Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Het verhaal van Floris

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-floris

Ritalin is al tijdenlang een niet onomstreden geneesmiddel voor mensen met een aandachtstekort-hyperkinetische stoornis, oftewel ADHD. Het middel zorgt voor meer bedachtzaamheid en concentratie voor mensen met ADHD of ADD. Maar niet alleen maar voor de AD(H)D’ers. Ook studenten zeggen te profiteren van de concentratieboost die ze krijgen van het middel. Maar hoe komen deze studenten aan het middel? En hoe denken ze zelf over de risico’s?

Naar boven

Risico's

Volledig scherm

Want risico’s zijn er zeker. Bij bijwerkingencentrum Lareb worden er al jarenlang bijwerkingen gemeld, en dat zijn er tot nu toe bijna 1200. Hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid zijn daarvan het meest gemeld. Bijna de helft van de meldingen had betrekking op volwassenen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voerde in 2017 een peiling uit onder 400 studenten, waaruit blijkt dat een op de vier studenten ritalin gebruikt zonder voorschrift van een arts. Tachtig procent van deze studenten gebruikt het middel beter te kunnen studeren. Ook wordt het middel door een deel van deze studenten recreatief gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Volgens de peiling krijgt men het middel via vrienden en studiegenoten. Directeur Ruud Coolen van Brakel van IVM wil er meer van weten: "Ik vraag me af of hier ook commerciële handelaars achter zitten of dat het alleen om het 'lenen' van ADHD-patiënten gaat." Zijn instituut pleit ook voor meer voorlichting op universiteiten en hogescholen. "De laatste tijd is wel weer gebleken dat dit bepaald geen onschuldige middelen zijn.", aldus Coolen van Brakel.

Sluiten
Naar boven

Michiel* (23) is al een tijdje fanatiek gebruiker van verschillende ADHD-medicatie tijdens de tentamenweken. Ik spreek met hem af in het restaurant van de HEMA. Bij hem thuis kan niet, zijn vriendin weet namelijk nergens van af. Na het halen van twee cola gaan we zitten en begint hij te vertellen. “Het begon ergens in de herfst van 2016. Een vriend van mij was op zoek naar een dealer van het middel. Toevallig wist ik dat ik er wel aan kon komen via 'mijn' drugsdealer. Ik had ik het zelf dus ineens in huis, dus toen heb ik het maar geprobeerd.”. Het begon met ritalin. “Het spul zorgt voor rust in mijn hoofd, ik word er emotieloos van en ik kan me super goed concentreren op het werk wat ik moet doen.” Dan komt hij in aanraking met dextro-amfetamine. “Mijn drugsdealer had tijdelijk geen ritalin meer, maar wel dexamfetamine. Ik kende het middel niet dus ik heb me toen een beetje verdiept op internet. Ik vond het eigenlijk prima om het een keer te proberen.”

Het effect vond hij nagenoeg hetzelfde. “Het duurde vooral wat langer en toch wel wat meer lichamelijke onrust, zoals klamme handjes, spierpijn, en zweten.” Hij betaalt veel geld voor de pillen. “Het is bij mijn dealer anderhalf keer zo duur als ritalin. Voor ritalin betaal ik voor 30 pillen van 10 milligram meestal zo’n 25 euro, voor dexamfetamine dus zo’n 38 euro voor 30 pillen van 2,5 milligram.” Hij wisselt het gebruik tussen dexamfetamine en ritalin af: “Dexamfetamine gebruik ik vooral als ik écht even moet knallen voor een tentamen of een schoolopdracht, ritalin doe ik voornamelijk als ik even geen concentratie meer heb.” Recreatief heeft hij dexamfetamine nog nooit gebruikt. “Lijkt me niet fijn. Ik word er dus vooral emotieloos en leeg van in mijn hoofd, dat lijkt me recreatief niet leuk. Als ik het gebruik dan heb ik überhaupt ook weinig zin om te praten met mensen, niet echt geschikt voor op een feestje dus.”

*gefingeerd, echte naam is bekend bij de redactie


Naar boven
Het potje dexamfetamine van Michiel

Naar boven

Grafiek

Longread grafiek
Volledig scherm

Er zijn veel mensen die ADHD-medicatie voorgeschreven krijgen; bij elkaar nu zo’n 230.000 mensen. In de loop der jaren is het aantal gebruikers van de medicatie flink toegenomen. Ook is het middel dexamfetamine populairder geworden. Dat middel wordt in de meeste gevallen alleen voorgeschreven wanneer methylfenidaat (ritalin) niet aanslaat.

Longread grafiek
Sluiten
Naar boven

Michiel denkt weleens na over de schadelijke gevolgen, maar maakt zich geen zorgen. “Ik lees me altijd goed in voor ik iets gebruik. Bij ritalin en dexamfetamine heb ik de bijsluiter ook helemaal gelezen. Ik weet dat er risico’s zijn, maar die probeer ik zo veel mogelijk te beperken. En het risico wat er dan nog overblijft, ben ik bereid te nemen.”

Verslaafd vindt Michiel zichzelf niet: “Ik denk dat ik wel zonder kan, maar dan denk ik dat ik wel veel lager ga scoren op date ene tentamen. Het heeft mijn cijfers in het begin echt wel een boost gegeven. Dat vond ik echt chill, want dat kon ik toen echt goed gebruiken. Maar ik leer nog genoeg tentamens zonder.”

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan