Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Leven als een mormoon: voor altijd of slechts een fase?

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-ayla

Niemand schrikt ervan als er gezegd wordt dat het aantal gelovigen afneemt, dit is namelijk al jaren aan de gang. In 2016 publiceerde het CBS-cijfers over de gelovigen in Nederland. Hieruit blijkt dat 50 procent van de Nederlanders zichzelf als niet-religieus ziet. Daarnaast daalt het aandeel van jongeren van 15 tot 25 jaar, maar bij de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is dat niet het geval. Elder Humphrey (20) en Elder Stopper (19) uit Utah, zijn nu voor twee jaar in Nederland om te werken als zendeling voor de Kerk van Jezus Christus. Humphrey en Stopper halen voldoening uit de kerk, maar dit geldt niet voor iedereen.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Zendelingen Humphrey (links)  en Stopper (rechts) voor de kerk in Zoetermeer.

Naar boven

Humphrey: “Ik ben er niet altijd zeker van geweest dat dit het juiste pad voor mij was. Onze kerk geeft jongeren de kans om op zending te gaan, toen ik achttien was en de gelegenheid zich voor deed dat ik op zending kon gaan, deed ik dit. Voor mij was het de manier om te ontdekken of deze kerk wel echt bij mij past. Wij mormonen gebruiken “Het boek van Mormon”, naast de Bijbel. Ik las het boek en ik heb naar mijn God gebeden en ik kreeg gelijk het gevoel dat dit het juiste pad voor mij is, dat ik op zending wil gaan om andere mensen te dienen, geluk en vrede met anderen te delen.”  
De waarden van de Kerk van Jezus Christus lopen uiteen van gezinsbanden sterken tot zendingswerk. Bij de mormonen staat het gezin op de eerste plaats, zij geloven dat de grootste zegen die God heeft gegeven is dat het individu met het gezin bij Hem kan terugkeren. Elder Stopper: “Het allermooiste aan de religie vind ik dat ik voor altijd samen kan zijn met mijn familie. Ik denk dat liefde de kern is van de religie.”
 “Wat de Kerk van Jezus Christus onderscheidt van andere religies is dat wij geloven dat God profeten geeft in elke periode van het leven om leiding te geven aan de gelovigen. Als de gelovigen dreigen ongelovig te worden, dan geeft God een profeet zodat om deze personen het juiste pad op te sturen” zegt Humphrey.

Naar boven

Het leven van een mormoon verschilt wel degelijk van het ‘normale’ leven. Elke zondag gaan Humphrey en Stopper drie uur naar de kerk. Daarnaast is het niet toegestaan om alcohol, koffie of thee te drinken, ook mag er niet gerookt worden en drugs zijn ook niet toegestaan. “Je kan verslaafd raken aan deze middelen en als je verslaafd bent is het moeilijk om je eigen keuze te maken”. Als zendeling mogen er geen smartphones gebruikt worden, een dag in de week mag je contact hebben met je familie. “Een dag per week, en dat is niet een hele dag, van 18:30 tot 21:00 mogen wij onze eigen dingen doen: emailen naar familieleden, boodschappen doen, sporten” aldus Humphrey en Stopper.  

Hoewel Humphrey en Stopper het leuk vinden om informatie over hun religie door te geven aan anderen is het niet altijd even makkelijk.  Humphrey: “Veel mensen zijn niet geïnteresseerd in de religie. Mensen worden boos of tonen geen respect. Maar de meesten tonen gewoon respect en dit geven wij ook terug aan hen. Maar het overgrote deel is positief aan zendeling zijn, ik bouw veel leuke relaties op.
 Stopper: “Ik vind het heel mooi om op zending te gaan, met de mensen praten vind ik heel leuk. Het mooiste vind ik het als je de mensen ziet veranderen. Hoewel het soms moeilijk is als zendeling, vind ik het wel mooi.”


Naar boven

Niet iedereen haalt voldoening uit de Kerk van Jezus Christus. De moeder van Elder Humphrey was lid maar kwam tot de conclusie dat ze het met veel dingen van de kerk niet eens was, de kerk was het gewoon niet voor haar, zij besloot uiteindelijk de kerk te verlaten, ondanks deze beslissing heeft Humphrey een hele sterke band met zijn moeder. Ook Alex* (34) was een jaar lid van de kerk, maar kwam er toen achter dat het toch niet echt iets voor hem was. “Het is inmiddels al een jaar of acht, negen jaar geleden, ik wandelde over straat en ik verveelde me kennelijk. Ik werd aangesproken door twee mannen in nette kleding, ze gingen een gesprek aan en in de eerste instantie had ik hier helemaal geen zin in. Toch was ik benieuwd naar wat ze te vertellen hadden. Als ik terugkijk op mijn tijd bij de mormonen zal ik de mormonen beschrijven als gezellige mensen en ik zie het als een indrukwekkend jaar. De kerk verwacht dat je een vroom leven lijdt, hierbij hoort: geen seks voor het huwelijk, niet roken, geen koffie of thee, je moet je veel bezighouden met de kerk, de bijbel en het boek van Mormon. Het is de bedoeling dat je via hun regels leeft, dit nam bij mij heel wat stress weg, je hoefde niet zo veel met de gewone maatschappij mee te doen. Er is één centrale leiding en daar moest je naar luisteren. Het negatieve punt aan het geloof is dat ik denk dat mensen met een andere geaardheid, het weleens moeilijk kunnen krijgen bij de kerk. Zelf heb ik geen negatieve ervaringen gehad maar ik geloof wel dat er in de achterkamers vreemde dingen kunnen gebeuren.”

Naar boven

 Hoewel Alex een redelijk positieve ervaring heeft gehad bij de Kerk van Jezus Christus besluit hij toch de kerk te verlaten. “Ik kwam erachter dat dingen niet klopten en begon vragen te stellen, daar werd ontwijkend op gereageerd. Ze konden geen antwoord geven op mijn vragen en daardoor hield het op voor mij. Ik kijk terug op mijn tijd als mormoon als een fase, je kan het vergelijken met gabber of skater zijn. Het mormoon zijn vulde voor mij de leegte die ik voelde op dat moment. Als er dan net op het juiste moment een paar mensen zijn die heel open zijn en alles over het geloof kunnen vertellen en zeggen dat het heel gezellig is, je een soort gemeenschapssfeer krijgt, nieuwe vrienden, dan ben je er extra aanvankelijk voor. Als je jong bent, ga je ook wat sneller in dingen mee. Nu ik ouder ben, ik wel kritischer dan toen.”   *De naam Alex is gefingeerd.

Naar boven

Cijfers gelovigen in Nederland

Schermafbeelding 2018 01 28 om 17.24.07
Bron: CBS, 2015
Volledig scherm

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar hoe veel mensen in Nederland gelovig zijn. Hieruit blijkt dat vijftig procent van de Nederlanders gelovig is en vijftig procent dus niet. Onder gelovig vallen: Rooms-katholiek, Nederlands hervormd, Protestantse Kerk Nederland, Islam, Gereformeerde kerken en overige religies.


Schermafbeelding 2018 01 28 om 17.24.07
Bron: CBS, 2015
Sluiten
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan