Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Als er een Atoombom op Nederland zou vallen

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-kike

Het eerste teken van dit risico is de “Doomsday Clock”, gemaakt door de Bulletin of Anotomic Sciences. Deze klok meet hoe dichtbij de wereld op dit moment is bij het moment waarop de wereld zal ophouden te bestaan. Hierbij wordt gekeken naar destructie door technologieën die we zelf hebben ontwikkeld, waaronder kernwapens.

In het jaar 2017 staat de klok op 2,5 minuut voor 12. Anders gezegd houdt dit in dat we nog maar 2,5 minuut van "Doomsday" af zijn. De klok heeft niet meer zo dicht bij 12 gestaan sinds het jaar 1953, wat tijdens de Koude Oorlog was.

Als er wordt gezocht naar oorzaken hiervoor zijn er genoeg te noemen. Nucleaire testen in Noord-Korea, het testen van afweersystemen in de Verenigde Staten en de steeds hoger oplopende spanningen tussen deze landen, genoeg reden redenen tot zorg dus.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Whatsapp image 2018 01 28 at 16.58.11
Volledig scherm

“Ik ben geboren in 1960 en opgegroeid in een naar mijn mening relatief veilige tijd. Ik begon me pas meer zorgen te maken over een atoomaanval eind jaren zeventig, toen je steeds meer las over de wapenwedloop tussen de VS en de USSR.
Ik herinner me bijvoorbeeld nog het liedje van Hennie Vrienten & Doe maar: ‘De Bom’: ‘Werken aan je toekomst, totdat de bom valt'.

Het gevoel dat alles in een klap voorbij zou kunnen zijn was erg beangstigend. Maar natuurlijk was je daar niet altijd mee bezig. Het was een donkere schaduw op de achtergrond.

Toen het plan kwam om ook in Nederland 48 kruisraketten met kernkoppen neer te zetten heb ik met een stel vrienden besloten om vanuit Sittard naar Den Haag te rijden om te gaan demonstreren tegen deze eventuele plaatsing. Dit was in november 1983. We stopten een groot spandoek met ‘Kruisraketten Nee’ in ons oude autootje en gingen op weg.

Er waren een hoop mensen die dag in Den Haag. Het was één grote, krioelende massa met allemaal één doel: geen kruisraketten in Nederland. Overal hingen de posters met het bekende mannetje dat tegen een kruisraket aanschopte.
We kwamen samen op het Malieveld, waar de sfeer eigenlijk heel positief was. Er was geen sprake van agressie, maar juist van eensgezindheid. Die dag heeft een enorme indruk op mij gemaakt."

Whatsapp image 2018 01 28 at 16.58.11
Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

Ook zijn er verschillende zones van effect die een atoombom veroorzaakt als hij op een land/stad word neergegooid:

1. De eerste zone is de Fireball Radius. Dit is de maximale grootte die de nucleaire vuurbal kan krijgen. Als deze de grond raakt wordt het aantal radioactieve uitval aanzienlijk verhoogd. Hierbij is er geen kans op overleven. De lichtflits van de explosie kan zorgen voor (tijdelijke) verblinding. 
2. De tweede zone is de Air-Blast Radium van twintig psi (pound square per inch). Dit is de zone waarin zwaargebouwde betonnen gebouwen kapotgaan of zwaar beschadigd raken. Hierbij is het aantal dodelijke slachtoffers bijna 100%.
3. De derde zone is de Radiation Radius. Dit is de zone waarin 50% tot 90% van de mensen zonder medische hulp overlijden aan alleen al de acute effecten. Sterfte duurt hier van een paar uur tot een paar weken.
4. De vierde zone is de Air-Blast Radius van vijf psi. Dit is de zone waarin de meeste gebouwen in de radius instorten, iedereen gewond raakt en nog veel mensen dood gaan. 
5. De vijfde en laatste zone is de Thermal Radiation Radius. Dit is de zone waarin derdegraads brandwonden ontstaan, die vaak door de zenuwen heen branden.

Sluiten
Naar boven
SluitenNaar boven

Als de “Tsar Bomba” op de stad Amsterdam zou worden afgevuurd, zou dit als effect hebben dat minstens 1.477.690 mensen zouden overlijden en er nog een aantal van 1.698.360 zwaargewond zouden raken.
Samen opgeteld zijn dit 3,176,050 mensen oftewel
18,32% van de Nederlandse bevolking.

Naar boven

Volledig scherm

In Nederland functioneert het NL-Alert in het geval van een nucleaire aanval of incident.
Het NL-Alert verzendt berichten naar mobiele telefoons van alle providers en maakt hierbij gebruik van een radiosignaal. Hierdoor ontvangen mensen het bericht ook in het geval dat het netwerk overbelast is.   

Als er werkelijk een nucleair incident plaatsvindt in Nederland wordt de hulp gecoördineerd en uitgevoerd door de CBRN-afdeling van het Ministerie van Defensie. De afkorting CBRN staat voor Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair materiaal.

"Slachtoffers worden uit het aangevallen gebied of gevarengebied geëvacueerd, ontsmet en behandeld. Personen met een besmettelijke aandoening worden voor de duur van de periode waarin zij besmettelijk zijn geïsoleerd." aldus de publicatie CBRN Verdediging van het ministerie van Defensie.

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

Hoe groot denk u dat de kans op een atoomaanval werkelijk is?
Wat Nederland betreft klein. De kans is sowieso niet zo groot. De landen die over atoomwapens beschikken, weten heel goed dat het gebruik ervan tot algehele vernietiging kan leiden. Niettemin bestaat de kans, zeker tussen de VS en Noord- Korea, dat het voortdurend testen van raketten en atoomwapens door de andere partij abusievelijk voor een aanval wordt aangezien, waarna deze dan met een vergeldingsaanval reageert met atoomwapens. Een dergelijk misverstand vormt op dit moment het grootste risico.

Zijn Nederland maatregelen getroffen tegen inkomende atoomwapens en wat houden deze in?
Ten tijde van de Koude Oorlog bestond in Nederland wel een heel waarschuwingssysteem, maar de grote organisatie die daarachter zaten zijn nu weg. Er is nu wel weer sprake van om meer te doen aan bescherming van de bevolking, maar dat verkeert slechts in een beginstadium. Het alarmeringsstelsel wordt wel up-to-date gehouden.

Als er een atoomalarm zou zijn, hoe zouden mensen moeten reageren? 
Radio en tv zoveel mogelijk volgen en aanwijzingen opvolgen, binnen blijven en ramen en deuren dicht. Probeer in een ruimte te verblijven met zo min mogelijk ramen (in verband met glasscherven). Houd een transistorradio bij de hand, als de stroom uitvalt kun je in ieder geval nog de radio volgen. Kaarsen voor licht bij de hand en water, veel water. 

Sluiten
Naar boven

Toch blijven atoombommen de sterkste wapens op het nucleaire gebied. Maar hoe zijn al deze kernwapens verdeeld over de wereld, en wie bezit ze?

Voor deze informatie is het eerst belangrijk om te begrijpen wat kernwapens zijn. Het is het enige type wapen wat gebruik maakt van energie die opgeslagen is in een atoomkern om een ontploffing te veroorzaken. In dit wapen is de kernkop het werkelijke kernwapen in de atoombom.

En deze zijn dus verdeeld over veel verschillende landen, met als grootmachten de Verenigde Staten en de USSR, ook wel Rusland. 

Naar boven

Naar boven

Hoewel deze de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Pakistan, Indië, Israël en het Verenigd Koninkrijk de enige (erkende) eigenaren zijn van kernwapens op de wereld zijn er ook nog andere landen in het bezit van deze wapens.
Zo heeft Noord-Korea het niet officieel erkend, maar is er wel een sterk vermoeden dat ze deze wapens bezitten.

Naast deze landen zijn er zijn er nog 5 verschillende landen in het bezit van kernkoppen, die ze opslaan voor de VS. Deze landen zijn Italië, Duitsland, België, Nederland en Turkije. Ze bezitten 480 B61 thermonucleaire bommen. 

Naar boven

Naar boven

Hoe groot de werkelijke kans op een kernoorlog is, blijft natuurlijk moeilijk te berekenen. Maar toch is er op dit moment sprake van het hoogste dreigingsniveau dat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt en dit allemaal door technologieën die door mensen zelf zijn ontwikkeld. 

Zeker is dat er op dit moment (ondanks alle maatregelen) nog steeds veel kernwapens zijn op de wereld. Deze kernwapens hebben een effect dat vele malen groter is dan de atoombommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geworpen op Hiroshima en Nagasaki, terwijl deze al zoveel schade hebben aangericht.      

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan