Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De opkomst van de Oranjeleeuwinnen en de sombere ontwikkeling van ex-eurotoppers Noorwegen

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-peterson
Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

¨De scheidsrechter geeft en strafschop! Van Es is te laat voor de bal. Nu al een tegenvaller in de 6e minuut.¨ commenteert Frank Snoeks tijdens de EK finale tussen Nederland en Denemarken 6. Augustus vorig jaar. De wedstrijd is nog maar net begonnen, maar een slechte tackle van de Nederlandse speelster Kika van Es zorgt dat Denemarken al vroeg in de wedstrijd een goede kans krijgt om de wedstrijd in handen te nemen. ¨Nadia Nadim of Sari van Veenendaal? Nadia Nadim. Het staat 0-1 voor Denemarken¨. Een volgepakt Grolsch Veste, met een capaciteit van 30.000 toeschouwers, wordt even stil. De 4,1 miljoen Nederlandse televisiekijkers kijken ook even niet meer. Alleen de Deense fans laten goed van zich horen. Sarina Wiegman, de coach van het Nederlandse team, kijkt de Deense coach Nils Nielsen in de ogen. De Oranjeleeuwinnen lopen met de bal weer terug naar de stip op het middenveld. Wiegman weet dat haar ploeg, dat het hele toernooi onverslagen is, veel beter kan. Captain Mandy van den Berg schudt op haar eigen manier het team wakker met een paar corrigerende instructies. Shanice van der Sanden, de snelle rechter vleugelspits, wil meer.

Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Volledig scherm

Terwijl het Nederlandse elftal de finale speelt, zijn veel landen, die eerder in het toernooi al uitgeschakeld zijn, het toernooi al helemaal vergeten. Waaronder het Scandinavische topteam Noorwegen. In 2013 werden zij verliezende finalist tijdens het EK in Zweden. Een team, met wereldspits Ada Hegerberg in de voorhoede en dat eigenlijk tot de wereldtop behoort, is na drie wedstrijden in gastland Nederland al uitgeschakeld. Noorse sportsjournalist Ole Kristian Strøm (Verdens Gang), die veel artikelen heeft geschreven over het vrouwenvoetbal in Noorwegen, verteld hoe Noorse fans de nederlaag hebben ervaren na de uitschakeling. ¨Het was een grote teleurstelling voor heel Noorwegen. Wij hadden hoge verwachtingen en het team moest het goed doen. Dat ze na de groepsfase al naar huis moesten, zonder een enig doelpunt te scoren, was bijna niet te geloven. Onze beste spelers presteerde tijdens de kwalificatie goed, maar tijdens het EK vielen zij erg tegen.¨ De rest van de Noorse pers noemt het een fiasco.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

De Oranjeleeuwinnen hebben eenzelfde soort ontwikkeling meegemaakt als het Noorse elftal, maar dan juist in een positieve richting.

We kijken terug naar begin 2011, toen Nederland nog onder Noorwegen stond op de wereldranglijst. 

Tijdens de EK-kwalificatie in 2011-2012 deden beide teams het goed. Nederland wist 7 van de 8 wedstijden te winnen en plaatste zich gemakkelijk voor het eindtoernooi in Zweden een half jaar daarna. Noorwegen, met een extra team in poule, won 8 van de 10 wedstrijden en plaatse zich daardoor ook gemakkelijk. Juli 2013 bleek uiteindelijk toch niet de maand te worden waar veel Nederlandse fans zich op verheugd hadden. Het elftal kijkt na de groepsfase al richting Canada in 2015. Noorwegen wint zilver. 

Sluiten
Naar boven
Naar boven

Volledig scherm

De WK-kwalificatie tussen 2013 en 2014 gaat, net zoals twee jaar daarvoor, voor beide teams heel goed. Ze verliezen allebei maar een keer in tien wedstrijden en mogen allebei naar Canada. Tijdens het WK doen beide teams het precies even goed. De Oranjeleeuwinnen doen het iets beter dan tijdens het EK in 2013 en halen de 8e finale. Engeland wordt te sterk voor het Noorse elftal.

Sluiten
Naar boven
Naar boven

Volledig scherm

Het eindtoernooi in 2017 is een spiegelbeeld van het toernooi in 2013, maar dan met het Nederlandse elftal als finalist. Noorwegen moet na de groepfase naar huis. Ex-international Kirsten van de Ven is na het EK vorig jaar de nieuwe manager bij de KNVB en heeft daar als taak om overzicht te houden over ontwikkelingen bij de nationale ploegen, van jong tot oud. Zij verteld over hoe de KNVB de winst van oranje ervaren heeft. ¨Wij stonden qua ranking voor het EK niet heel hoog, dus op zich kwam de winst wel als een verrassing. Wel wisten we dat wij een goed team hadden. Met de aanstelling van Sarina Wiegman en haar techische staf hebben we voor en tijdens het EK hele goede stappen kunnen maken. We hebben na eerdere EK´s en WK´s veel geleerd en ons daarna verder ontwikkeld.¨  

Sluiten
Naar boven
Naar boven

Volledig scherm

Hoe heeft Nederland het zo goed kunnen doen?En waar kwam die neerwaartse trend van het Noorse elftal zo plotseling vandaan? Ole Kristian Strøm verteld dat ze in Noorwegen niet precies weten hoe dat is gekomen, maar verteld wel iets over de Noorse coach. ¨Mensen waren wel tijdens het EK zeer kritisch tegenover de coach en hoe hij zijn team elke wedstrijd in elkaar zette. Hij gebruikte de verkeerde spelers en de spelers die mochten spelen presteerde gewoon niet goed.¨ 

Een slechte infrastructuur en geen aandacht aan talentenontwikkeling geven kunnen in sommige omstandigheden een negatieve impact hebben op de voetbalontwikkeling in een land. De laatste paar jaar is het vrouwenvoetbal namelijk erg gegroeid. Maar al sinds het begin van de 18e eeuw in Schotland, toen wedstrijden nog tussen vrijgezelle en getrouwde vrouwen gespeeld werden, staat het vrouwenvoetbal op het gebied van geld, infrastructuur en talentontwikkeling in de schaduw van het mannenvoetbal. Alhoewel de dames zich de laatste jaren steeds vaker op de voorgrond vertonen, is dat nog steeds zo. Talentenontwikkeling voor meiden in beide landen is zich aan het ontwikkelen. Het ene land is al wel verder in die ontwikkeling dan het andere.

De Noorse journalist Esten O. Sæther van de krant Dagbladet en heeft onder andere artikelen geschreven over de onhandige en onrechtvaardige verdeling van aandacht in het Noorse voetbal. Hij schrijft in een artikel op 25 juli over het Noorse voetballandschap en hoe de focus in de grootste Noorse steden vooral op de ontwikkeling van de jongens ligt. De meiden die uiteindelijk professionele voetbalsters willen worden, worden vaak naar een bepaalde ¨meisjesclub¨ in de stad gestuurd. Mannen, die uiteindelijk op hogere posities in het voetbal domineren, laten uiteindelijk het gebied van talentenontwikkeling voor meiden te links liggen. Ole Kristian Strøm bij VG is het hier ook helemaal mee eens, ¨er is absoluut sprake van een onhandige aandachtsverdeling. Dan denk ik in de eerste plaats aan sponsoren, aandacht in de media en het verdelen van geld. De laatste jaren kom het wel vaker aan de orde, de Noorse Voetbalbond probeert er wel iets aan te doen.¨

De Noorse Voetbalbond (NFF) is na het EK duidelijk actiever bezig op het gebied van talentenontwikkeling en infrastructuur voor het vrouwenvoetbal. De Noorse krant Aftenposten schreef 8. Januari dat de NFF samen met andere Scandinavische landen met een plan naar FIFA gaat om op die manier geld te krijgen. NFF wil de rest van Europa kunnen volgen op het gebied van transfers (koop en verkoop van vrouwelijke spelers) om op die manier talent uit het buitenland naar Noorwegen te halen.

Talentenontwikkeling is in Nederland al goed op weg. Nederland heeft in tegenstelling tot Noorwegen ook een echt jeugdplan voor de ontwikkeling van meiden. Jeugdplan Nederland heeft de verantwoordelijkheid hiervoor. Kirsten van de Ven is op dit gebied ook druk bezig met marketen en het geheel uitbreiden. De KNVB gelooft in goede talentenontwikkeling en dat dat een positieve impact kan hebben op het doorontwikkelen van het vrouwenvoetbal. 

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

Kunnen de Oranjeleeuwinnen plotseling net zoals het Noorse elftal gaan onderpresteren tijdens het WK in Frankrijk over twee jaar of tijdens het EK in 2013?

Als men kijkt naar de resultatenlijst in het dataoverzicht van de resultaten van beide teams de afgelopen zeven jaar tijdens internationale toernooien, is er, als je elk resultaat individueel bekijkt, geen logische ontwikkeling te zien van beide teams. Het is lastig te voorspellen hoe beide teams het gaan doen tijdens de WK-kwalificatie. In het dataoverzicht is er een periode waar beide landen vier keer achter elkaar winnen, maar daarna kunnen ze ook plotseling, tegen een op papier veel slechtere tegenstander, verliezen. Pas als je de analyse van een afstand bekijkt, ziet men een opwaartse trend voor Nederland en een neerwaartse trend voor Noorwegen.

Kirsten van de Ven verteld dat de KNVB richting het WK in 2019 gewoon zoals zij de laatste jaren hebben gewerkt door zullen gaan. ¨We focussen ons nu vooral op het kwalificeren. Daarna gaan wij verder kijken naar het WK¨

Na het EK vorig jaar heeft, wat door vele Noorse supporters gezien wordt als hun beste speler, Ada Hegerberg (22), gezegd dat ze tijdelijk stopt bij de nationale ploeg. De Noorse omroep NRK schrijft dat dit hoofdzakelijk door een gebrek aan motivatie kwam, maar na haar exit heeft zij de Noorse Voetbalverbond, NFF, bekritiseerd. Zij schrijft in een persbericht, ¨wil het nationale elftal hun doelen willen behalen en daarnaast ook goede resultaten, moeten er naar mijn mening verbeteringen gebeuren op meerdere gebieden. Vooral op het gebied van planning, in uitvoeringsfase en in de follow-up. Daarnaast is de communicatie nog niet goed genoeg.¨ Ole Kristian Strøm denkt wel dat een WK in 2019 haalbaar is zonder Hegerberg. ¨Het Zweedse herenteam heeft zich voor het WK dit jaar kunnen kwalificeren zonder Zlatan Ibrahimovic, waarom zou ons vrouwenteam dat ook niet kunnen?¨


Auteur: Peterson Tijhuis, 25.01.18

Sluiten
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan
Sluiten

Overzicht

Scroll links
Hoofdstuk 1 De opkomst van de Oranjeleeuwinnen en de sombere ontwikkeling van ex-eurotoppers Noorwegen

S32 tv1

De opkomst van de Oranjeleeuwinnen en de sombere ontwikkeling van ex-eurotoppers Noorwegen

Placeholder thumbnail overview desktop
Hoofdstuk 2 Vreugde Nederland

Placeholder thumbnail overview desktop
Hoofdstuk 3

Poster 0
Hoofdstuk 4 Ondergang Noorwegen

Anp 52346502 e1500562291741
Hoofdstuk 5

Medier norge
Hoofdstuk 6 Ontwikkeling

Placeholder thumbnail overview desktop
Hoofdstuk 7

Untitled 1
Hoofdstuk 8

Placeholder thumbnail overview desktop
Hoofdstuk 9

Untitled 2
Hoofdstuk 10

Placeholder thumbnail overview desktop
Hoofdstuk 11

Untitled 3
Hoofdstuk 12 Talentenontwikkeling en infrastructuur

16f0e4f6 17dc 480e b06b e8058e472e03
Hoofdstuk 13

Hu9a9902 1
Scroll rechts