Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Gun for sale

Logo https://hu.scrollytelling.io/gun-for-sale
Bron film: youtube discovery

Naar boven
427. Dat is het getal van het aantal massaschietpartijen in 2017 in de Verenigde Staten. Een massaschietpartij waar vier of meer mensen bij aanwezig zijn. 590 doden en 2000 gewonden door een kogel die werd afgevuurd tijdens een massaschietpartij in 2017.

Gemiddeld gaan er jaarlijks 35,141 dood door wapengeweld. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Het gebeurt vaak dat kinderen perongeluk de trekker overhalen en zo hun vriendjes van het leven beroven.

Naar boven

1791

Hgsa1rh1rvef5z1b98nmdw thumb b7 2
Volledig scherm

De Bill of Rights werd na de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring (1776) ontwikkeld. Filosofisch gezien was deze verklaring van belang voor de individuele rechten en het recht op revolutie. De Bill of Rights (1791) bestaat uit tien amendementen. Hierdoor werd de macht van de federale regering begrensd. Ook werden de rechten van alle burgers en bezoekers van Amerikaans grondgebied beschermd.

Het Tweede Amendement:
 ‘’A well regulated militia being necessary to the security of a free State, the right of the People to keep and bear arms shall not be infringed.’’

227 jaar later is is de wet nog steeds van toepassing. Alleen wel strenger dan voorheen. Niet iedereen kan een wapen krijgen want er moet eerst worden onderzocht of je een strafblad hebt. In de praktijk werkt het anders. Mensen die een wapen willen kopen, maar het niet mogen, kunnen op de tweedehandsmarkt aan een wapen komen. Hier is geen controle. Dat is waar het vaak mis gaat. Daarom staat het Tweede Amendement onder vuur.


Hgsa1rh1rvef5z1b98nmdw thumb b7 2
Sluiten
Naar boven

1 oktober 2017, Stephen Paddock.

Las vegas shooting 0
Volledig scherm

Stephen Paddock is 64 jaar. Hij wist vanuit een hotelkamer in Las Vegas met een machinegeweer 59 mensen van het leven te beroven en 611 raakten gewond. Hierdoor is het de grootste massaschietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. 

Uit onderzoek blijkt dat Paddock meerdere wapens had. Het is niet duidelijk of hij psychisch ziek was. De politie vond hem op die avond dood in zijn hotelkamer. Paddock heeft zichzelf, na 59 anderen, van het leven beroofd.

Na dit soort gebeurtenissen speelt de zogeheten ‘gun debate’ weer opnieuw op. Wat veel Amerikanen merkwaardig vinden is dat president Donald Trump het woord gun niet gebruikte nadat hij een speech gaf over deze zwarte dag. Ook wilde Trump niet over de wapendiscussie praten want hij zegt dat de psychische gezondheid het probleem is. Veel presidenten durven niet de wapendiscussie aan te pakken en dat knaagt bij de tegenstanders van het Tweede Amendement.

Las vegas shooting 0
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Tien jaar heeft hij in Amerika gewoond en werkte voor een jaar in de Staat New York als medewerker bij alarmcentrale 911. Dagelijks ging twintig procent van de meldingen over een vuurwapen incident. Wat van Loon graag wil is verscherping en controle van de wapenwet. Tijdens zijn tijd in Amerika heeft hij ontdekt dat het niet heel vreemd is als een taxichauffeur een wapen bij zich heeft.  

Naar boven

Vijftig staten, elk is anders.

Schermafbeelding 2018 01 24 om 13.37.32
Volledig scherm

Klik hier voor een interactieve landkaart.

Elke staat heeft andere regels omtrent de verkoop van een wapen.
Welke wapens mogen wel of niet verkocht worden? Is er een antecedentenonderzoek? Hoelang is de wachttijd? Mag je een wapen kopen als je schulden hebt? Hoe oud moet je zijn voor het kopen van een wapen? Mag je een wapen bij je dragen in openbare ruimtes?

Texas, Californië, Florida, Ohio en Illinois. Dat zijn de vijf staten waar de meeste massaschietpartijen zijn. Dit kan je terug zien in de interactieve landkaart. In Texas zijn machinegeweren verboden, maar kleine handwapens niet. Texas heeft geen wachttijd voor een onderzoek bij aankoop van een wapen en je mag een wapen bij je dragen mits je toestemming daarvoor hebt. In Californië moet je tien dagen wachten zodat er onderzoek naar je kan worden gedaan. Ook mag je pas een handgeweer als je een certificaat hebt en dus geen psychische ziekte of een andere reden waarom je geen wapen mag bezitten. Hetzelfde geldt voor Florida.
Ohio verbiedt machinegeweren en doen alleen antecedentenonderzoek wanneer je een wapen bij een verkoper van de overheid koopt. Bij een onofficiële verkoper kan je zo een wapen kopen. In Illinois moet je drie dagen wachten wanneer je een wapen koopt en moet je een Firearms Owners Identification (FOID) hebben.

In Californië en Florida zijn er vrij strenge regels rondom de verkoop van een wapen. Toch gaat er iets fout want er zijn veel schietpartijen. Voorbeeld hiervan is de massaschietpartij in Las Vegas.

Schermafbeelding 2018 01 24 om 13.37.32
Sluiten
Naar boven

Artetha woont in de Staat van Tennessee. Haar man heeft meer dan twintig wapens en zelf bezit zij er vier. Thuis hebben zij speciale kluizen waar hun wapens veilig zijn opgeborgen. ''Ik neem mijn wapen mee als ik ga wandelen, want wij kunnen beren tegen komen.'' Haar man
bezit wapens vanwege zijn hobby voor de jacht.

Haar oplossing voor de wapendiscussie? ''Het verbieden van wapens heeft geen zin. De armoede en psychische zorg moet verbeterd worden.''
Het zijn namelijk vaak mensen met een psychische stoornis die de trekker over halen.

Wanneer je een moord wilt plegen, doe je er alles aan om deze klus te klaren. ''In mijn huis is een tandenborstel gewoon een tandenborstel. In een gevangenis kan het een moordwapen zijn.''

Naar boven

NRA vs Everytown

Volledig scherm

De National Rifle Association (NRA) is in 1871 opgericht. Voorheen was het hoofddoel om het schieten te promoten, maar nu beschermt de lobby-partij het Tweede Amendement. Na de Gun Control Act van 1968 begon de NRA zich actief te bemoeien en financiële steun te bieden aan politici die hun gedachten naleven. Deze Gun Control Act zorgt er namelijk voor dat er achtergrondonderzoeken gedaan moeten worden wanneer iemand een wapen wil kopen. NRA wil natuurlijk dat iedereen een wapen kan bezitten want dat staat in de wet, daarom begonnen ze met actief actie voeren.

De NRA is niet de enige lobby waarbij wapens het hoofdonderwerp zijn.
In 2006 werd Everytown for Gun Safety opgericht. Alleen zijn zij tegen wapens en alles wat de NRA doet. Everytown doet onderzoek naar wapengeweld en probeert door middel van hun onderzoeken strengere wapenregels te krijgen en verbetering van de controle hiervan.

Sluiten
Naar boven

Pollard heeft 29 jaar in de Verenigde Staten gewoond en is voor de liefde naar Nederland gekomen. De wapenindustrie fascineerde hem altijd en hij heeft er zelf onderzoek naar gedaan. Het liefst wilt hij dat de wet veranderd wordt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

In het volgende fragment hoor je een gesprek over de wapenwet en het veranderen hiervan.

Naar boven

Naar boven

It's all about the money...

Dollaaaarrrsss
Volledig scherm

Tijdens de verkiezingen van 2016, waar Hillary Clinton en Donald Trump streden voor het presidentschap, was het duidelijk dat Trump de NRA steunt. De Republikein ontving $969,138 van de NRA voor zijn campagne. Clinton kreeg maar $48,013.

Clinton is een democraat en daardoor ook de tegenstander van Trump. De democraat wil strengere wetten en betere controle. Clinton ontving dan ook $1,100,698 van Everytown. Maar doordat zij geen president is geworden, kan ze haar ideeën niet realiseren.

In de grafiek is te zien dat de NRA ook meer te besteden heeft dan Everytown en daar gaat het ook om. Hoe groter het dollarteken des te groter de invloed.

Dollaaaarrrsss
Sluiten
Naar boven

Einde van een discussie?

Volledig scherm

Het maatschappelijk element van de discussie valt misschien nog het beste te omschrijven met de veel gebruikte uitspraak “Een man met een pistool is een burger, een man zonder pistool is het onderwerp.”
Deze uitspraak geeft weer dat er een maatschappelijke onderstroom bestaat waarin mensen zichzelf voor bescherming niet afhankelijk willen maken van de overheid.

Het zijn heel veel verschillende meningen en instituties die ervoor zorgen dat het Tweede Amendement nog steeds bestaat. Het is een grote politieke discussie geworden die door het Amerikaanse politieke systeem niet makkelijker wordt gemaakt. De wet en haar vrijheden zit zo ingeworteld bij de Amerikaanse burger, dat het niet eens meer uitmaakt dat er mensen aan dood gaan. De voorstanders vinden de vrijheden van de wet gewoon veel te belangrijk.  

Sluiten
Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan