Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Het verhaal van Anouk

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-anouk-94c7d2da-1db5-409d-a281-72518b981184

Eric van Rossen werd 31 jaar geleden geboren in het ziekenhuis van Kalubowiela, Sri Lanka. Samen met zijn tweelingzus Mirjam werd hij opgehaald door zijn adoptievader. 

Een jaar terug maakte hij een reis naar zijn geboorteland om zijn biologische moeder te vinden. Alle gewezen sporen leiden tot niks. Hij is illegaal geadopteerd en wie zijn biologische moeder daadwerkelijk is zal hij nooit te weten komen.  


Beelden en tekst: Anouk Spoeltman 


Naar boven

Naar boven

Na de Tweede Wereld Oorlog was het mogelijk om buitenlandse kinderen op te vangen en naar Nederland te halen. Dit ging voor een lange tijd alleen nog maar om Europese kinderen uit eerst Griekenland en daarna de andere West-Europese landen, maar betrof al  snel ook Azië.
De andere afkomst van de kinderen gaf een voordeel aan de adoptieouders. Hoe verder weg, hoe kleiner de kans dat ze terug willen naar de biologische ouders. Tevens werden er in landen als Sri Lanka, Brazilië en Latijns-Amerika immens veel kinderen aangeboden, waardoor het meenemen van een kind naar Nederland steeds makkelijker werd. Dit grote aanbod betekende daarentegen geen zuivere koffie.  


Zo waren er in de jaren ’70 en ’80 sprake van stelselmatige adoptiepraktijken in Brazilië. Illegaal geadopteerd werd er uit Latijns-Amerika en Indonesië door Nederlandse bemiddelaars en ambtenaren in diplomatieke dienst. Kinderen werden meegenomen en voor hen kwam groot geld terug. Ook de adoptieouders pleegden in deze praktijken een ernstig misdrijf door valse documenten te regelen. In dezelfde tijd vinden illegale adopties plaats in Sri Lanka. Pas na velen jaren ontdekken deze kinderen, die nu onderhand volwassen zijn geworden, dat er van alles niet klopt aan hun adoptieverhaal en identiteitspapieren.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Om overtredingen in het adoptieproces te onderscheppen stelde de Nederlandse overheid een strengere selectieprocedure in. Zo krijgen aspirant-adoptieouders te maken met een lang traject dat doorlopen moet worden en soms wel jaren kan duren. Van over de hele wereld worden kinderen geadopteerd en meegenomen naar Nederland. Maar waar komen zij voornamelijk vandaan? En heeft dit strengere traject wel enige invloed op de illegale adopties die zelfs vandaag de dag nog zonder dat iemand het doorheeft uitgevoerd worden?  

In de onderstaande grafieken wordt hier een beeld van gegeven en is duidelijk te zien welke landen de koplopers zijn. Daarnaast valt op te maken dat het traject wellicht invloed zou kunnen op de illegaliteit. Zo wordt een groot deel van de aanvragen niet geaccepteerd. Of zou dit een andere reden kunnen hebben?

Naar boven

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

"Strengere regels op het adoptieproces vanuit de overheid weten al heel wat structuur te brengen, maar onze wereld is nog lang niet van illegaliteit bij adopties af. Het enige dat ons bij de al gemaakte fouten kan helpen zijn databanken. Wanneer iedereen zich weet te registreren bij organisaties die zich inzetten voor het bij elkaar brengen van gebroken families, dan zullen heel wat biologische ouders hun illegaal geadopteerde kinderen weer in de armen kunnen sluiten," aldus Eric van Rossen.

"Maar weet ook als aspirant-adoptieouder wat je te wachten staat. Denk niet alleen aan je eigen behoeftes, maar ook aan die van het kind."

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan