Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Transgenders

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-janne

Naar boven

Geboren in het verkeerde lichaam. Je als man toch meer aangetrokken voelen tot de make-up, de vrouwelijke kleding en nagellak, of als vrouw meer interesse hebben in de basis, stoere mannelijke dingen. Voor veel mensen onbegrijpelijk, terwijl er toch een grote groep is die worstelt met dit gevoel. Het uiten van gevoelens is in deze situatie erg moeilijk, omdat veel mensen bang zijn om veroordeeld te worden op het feit dat zij ‘anders’ zijn dan de rest en niet behoren tot de ‘normale’ mensen.

Naar boven


Sinds 2014 is het in Nederland door een wetswijziging mogelijk om een geslachtsverandering te ondergaan zonder operatie. Door middel van een schriftelijke procedure kunnen mensen erkend worden als iemand van het andere geslacht. Het aantal geregistreerde transgenders is sinds deze verandering flink toegenomen. Zo zijn er in 2013 80 transgenders bijgekomen, en na de wetswijziging in 2014, 770 transgenders.

Naar boven

Bianca noemt zichzelf deeltijdvrouw. Ze heeft het initiatief genomen om een transgendervereniging te beginnen in Amsterdam, en geeft daarnaast regelmatig voorlichtingen over transgenders. 
Zo loopt ze regelmatig bij de politie en op Hogescholen door het hele land. 

"Ik weet al heel lang dat ik het verlangen heb om een vrouw te zijn. Ik heb een vrouw en twee kinderen, en zij zijn er allemaal van op de hoogte. Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen met anderen, omdat er nog steeds veel onbegrip is naar de groep mensen die zich in deze situatie bevinden."
 
Transgenders worden vaak gezien als mensen die een fetisj hebben voor het 'verkleed gaan' als vrouw. Dit is lang niet altijd het geval. Bianca legt uit dat transgenders een koepelwoord is voor de vele mensen die het gevoel hebben tot het andere geslacht te behoren, ook als dit niet permanent is. Dus ook travestieten, corss dressers en drag queens. 
"Er zijn verschillende manieren om te uiten dat iemand niet in het goede lichaam zit. De mensen die bij ons netwerk komen, zijn niet geopereerd. Dit is gelukkig ook niet meer nodig om erkend te worden als iemand van het andere geslacht."Naar boven

Transgenders lopen vaak aan tegen problemen als onbegrip en discriminatie. De groep mensen die ervoor uit komen dat zij behoren tot het andere geslacht, wordt vaak achtergesteld op de maatschappelijke ladder. Vooral transvrouwen (mannen die vrouw zijn geworden) hebben vaak last van discriminatie bij het zoeken van werk, en uiteindelijk op de werkvloer. Uit cijfers blijkt dat het bij transvrouwen ook vaker voorkomt dat zij geen werk en dus ook geen inkomen hebben (Sociaal Cultureel Planbureau (2015)). Hierin is ook een groot verschil te zien tussen trans mannen (vrouwen die man zijn geworden) en transvrouwen, transmannen hebben namelijk minder last van discriminatie dan transvrouwen. Ze hebben een betere positie op de arbeidsmarkt en vaak een stabiel inkomen. Dit wordt vaak gekoppeld aan de toch nog achtergestelde positie van de vrouw in het algemeen.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

“Zeg maar Ben, of Jessica”, zegt een net geklede vrouw terwijl ze uitnodigend op het krukje naast haar klopt. Jessica is een van de vele transgenders in Nederland, die er voor gekozen heeft om toe te geven aan haar gevoelens en de schriftelijke procedure te ondergaan om erkend te worden als vrouw.

Jessica heeft zich erbij neergelegd dat zij in haar situatie waarschijnlijk nooit gaat voelen wat echte liefde is en nooit een gezin zal hebben. “Het is pijnlijk, maar ik kan me voorstellen dat vrouwen niet om kunnen gaan met het idee dat ik voor mijn gevoel van het andere geslacht ben, en ook zo sta geregistreerd. Ik blijf uiteindelijk hetero, maar toch anders. Dat is al verwarrend voor mezelf, laat staan voor een ander.”

Niet alleen Jessica heeft hier last van. Uit onderzoek blijkt dat transgenders vaker woonachtig zijn in een een-persoons huishouden. Ook dit heeft te maken met de achterstelling van transgenders en het onbegrip dat mensen hebben voor deze groep (SCP 2015)).

"Ik ben allang blij dat ik de gevoelens die ik altijd zo sterk heb gevoeld een plekje heb kunnen geven. Het gevoel dat er iets niet klopt, maar je weet steeds niet wat, was denk ik het ergste van allemaal."


Naar boven

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audioEvelien kreeg al in de puberteit het gevoel dat er iets niet klopte, met haar lichaam en haar gevoel. “Ik voelde me nooit goed in mijn eigen lichaam. Het duurde jaren voordat ik erachter kwam wat er mis was. Niemand begreep me, ik was altijd de ‘rare’. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik mezelf niet meer begreep.”
 
40 procent van de transgenders zijn vrouwen die ‘omgebouwd’ zijn tot man. 60 procent hiervan zijn mannen die naar vrouw zijn omgebouwd. Evelien is een man die binnenkort omgebouwd zal worden tot vrouw. Ze is er helemaal klaar voor en staat honderd procent achter haar keuze. “Ik ga al drie en een half jaar door het leven als vrouw”, vertelt Evelien. “Ik heb de voor- en nadelen van het vrouw zijn al ervaren, tot in de meest heftige vormen, en nog steeds weet ik zeker dat ik een vrouw wil zijn.”

Ook krijgt ze regelmatig te maken met de verschillende vormen van discriminatie die er tegen transgenders voorkomen. Ze is nog niet geopereerd en is dus de afgelopen jaren ‘verkleed’ als vrouw door het leven gegaan. “Je kan duidelijk zien dat ik geen vrouw ben”, zegt Evelien. “Mensen kijken me na en ik krijg regelmatig opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd over mijn uiterlijk. Ik ben het wel gewend. Het is niet leuk en vaker kwetsend dan niet, maar het bevestigt wel mijn verlangen om vrouw te worden. Ook dan zal ik nog regelmatig opmerkingen krijgen, maar dat neem ik voor lief.”

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

 "Ik hoef mijn lichaam niet te laten opereren, maar ik wil wel steeds vaker als vrouw naar buiten gaan, naar feestjes, leuke dingen doen", zegt Vera. Vrouw zijn kan volgens haar net zo goed zonder operatie.

Na haar scheiding is ze steeds meer mensen gaan vertellen over haar situatie. Haar kinderen, ouders en andere familieleden, maar ook sommige collega's weten er nu vanaf.

Ook in haar tweede relatie was haar geaardheid een probleem. "We hebben het nog een tijdje geprobeerd, maar de echte liefde verdween heel langzaam maar zeker. De echte verbondenheid was er niet meer."

Het transgender zijn was voor Vera niet altijd even makkelijk. “Ik zit nog steeds vaak met mezelf in de knoop en zou soms willen dat mijn leven anders was gegaan. Ik heb hier nooit voor gekozen en dat zal me altijd dwarszitten.” Het komt bij transgenders vaak voor dat zij er pas later achter komen wat het gevoel is waar ze al zo lang mee zitten. Ze voelen zich onbegrepen en buitengesloten. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze mensen heel ongelukkig worden, het blijkt dat 70 procent van de transgenders zelfs weleens gedacht heeft aan zelfmoord (Movisie (2014)).


Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan