Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

'Pep draagt de nacht'

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-klara
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Feesten en festivals duren steeds langer. Waar Pinkpop begon als dagfestival, duurt het nu drie dagen. Festivals als Lowlands hebben ook een levendig nachtprogramma. Met oud en nieuw was er in de bekende club Berghain in Berlijn een technofeest wat maarliefst drie dagen duurde...

Feestgangers willen dit allemaal meemaken. Ze willen hun favoriete DJ natuurlijk niet missen. Tel daar bij op dat je tegenwoordig via social media alles vast kan leggen. Veel jongeren ervaren dan ook FOMO: fear of missing out. Ze zijn bang dat ze iets missen als ze niet op een feestje of andere sociale bijeenkomst zijn waar hun vrienden wel zijn. Video / Frans BachNaar boven

Tegenwoordig is het onder jeugd gebruikelijk om op feesten en op festivals harddrugs te gebruiken. Dit kan gaan om bijvoorbeeld XTC, maar ook een drug als amfetamine. In de volksmond ook wel speed, pep of snelle genoemd. In 2016 had volgens onderzoek van het Trimbos maarliefst 43% van de clubbers en ravers wel eens amfetamine gebruikt. 

Recreatief drugsgebruik kwam op in de jaren 60 en 70. Het is niet geheel toevallig dat dit ook de periode is waarin het individualisme opkwam. Voor het eerst waren er festivals waar men openlijk drugs gebruikte en voor het eerst werd het door de Nederlandse politie gedogend behandeld.

Amfetamine zelf werd ook rond die tijd voor het eerst recreatief gebruikt. Wat eerst een medicijn voor astma was, werd nu langzaam een partydrug. De oppeppende werking spreekt ravers en festivalgangers aan omdat ze hiermee langer kunnen doorgaan en meer energie hebben om te dansen.

Naar boven
Sluiten

Bart (niet zijn echte naam) is 19 jaar en was een regelmatige amfetaminegebruiker. Hij kampte zelfs een tijdje met een verslaving. In de video vertelt hij meer over de eerste keer dat hij harddrugs gebruikte en zijn relatie met de drug amfetamine, die hij zelf pep noemt.


Naar boven

Naar boven

Speed geeft je energie, zorgt voor een adrenalinekick en zelfvertrouwen. Maar na een nacht 'doorhalen' ben je uitgeput en heb je misschien last van een dipje. 

Bij langdurig gebruik kan speed zorgen voor gewichtsverlies, schade aan de neus en tanden en zelfs psychoses kunnen voorkomen. 

Volgens het Trimbos instituut heeft 33% van de festivalbezoekers wel eens speed gebruikt. Speed kan een avond leuk zijn, maar het blijft een verslavend middel. En zoals Bart zei; 'technisch gezien mis je helemaal niks als je niet gebruikt, omdat je alles onthoudt.' 


Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan