Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Het verhaal van Wilco

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-wilco

In Nederland wordt het steeds moeilijker voor hooligans om met elkaar te vechten op wedstrijddagen. Dit komt omdat de politie niet vies is van ingrijpen. Daarom worden de gevechten verplaatst naar afgelegen plekken zoals bossen. Hoe zit het met de hooligans in Nederland en hoe veilig is het komende WK eigenlijk? 

Naar boven

'Als zij willen bewijzen de sterkste te zijn, heb ik er geen problemen mee'

Volledig scherm

Stan (niet zijn echte naam) is 22 en behoort tot de Ben Side van AZ. Dit is de harde kern van de club uit Alkmaar. Zelf neemt hij geen deel aan de gevechten. Wel kent hij jongens die dit doen. Om te mogen vechten moet je je eerst bewijzen. "Ik toon daar geen interesse in. Ik waardeer die jongens zelf wel. Als zij met elkaar willen vechten op afspraak zijn er geen onschuldige mensen bij."

En juist het vechten op afspraak lijkt sterk op te komen in Nederland. In november 2017 verscheen een rapport van Henk Ferwerda. Hier staat dat er in de periode tussen 2012-2016 93 vechtafspraken, al dan niet voorkomen, zijn afgesproken. Van de 34 betaalde voetbalorganisaties blijken 29 clubs supporters te hebben die vechten op afspraak.

Stan zegt er geen problemen mee te hebben als er gevochten wordt op een afgesproken plek. "Er zijn duidelijke regels aan verbonden en er zijn altijd mensen die ingrijpen. Als zij zo nodig willen vechten om te laten zien wie de sterkste en de beste is, dat vind ik het prima als zij dit onderling kunnen doen."


Sluiten
Naar boven

Manier van afspreken

Rellen beverwijk
Rode lijn geeft gebied van de rellen in Beverwijk aan
Volledig scherm

Een bekend voorbeeld van voetbalgeweld in Nederland heeft plaatsgevonden in Beverwijk op 23 maart 1997. Ajax en Feyenoord hooligans gingen op een grasveld naast de A9 met elkaar op de vuist. Hierbij kwam Ajaxhooligan Carlo Picornie om het leven. 

Een paar dagen voordat de rellen plaatsvonden, kreeg de politie enkele tips binnen. Echter was dit niet concreet. Op 21 maart kreeg de politie een bevestiging dat er een gevecht was afgesproken op de 23ste. De locatie was nog onbekend, maar het was duidelijk dat het ergens tussen Rotterdam en Alkmaar zou gebeuren.

Op de dag zelf kreeg de politie informatie dat de confrontatie zou plaatsvinden bij de Beverwijkse Bazaar. Toch kon de politie niet voorkomen dat de hooligans met elkaar op de vuist gingen. Dit kwam mede omdat pas vlak voordat de strijd losbarstte, de exacte locatie bekend was. Dit om te voorkomen dat de politie zou ingrijpen. Uiteindelijk duurde het gevecht niet langer dan een minuut. 

Bij AZ zijn er twee mensen die contact houden met andere clubs, vertelt Stan. "Vroeger was het een stuk makkelijker door telefonisch af te spreken. Nu zijn er bepaalde apps waardoor de politie het gesprek niet zomaar kan onderscheppen." Tijdens zo'n gesprek worden er bepaalde dingen afgesproken zoals hoeveel man er met elkaar gaan vechten. Ook wordt er soms bewust niet gevochten met een bepaalde club. "Sommige voetbalclubs vertrouwen ze niet dus daar vechten ze niet tegen", aldus Stan 

Ook worden sommige gevechten speciaal georganiseerd om de nieuwe jongens uit te testen. Er worden dan bijvoorbeeld 10-10 gevechten gehouden. "Ze vechten dan met z'n tienen zodat ze meer overzicht kunnen bewaren. Dit omdat jonge jongens vaak door hun adrealine niet meer kunnen stoppen." 

Om mee te mogen vechten, moet je worden gevraagd. Het gaat namelijk allemaal om vertrouwen. Wanneer jij niet vertrouwd wordt, zal je niet gevraagd worden. "Als jij hierin interesse hebt, kan je eerst met hen gaan trainen door te kickbosken bijvoorbeeld", zegt Stan. Dit gebeurt gewoon in sportscholen. Uiteindelijk bepaalt de leiding of iemand mee mag vechten. Vaak gebeurt dit tegen 'zwakkere tegenstanders'. "Daaruit wordt een selectie gemaakt en nemen ze een of twee nieuwe jongens mee om kennis te maken hoe het nou is."

Onder deze pagina staat een video van zo'n gevecht. Pas op, de beelden kunnen schokkend zijn.


Rellen beverwijk
Rode lijn geeft gebied van de rellen in Beverwijk aan
Sluiten
Naar boven
Sluiten

Naar boven

Hieronder staat een statistiek waarin de incidenten buiten de Nederlandse stadions wordt weergegeven. Deze gaat terug tot en met het seizoen 2006/2007. De cijfers zijn gebaseerd op de jaarverslagen van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Door op de foto te klikken, kom je bij de statistiek terecht. 

Naar boven
Scroll up
Scroll left
Scroll right
Scroll down
Naar boven

Hooligans in Rusland

Volledig scherm

Stan heeft dus aangegeven dat de nieuwe jongens gaan trainen in sportscholen om fit te worden. Ook internationaal gebeurt dit. De BBC maakte in februari 2017 over dit onderwerp een documentaire.

Hierin komen Russische hooligans aan het woord. Een van hen zegt dat hij niet snapt wat er fout aan is. Zo noemt hij dat er ook mensen zijn die auto's verzamelen. Hij vindt de gevechten beter dan het drinken van alcohol of het gebruiken van drugs. Het doel van deze hooligans is om sterker en beter te zijn dan de rest.

Net zoals in Nederland oefenen deze Russische hooligans in de sportschool met elkaar. Ze vechten alsof het echte gevecht al plaatsvindt. Na afloop storten drie nieuwe jongens neer op de grond. 

De leraren van deze nieuwe jongens hebben zelf al de nodige ervaring. Het waren deze hooligans die in Marseille de gevechten met de Engelsen aangingen. Tijdens die gevechten raakten totaal 35 mensen gewond waarvan enkelen zwaargewond. 

Klik hier voor de volledige documentaire van de BBC.  
Sluiten
Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Start de voor/na weergave

Hier is het Cours Honoré d'Estienne d'Orves plein in Marseille te zien. Op deze plek vochten de Engelse en Russische hooligans met elkaar. 

Links is het plein te zien voordat de rellen begonnen.

Op de rechter foto is te zien hoe het plein eruit zag na de rellen. 

Naar boven

Voorbereidingen WK

Volledig scherm

Will van Rhee is sinds 2006 werkzaam als veiligheidsexpert bij de FIFA. Dit doet hij op freelance basis. Daarvoor heeft hij 25 jaar lang bij de politie gewerkt onder andere als korpschef en heeft hij nog werkzaamheden verricht voor de KNVB.

Van Rhee reist vaak af naar de landen waar het WK gespeeld wordt. "Ik kijk namens de FIFA hoe het gaat. Mijn taak is eigenlijk observeren, adviseren en rapporteren. Als je een grote ervaring hebt, zijn je adviezen zinvol." Zo kan hij een advies geven aan een lokale club. Deze mensen komen vaak pas voor de eerste keer in aanraking met de WK-regels. "Ik adviseer bijvoorbeeld om extra politie mensen in de hoek neer te zetten zodat de doorstroming wat beter is." Het uiteindelijke doel van iedereen die het toernooi organiseert is om het WK op een fijne manier te laten verlopen.

De voorbereidingen om het toernooi te organiseren beginnen al heel veel jaren voordat de eerste wedstrijd gespeeld wordt. Allereerst brengt een land zo'n tien jaar van tevoren een bid uit. "Natuurlijk heeft zo'n land al een organisatieplan in het bid opgenomen", vertelt Van Rhee. Als een land uiteindelijk het toernooi mag organiseren, wordt dit plan in details uitgewerkt. "Er wordt gekeken naar wat er al is en dat wordt dan verder verfijnd naar de plaatselijke situatie. Zo heb je een landelijk verhaal met de afdelingen marketing, tickets, veiligheid etcetera. Vervolgens wordt er per speelstad ook weer zo'n gelijksoortige organisatie neergezet." Het management team van de FIFA stuurt de mensen al vier tot vijf jaar voordat het toernooi begint naar het land toe om uit te leggen wat de bedoeling is. 


Sluiten
Naar boven

Maatregelen

Volledig scherm

Om ongeregeldheden te voorkomen worden er allerlei maatregelen genomen. Deze reglementen worden niet door de FIFA gemaakt. Van Rhee vertelt waarom dit niet gebeurt. "De FIFA heeft geen politiemensen in dienst anders dan de freelancers die vanuit hun kennis te hulp schieten. Maar de mensen van het veiligheidsbureau zijn heel vaak in Rusland te vinden om te adviseren." Zo zijn verschillende stadions al meerdere malen door het veiligheidsbureau van de FIFA bekeken en zijn er advies gegeven om dingen aan te passen. Wanneer het de FIFA te langzaam ging, werd er weer druk uitgeoefend om deze veranderingen snel toe te passen.

Zelf neemt de Russische overheid ook maatregelen. Hiervan is de Fan-ID misschien wel het bekendste voorbeeld. Als supporter heb je naast een wedstrijdkaartje ook een Fan-ID nodig. Hierop staan alle gegevens van iemand. Tijdens de Confederations Cup in 2017 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een Fan-ID. Van Rhee legt uit hoe het precies in zijn werk gaat: "Je komt met je toegangskaartje en Fan-ID naar het stadion toe. Dan kom je door een poort heen en de mensen die bij de controle staan krijgen jouw foto en naam te zien. Ze zien meteen dat bijvoorbeeld meneer Pieterse uit België bij hen staat. Dan wordt hij gefouilleerd en kan hij naar binnen toe. En op het moment dat meneer Pieterse het stadion verlaat, wordt dat ook weer geregisteerd."

Van Rhee vindt de Fan-ID een goede maatregel. "In het begin moest ik er wel even aan wennen. Het kost ook wat tijd want de mensen hadden wel een kaartje maar moesten eerst een Fan-ID hebben. Opzich heeft men daar goed op ingespeeld want zo'n Fan-ID wordt in een minuut gemaakt." Toch raadt Van Rhee het aan om dit van te voren via de computer aan te vragen. Dat scheelt weer tijd bij het stadion zelf, zo zegt hij.  


Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Van Rhee maakt zich niet al te druk over het WK. Hij verwacht dat de Russische politie het allemaal netjes op orde gaat hebben. Toch is er een ding waar hij bezorgd over is. In onderstaande audio legt hij uit waarover. 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan