Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Loot crates in games: een verfrissend nieuw spelelement of een vorm van gokken?

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-hylke
Foto: Blizzard Entertainment

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Volledig scherm

In veel online spellen die op het internet worden gespeeld bestaat de mogelijkheid om loot crates te kopen. Deze loot crates zijn een soort schatkistjes waarin virtuele items zitten. Deze items maken het spel mooier en/of makkelijker. De inhoud wordt door toeval bepaald. De Kansspelautoriteit waarschuwt voor de mogelijke gevaren van loot crates, zoals het risico op verslaving.

 De loot crates brengen naast een vergroot risico op verslaving nog meer risico’s met zich mee. Zo bestaat er ook een kans op grote financiële uitgaven wanneer mensen regelmatig gebruik gaan maken van de virtuele schatkistjes. Met name minderjarigen gamers zijn gevoeliger voor deze gevaren omdat zij de gevolgen van de spellen lastig kunnen overzien.   Wat er in een loot crate zit die je aanschaft is altijd willekeurig, hierdoor heeft het erg veel weg van gokken. Dit viel ook op bij de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Volgens de Kansspelautoriteit is het een complexe vraag of social games (games die je online met vrienden speelt) en loot boxes kansspelen zijn waar een vergunning voor nodig is. Hierdoor start de Kansspelautoriteit binnenkort de openbare internetconsulatie ‘afbakening spelaanbod’. Dit document laat zien hoe de Kansspelautoriteit vaststelt of toeval in een spel de overhand krijgt boven behendigheid en ook of er in het spel prijzen te winnen zijn. De Kansspelautoriteit is bezig met de mogelijke relatie tussen social gaming en problematisch gokgedrag. Hiernaast gaan ze informatie opvragen bij de aanbieders van dergelijke spellen en een rondetafelgesprek met de sector organiseren. Het onderzoek wordt naar verwachting eind Januari 2018 afgerond.       Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

 Daniel Joe Heemskerk is een gamer die gebruik maakt van de loot crates in videogames. Momenteel maakt hij wat minder gebruik van de loot crates, enkel rond de feestdagen wanneer hij wat meer geld heeft te besteden dan normaal. Vroeger gaf hij gemakkelijk een paar tientjes per maand uit. “Ik vind dat loot crates een vorm van gokken zijn. Het is niet altijd zeker dat je het item krijt waar je de loot crate voor koop”, vertelt Daniel Joe. Volgens hem maakt dit het ook wel spannend. Als je niet krijgt dan wil je nog doorgaan om het tóch te krijgen. Net zoals dat iemand verslaafd kan worden aan de spanning van gokken, kan iemand verslaafd raken aan het kopen van loot crates volgens Daniel Joe.    

 Als Daniel Joe als gamer kijkt naar de redenen waarom de game industrie gebruik maakt van de loot crates dan heeft hij hier een duidelijke mening over. “Ze doen het sowieso puur voor het extra geld. Loot crates zijn dé inkomstbron van EA bijvoorbeeld. Ik geloof ook wel dat ze voor andere game designers een geweldige grote inkomstenbron zijn”, aldus Daniel Joe. “Ook zijn lootcrates de inkomstbron voor vele mobile games, dus daarom doen ze het. Alles voor het geld!”, beslist Daniel Joe.

Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Naar boven

Volledig scherm

 Loot crates verschenen voor het eerst in de videogamewereld ongeveer tussen 2007 en 2010. Hierna kwamen ze steeds meer voor in veel “free-to-play games”, games die je kan spelen zonder dat je daar een bedrag voor neer hoeft te leggen. De eerste game met loot crates was de Chinese free-to-play game ZT Online. Deze game kwam uit in 2007. Hiernaast begonnen de loot crates ook langzaam steeds meer in titels voor te komen waar je wel gewoon de volle prijs voor betaald. In 2016 kwam de populaire game Overwatch uit en door de loot crates in deze game was er ineens veel aandacht voor het online fenomeen. Later in 2017 kwamen er verschillende games uit waarin lootcrates te verkrijgen waren, op deze games was dan ook veel kritiek. Met name Star Wars Battlefront 2 zorgde met zijn loot crates voor veel ophef in de game-industrie.  

De loot crates komen met name veel voor in online schietspellen. Je kunt er nieuwe wapens en outfits van krijgen. Vaak zijn de loot crates ook te verdienen door het spel heel erg veel te spelen, je speelt de loot crates dan langzaam vrij. Heb je hier niet de tijd voor? Dan kun je dit proces versnellen door geld te gebruiken en hiermee loot crates tot je beschikking te stellen.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

De kwestie rondom de loot crates krijgt veel aandacht doordat het een vorm van gokken lijkt te zijn waar ook kinderen mee in aanraking kunnen komen. De games die loot crates bevatten worden ook gespeeld door kinderen. Hoeveel uur ze in de games steken, wat ze in die spellen doen en óf ze geld in het spel uitgeven zijn zaken waar de kinderen lang niet altijd de controle over hebben. Niet alle kinderen hebben controle over hun eigen gamegedrag. Met name kinderen in een gezin met een lage gezinswelvaart hebben een gebrek op de controle van hun eigen gamegedrag. Ook is er een hoger percentage bij jongens dan bij meisjes als het gaat om het gebrek aan controle van het gamegebruik in Utrecht. Dit blijkt uit de onderstaande datavisualisatie.    
 Bron: Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2014-2015

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

 Gerrit Willemse is werkzaam in de game industrie als Art director bij CoolGames. Hij is van mening dat de game industrie de loot crates puur in hun games stoppen om geld te verdienen. “Het zure is dat in een game als Star Wars je daadwerkelijk verloor van spelers die er meer geld tegenaan gooide.” De loot crates zijn volgens Willemse overgewaaid uit de mobile games, games die je gratis op je mobiel speelt. “In deze mobile games betaalde je voor extra content, dit zit nu ook steeds vaker in games die je op je console of pc speelt. Ondanks dat je hier al 60 euro voor neertikt, moet je dus in de game zelf ook nog meerdere aankopen doen”, aldus Willemse.

 De studio waar Willemse voor werkzaam is maakt geen gebruik van loot crates, zij maken gebruik van advertenties die je iets extra’s oplevert in het spel. Je kunt een videoadvertentie bekijken en hiermee krijg je dan een extra wapen in het spel. “Dit soort manieren zijn een alternatief voor loot crates, ik denk dat we moeten oppassen met gokvormen als loot crates bij jonge gamers”, beslist Willemse.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan