Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

HET BLIJFT MENSENWERK

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-blijft-mensenwerk

Het aantal depressieve mensen is in de loop der jaren gigantisch gestegen. Uit de cijfers van het CBS blijkt zelfs dat in Nederland alleen al 5 mensen zich dagelijks van het leven beroven. In hoeverre is de Stichting 113 Zelfmoordpreventie in staat om suïcidale mensen tegen zichzelf te beschermen?


Door: Jeroen Bosch

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

“Ik zie geen uitweg meer. Wat heeft het leven nog voor zin? Waarom zou ik nog doorgaan? Ik maak geen deel meer uit van deze maatschappij. Ik wil dat het allemaal stopt.”
Dit zijn zomaar een aantal uitspattingen waar Hein de Vries een jaar lang mee werd geconfronteerd tijdens zijn werk als vrijwilliger bij de 113-crisislijn.

Deze stichting is in 2010 opgericht met als doel om suïcides en zelfbeschadigend gedrag te voorkomen en naasten, andere betrokkenen en nabestaanden van suïcidale mensen te ondersteunen.
De crisislijn is 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend en het contact is geheel anoniem om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor mensen.  

Als vrijwilliger bij 113 kom je in gesprek, zowel telefonisch als via een chat, met mensen die op dat moment in geestelijke nood zitten en vaak geen uitweg meer zien.
Uit ervaring blijkt dat dit door allerlei verschillende dingen kan komen: pesten op school, een break-up, ziekte of een faillissement. Maar het is vaak een opeenstapeling van meerdere problemen. Oud-vrijwilliger Hein heeft zelf een faillissement meegemaakt en weet hoe het is om op een kruispunt in het leven te staan. Toen hij zich bewust werd van het aantal zelfdodingen per dag, wist hij wat hem te doen stond. Ik sprak hem over de deskundigheid van de vrijwilligers en vroeg hem of hij denkt levens te hebben gered.

Naar boven

Grafiek jerra
Volledig scherm

Zoals Hein beschreef worden er heel veel mensen geholpen door 113. Zo blijkt ook uit de jaarverslagen die de stichting uitbrengt sinds de oprichting. In bovenstaande grafiek is te zien dat waar het aantal telefoon en chatoproepen in 2011 nog op 12.814 lag, het in 2016 naar 31.915 is gestegen. Volgens Leo Wijnbelt, voorzitter van 113, is er een directe relatie tussen de toename van de naamsbekendheid van 113 en de mate waarin mensen met zelfmoordgedachten 113 weten te vinden. De toename van de naamsbekendheid komt mede doordat 113 steeds vaker door media wordt benaderd over verantwoorde berichtgeving en door verwijzingen onder artikelen.

Grafiek jerra
Sluiten
Naar boven
Jerrabo
Sluiten
Naar boven
Francois
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Als oud vrijwilliger was Hein, die eerder vertelde over zijn ervaringen, zeer geschokt toen ik hem vertelde over de ervaring van François. “Dat geloof ik niet. Het klopt dat een telefoongesprek een limiet van 30 minuten heeft, maar als iemand het echt nodig heeft praat je altijd door. Pas op het moment dat iemand echt gaat schelden en je niet tot iemand kan doordringen stop je met het gesprek”, aldus Hein.

Maar volgens Anjo van Driel, psycholoog bij 113, blijft het mensenwerk en zullen er altijd fouten gemaakt worden. “Het is natuurlijk wel zo dat je met mensen te maken hebt. Als mens tot mens kan je een minder goeie dag hebben en dan kan het dat een gesprek minder goed afloopt. Dat is wat er gebeurt als je met mensen werkt en niet met computers.”

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan