commentaar, werd online door meer dan honderdduizend mensen tegelijk gekeken.

Wat vond Koen van zijn debuut als commentator op een internationaal toernooi? Klik linksonder op 'play' om er achter te komen!

Naar boven
Naar boven
Naar boven

Klik op play om het interview met eigenaar Bas Methorst te beluisteren

0:00
/
0:00
Start audio

Er zijn natuurlijk veel meer eSporten dan alleen FIFA. Spellen als League of Legends, CS:GO, Rocket league en Dota 2 zijn internationaal gezien erg groot, maar in Nederland krijgen deze spellen veel minder media aandacht. Daarentegen is in ons land FIFA als eSport ongekend populair en wordt het zelfs uitgezonden op FOX Sports! Hoe is dit contrast ontstaan?

"FIFA was lang niet altijd zo populair", aldus eSports-expert Ward Geene. "Goede FIFA spelers zaten voorheen, net als League of Legends of Rocket League spelers, ook gewoon samen op zogenaamde 'LAN-party's' te spelen. De FIFA eSports-wereld heeft daarom eigenlijk enorm veel geluk gehad."

"We begonnen best wel een beetje achter te lopen op het gebied van eSports in Nederland. Totdat de Eredivisie/KNVB enorm veel budget beschikbaar stelden voor hun eigen FIFA-eSports competitie: de E-divisie. Jongens als Koen Weijland, die al jaren in de scène zaten, werden opeens bekend. Het kreeg zendtijd op voetbalzender FOX, geld voor een studio met dure technieken en voor promotie. Dat gaf FIFA een enorme boost in ons land." 

Maar, waarom kreeg FIFA zo'n groot budget en andere eSporten niet? Dit is natuurlijk een lastige vraag om te beantwoorden, maar grote kans dat het te maken heeft met het risico van investeringen. Voetbal is in Nederland dè volkssport nummer één, FIFA is laagdrempelig om te begrijpen en we hebben al voetbalzenders, wat het risico voor investeerders kleiner maakt om er geld in te stoppen dan een schietspel als CS:GO. Toch houdt dit de Nederlandse fan niet tegen om een andere eSport te kijken: "er zijn geen exacte cijfers van, maar ik vermoed dat er enorm veel Nederlanders (live) naar deze games via Youtube of Twitch kijken", aldus Geene. 

"Het is ook zeker niet zo dat er helemaal geen Nederlandse eSporters aan deze andere eSports meedoen", aldus Geene. "Dit weekend is bijvoorbeeld de WK-finale van Rocket League, waar de Nederlandse ViolentPanda zijn wereldtitel zal verdedigen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld Manuel Schenkhuizen (Warcraft 3), Fabian Diepstraten (League of Legends) en Thijs Molendijk (Hearthstone) ook hele grote eSporters op internationale toernooien.

Hoe kunnen andere eSports dan net zo groot worden als FIFA in Nederland? Volgens Geene ligt het antwoord bij het leggen van een sterke basis. "We hebben al spelers, zoals eerder genoemd, die echt in de absolute top behoren. Maar, we hebben nog geen Nederlands team. Ook is de visie van de Nederlandse politiek op eSports anders: in Frankrijk en Amerika denken ze bijvoorbeeld erover na om eSporters een topsportstatus, net als bijvoorbeeld voetballers die hebben, te geven. In Duitsland staat zelfs in het laatste regeerakkoord dat ze ermee aan de slag willen! Dit zorgt in die landen erkenning en aandacht, wat het populairder maakt. Ik denk dat als dat soort maatregelen hier ook zouden komen, andere eSporten hier ook een kans krijgen om groter te worden."

Desondanks telt Nederland in 2018 ruim een miljoen eSports fanaten die graag een potje Hearthstone of League of Legends via een stream bekijken. Een ondernemer die zeer goed op deze fans van eSports inspeelt, is Bas Methorst. Hij opende eerder dit jaar een bar. Niet zomaar een bar; een eSports-bar!


Naar boven

Stijging kijkers door de jaren heen

Diagram met as
Bron: Newzoo
Volledig scherm

Klik op de grafiek voor een vergrote weergave!

Zoals je eerder kon lezen, hebben eSports vanaf 2010 een enorme boost gekregen door de komst van streamingwebsites als Twitch en Youtube. 

Cijfers van marktonderzoeksbureau Newzoo, die de eSportmarkt vanaf 2014 analyseert, bevestigen dit. Waar eSports in totaal in 2014 nog 'maar' een ruime 200 miljoen kijkers had, waren dit er in 2018 een kleine 400 miljoen. Een verdubbeling! Naar verwachting van Newzoo zal dit getal verder stijgen en in 2021 de 550 miljoen kijkers aantikken. 

Diagram met as
Bron: Newzoo
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Volgens Mark Deppe, directeur van UCI Sports, in ieder geval wel.. 

Naar boven
Naar boven
Sluiten

Klaar met kijken? Klik op het bolletje "Maak kennis met een Nederlandse  FIFA-eSporter" rechts van je scherm om terug te gaan.

Naar boven
Sluiten

Klaar met kijken? Klik op het bolletje "Maak kennis met een Nederlandse FIFA-eSporter" recht op je scherm om terug te keren. 

Naar boven
Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan