Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Heeft social media invloed op het eenzaamheidsgevoel bij jongeren?

Logo https://hu.scrollytelling.io/heeft-social-media-invloed-op-het-eenzaamheidsgevoel-bij-jongeren
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Social media bezet een groot deel van ons leven, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Vooral op jongeren heeft het een enorme invloed. 43% van de 18 tot 25 jarigen spendeert 1 tot 3 uur per dag op social media, 28% is 3 tot 5 uur per dag online actief. Daardoor beginnen jongeren later aan seks, slapen minder goed en zouden zich ook eenzamer voelen. Maar kan dat wel? Met zoveel sociale contacten toch het gevoel hebben dat je eenzaam bent. Volgens mediapsycholoog Mischa Coster kunnen jongeren zich inderdaad eenzamer voelen door social media, maar een weekje zonder het online leven is niet erg. “Ik denk wel dat je het zal gaan missen, maar dat hangt een beetje van jezelf af. Hoe je in het leven staat of je gelukkig bent. Hoe goed kan je jezelf vermaken. Sommige mensen zullen het heerlijk vinden, hebben niemand gemist en doen dingen die ze allemaal moeten doen. Als je afleiding kan bedenken dan denk ik dat het best wel meevalt. Als jij daarentegen elke avond op de bank gaat zitten met je smartphone gloeiend in je hand en je af gaat vragen wat je vrienden allemaal aan het doen zijn. Dan kan het best gaan gebeuren dat je je eenzaam gaat voelen.”

Om dit te onderzoeken leef ik als 20-jarige een week lang zonder social media en zie je in deze bijdrage hoe het mij bevalt. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

20180610 140237
Aantal keren telefoon openen per dag
Volledig scherm

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijkt dat drie op de tien jongeren tussen de 18 en 25 jaar zichzelf verslaafd noemt aan social media. Volgens Mediapsycholoog Mischa Coster zijn de cijfers van het CBS niet heel representatief. “Jongeren kennen ook niet de echte definitie van verslaving. Logisch dat mensen zich verslaafd voelen. Maar bij echte verslaving moeten er echt een aantal kenmerken die er aan vast zitten. Zoals het krijgen van ontwenningsverschijnselen. Het moet je ook erg belemmeren in je dagelijks functioneren. Dus dat je je werk niet kan doen, je studie niet kan afmaken, je relatie niet kan onderhouden. Dat zijn hele heftige dingen, maar dat is meestal niet aan de orde. Ik heb het daarom meer over een gewoonte dan echt over een verslaving.” 


20180610 140237
Aantal keren telefoon openen per dag
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Geen prikkels krijgen zorgt minder voor het gevoel van missen. De vele pushberichten die ik krijg op een dag heb ik niet meer. Juist dat is ook zo verslavend. Het is een beloningssysteem die nooit stopt. Mischa Coster geeft uitleg: "Er zijn twee systemen in onze hersenen. De ene heet het dopaminesysteem en het andere is het oparidesysteem. Het ene systeem zorgt er eigenlijk voor dat we een geluksgevoel krijgen als we een cadeautje krijgen", zo vertelt Coster. "Een cadeautje op social media is dat er een update verschijnt of dat je een like krijgt of dat er een reactie wordt gegeven op een bericht dat jij hebt gepost. Die zijn variabel, van te voren zijn die niet te voorspellen wanneer je die gaat krijgen en hoeveel. En vanuit de psychologie weten we dat als we dieren een beloning geven als die variabel is, dus de ene keer krijgt het dier het wel en de andere keer krijgt het dier het niet. Maar wel zo vaak dat ze verwachten dat er een grote kans is dat ze hem krijgen. Dan is de motivatie veel groter om het gedrag te vertonen. In dit geval op social media te gaan, dan als iemand bij wijze van spreken zou weten als ik dit post krijg ik standaard tien likes. Bij het andere systeem is een anticepatiesysteem, die zorgt dat we meer willen. Dit systeem is nét iets sterker. Dat betekent dat de beloning net niet sterk genoeg is om weer een nieuwe beloning te willen hebben. In het geval dat je geen social media gebruikt, heb je geen verwachting van een beloning dus kan dat ontspannend werken", aldus Mischa Coster. 

Naar boven

Naar boven

Eenzaamheid is een gevoel van sociale contacten missen. Het is niet erg om te hebben en zeker niet bijzonder. Iedereen is wel eens eenzaam, maar er zijn wel dingen die zorgen dat het minder wordt. Mischa Coster: "Door alternatieven te zoeken in de fysieke wereld. Dus lekker te gaan sporten of naar de bioscoop gaan of wat dan ook. Of even toestaan, dan voorkom je het niet maar dan accepteer je het eigenlijk. Oke ik zit op de bank, ik zit Netflix te kijken, ik voel me nou eenmaal even kut, maar ach dat is nou even zo. Het is ook belangrijk om goed te relativeren. Meer mensen voelen zich kut maar die zetten het natuurlijk niet op social media." 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan