Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Oneerbiedige leven van de heilige koe

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-manel
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Naar boven

Een drukke straat met toeterende auto's, riksja's en loslopende koeien. Dit is het stereotype beeld van India. De koe is heilig voor hindoes, en in India, een land met tachtig procent hindoes, is in bijna alle staten het slachten van koeien verboden. Sinds Modi in 2014 aan de macht kwam nemen de spanningen omtrent de koe toe. Ministers promoten een nationale beef ban, en wetten verscherpten waardoor het slachten van gepensioneerde koeien in veel staten nu ook verboden is. In de staat Gujarat staat inmiddels een celstraf van tien jaar voor het slachten van een koe.

Modi beloofde opvanglocaties voor gepensioneerde koeien, om te voorkomen dat boeren ze op straat dumpen, of doorverkopen aan illegale slachters. Maar Modi kwam deze beloftes niet na. Sommige burgers voelen zich inmiddels genoodzaakt om voor eigen rechter te spelen. Koeienbeschermers, gau rakshaks, patrouilleren straten om zelf koeien te beschermen en daders te straffen. In 2015 werd een moslim die ervan werd verdacht een kalf te hebben geslacht door een menigte doodgeslagen. Sinds 2014 zijn er hierdoor al 28 doden gevallen. Ruim tachtig procent van deze slachtoffers zijn moslim. India lijkt inmiddels in een tweestrijd: moet er een landelijk verbod komen op rundvlees of op de gau rakshaks? Ondertussen blijven de koeien de klos.

Naar boven
In bijna alle Indiase staten is het slachten van koeien, soms ook van stieren en waterbuffels, verboden. In zes staten is het nog legaal om koeien te slachten. Sommige Indiërs pleiten voor een nationaal verbod.

Naar boven

                             

Zieke koe die gered is van het slachthuis

Naar boven

Shivajinagar is een gebied midden in de drukke binnenstad van Bangalore. Vlakbij het grote busstation bevindt zich Russel Market, een nog door de Britten gebouwde overdekte markthal. Bij binnenkomst wordt je verrast door talloze kramen met vuurrode appels, kleine bananen, avocado's, watermeloenen, dadels, sinaasappels, granaatappels en nog veel meer vers fruit. Er hangt een zoete lucht van fruit en met jasmijn bloemen. Ineens veranderen de geuren naar rauw vlees en bedorven vis. De groenten en fruitkramen zijn weg, en hebben plaatsgemaakt voor kleine ijzeren hokjes waar kippen in zitten gepropt, stukken vlees hangen vanaf het plafond en zitten onder de vliegen.

Ook in India zijn er mensen die graag een hamburger eten. Een kilo rundvlees kost zo'n 250 tot 300 roepies (drie tot vier euro), en dus verdienen slachters goed geld aan het vlees van de koe. Meestal runnen moslims de illegale slachthuizen, die op allerlei plekken zijn verscholen, zoals in Shivajinagar. De koeien gaan in vrachtwagens op transport naar deze slachthuizen. Om kosten te besparen vervoeren ze zoveel mogelijk koeien tegelijkertijd. De condities van deze vrachtwagens zijn vaak erg slecht, zo is er meestal geen ventilatie en drinkwater. Om zoveel mogelijk koeien in dezelfde ruimte te proppen, binden ze de hoorns van de koeien vast aan het plafond van de truck. Bij onrustige koeien die veel bewegen wrijven ze chilipepers in de ogen. Daardoor stopt de koe met bewegen, maar hierdoor raken ze soms blind. Wanneer de hoorns van een koe zijn vastgebonden, kan dit leiden tot infecties, die een koe ongeneeslijk ziek kunnen maken. 


 
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

In 2017 at een Indiër gemiddeld 500 gram rundvlees, waaronder ook waterbuffelvlees. In de Europese Unie eten mensen gemiddeld 14,5 kilo rundvlees.

Naar boven

In Bangalore werken verschillende organisaties samen die koeien redden en opvangen, zoals WAHTS foundation en Gau Gyan Foundation. Goutham Sharma van WAHTS is een van de 'missionarissen' die koeien redt van illegale slachting. “Vaak krijgen wij via de telefoon een melding van illegale koeientransport. De overheid en politie doen uit zichzelf niets. Zij geven zelfs ons telefoonnummer als ze tips ontvangen. Als wij een melding krijgen, lichten wij gelijk het dichtstbijzijnde politiebureau in en vragen om hun hulp. Meestal moeten we een aantal politiebureaus benaderen voordat zij besluiten om ons te helpen. Het is voor onze organisatie belangrijk om de koeien op een legale manier te redden. Samen met de politie gaan we dan naar de vrachtwagen, de chauffeur vlucht vaak uit angst. De koeien nemen wij mee en brengen we naar een gaushala, een speciale opvang voor koeien.” 

Hoewel WAHTS legaal werkt betekent dit niet dat hun werk veilig is. Soms krijgen medewerkers te maken met gewelddadige chauffeurs. Goutham: “De chauffeurs zijn niet blij met het werk dat wij doen, wij hopen ze door ons werk dan ook steeds meer te ontmoedigen. Helaas zijn er ook situaties waarin wij worden bedreigd. Chauffeurs en slachters lopen veel geld mis als wij hun koeien in beslag nemen, daar balen ze van.” 

Naar boven
Nadat WAHTS is getipt over een illegale koeientransport gaan ze samen met politie de vrachtwagen controleren en nemen ze de koeien in beslag.

Naar boven


                                                
                         Vastgebonden koeien in vrachtwagen

Naar boven
Een erg zieke koe die is gered van het slachthuis en is opgevangen in een gaushala. De medewerkers en dierenarts hopen dat ze de koe weer beter kunnen maken. 

Naar boven

De runderen die zijn gered komen terecht in een gaushala. In Tumkur, twee uur rijden van Bangalore, is een grote gaushala. Hier verblijven niet alleen koeien, maar ook waterbuffels, stieren, paarden en kalfjes. Een aantal vaste medewerkers wonen in de gaushala en zijn continu in de weer met de verzorging van de dieren. Daarnaast komen er dagelijks vrijwilligers die meehelpen.

Sahana Hegde is zo'n vrijwilliger bij Dhyan Foundation. “Het is verschrikkelijk om te zien hoe de koeien eraan toe zijn. Op ons terrein, een biologische mango boerderij, verblijven bijna zeshonderd dieren. We vangen niet alleen koeien op, ook andere dieren. De koe is heilig voor ons, maar dit betekent niet dat wij geweld tegen andere dieren wel goedkeuren. Mijn goeroe Yogi Ashwiniji zegt dat de mens degene die zwakker zijn moet beschermen, en ervoor moet zorgen dat geen enkel wezen in onze nabijheid honger lijdt. Daarnaast geloven we dat alle Goden zich in de koe verschuilen."  

Dagelijks gaan vrijwilligers naar de gaushala om de vaste medewerkers te helpen. Ze maken de grond schoon van koeienpoep, geven de kalfjes melk, brengen voer naar de koeien, en behandelen de zieke koeien. Sahana: “Laatst kwamen er dertig kalfjes binnen, die allemaal in één vrachtwagen hadden gezeten. Sommige waren zo jong dat we ze nog niet eens met een fles konden voeden. De kalfjes zien er klein en schattig uit, maar ze zijn behoorlijk sterk en het is een hele taak om ze te voeden. De medewerkers zijn de hele dag bezig met het verzorgen van de dieren.”


Naar bovenIn de middag krijgen alle koeien vers voer

Naar boven


                Medewerker in gaushala verzorgt een zieke koe

Naar boven

Doorheen de geschiedenis van India is duidelijk te zien dat de koe vrijwel altijd erg belangrijk voor hindoes was. In de hindoeïstische wetten van Manu, enkele eeuwen voor of na onze tijdsrekening geschreven, staat al dat het doden van de koe voor consumptie verboden is. De koe is niet alleen belangrijk in het hindoeïsme, ook in het jainisme en boeddhisme ligt er veel nadruk op ahimsa, geweldloosheid voor alles wat leeft. Zo benadrukte Gautama Boeddha het belang koeien: Runderen kunnen planten helpen groeien en bieden mensen voedsel, vitaliteit, gezondheid en geluk.

Toen de Britten India kolonialiseerde ontstond er een probleem omdat zij veel rundvlees aten. Omdat hindoes geen koeien wilde slachten werd dit een taak voor moslims. Dit wakkerde ook het conflict tussen deze religies aan. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd werd de koe een belangrijk symbool voor India, en rond 1870 ontstond de eerste koeienbeschermingbeweging in Punjab. De koe werd als symbool van de ‘moeder van de hindoe natie’ gebruikt in allerlei propaganda. Mahatma Gandhi zei zelfs: “central fact of Hinduism is cow protection”.

Het belang van de koe komt vooral door de vijf traditionele producten van de koe, die voor het levensonderhoud van Indiërs altijd belangrijk zijn geweest: melk, ghee, boter, urine (voor religieuze doeleinden) en mest. Indiase koeien, desi koeien genoemd, zijn niet hetzelfde als westerse koeien. De desi koe heeft bijvoorbeeld een bult, en een speciale ader, surya ketu nadi genoemd, die energie van de zon zou absorberen. Veel hindoes geloven dat de producten van desi koeien erg bijzonder zijn, en dat de melk van de desi koe een geneeskrachtige werking heeft. 


 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
India is het land met de meeste vegetariërs ter wereld. Dit betekent echter niet dat er in heel India veel mensen vegetarisch eten, het verschilt erg per staat. Gemiddeld eet 30% van de Indiërs vegetarisch. In Telangana wonen de minste vegetariërs, nog geen twee procent. In Rajasthan is gemiddeld zo'n 75% van de inwoners vegetariër.

Naar boven

                               
                         
                              Koe in de gaushala met verwondingen
Naar boven

De koeien die zijn gered blijven de rest van hun leven in de gaushala. Hierdoor blijft het aantal dieren toenemen, waardoor ook de kosten stijgen. Om dit te voorkomen is er een project gestart door de Dhyan Foundation, waarmee ze de koeien van hun gaushala aan boeren geven. Boeren krijgen eerst informatie over hoe ze de koeien het beste kunnen verzorgen. Daarna kunnen de koeien aan de slag op de boerderij, bijvoorbeeld bij het ploegen van het land. De boeren maken ook gebruik van de koeienmest, om op een biologische wijze gewassen te telen. Op deze manier krijgt de koe weer een thuis en een waardevol leven.

Naar boven                     Koe aan het werk 

Naar boven

Naar boven
Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan