Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Gronings Hoop

Logo https://hu.scrollytelling.io/het-verhaal-van-willemijn

Mariska de Lange en Marko Datema hebben een prachtige, oude boerderij op het oog. Helaas is er de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) die hun koop dwars zit. De boerderij is teveel opknapwerk en kan beter worden platgegooid. Mariska en Marko pikken dit niet, de NAM zorgt op deze manier voor het verdwijnen van Gronings erfgoed!

Muziek: Arie Franken - De aarde beeft
Joost Belinfante - Twij deuntjes veur ain cent

Naar boven

De boerderij van de familie Datema ligt net buiten hun woonplaats Middelstum. De boerderij heeft veel schade door de gevolgen van de aardbevingen door gaswinning. De schade werd door de NAM geschat op  €15.000,-, maar door de onafhankelijke partij van de familie Datema op maar liefst 2,5 ton! De NAM is verantwoordelijk voor de schade en moet dus ook betalen voor de renovatie. Voor hen is het dus voordeliger om de boerderij plat te gooien in plaats van te betalen voor herstel. Voor de familie Datema was dat de druppel en ze hebben het pand samen met de kinderen voor vijf nachten gekraakt.

Naar boven

Ook het woonhuis van de familie Datema heeft schade. "Na drie jaar kan je geld verwachten voor de schade. Ondertussen halen ze je huis overhoop om de schade te maken en dan na de volgende beving is het weer kapot. Het blijft een soort spiraal waar je in blijft zitten". In Middelstum is er nu meer leegstand dan voor de aardbevingsellende. Niet iedereen staat op zijn strepen zoals Mariska en Marko. "We moesten van de NAM stoppen met de kraakactie voor onze veiligheid". Met een naderende storm zou het niet veilig genoeg zijn. Het NAM speelt in op emoties. "Wat moeten we tegen je vader zeggen als we op je begrafenis zijn, omdat het dak is ingestort".

Naar boven

Ondanks dat Mariska, Marko en de kinderen nog steeds niet kunnen beginnen aan het opknappen van de boerderij hebben ze de strijd toch gewonnen. Het huis had er zonder de kraakactie niet meer gestaan. "De enige manier om tegen de NAM in te gaan is door op je strepen te staan". Zoals een oud Gronings gezegde: Als je in de grond roert, heb je er nog lang last van. Zonder protest van de bewoners zal Middelstum in de toekomst voor 75% zijn platgegooid.

Naar boven

Naar boven

Dagblad van het Noorden houdt een database bij met huizen, boerderijen en andere gebouwen die worden bedreigd door de sloophamer van de NAM. De boerderij uit 1871 is één van die karakteristieke panden die met de sloop worden bedreigd. Na de kraakactie van Mariska en Marko heeft de NAM toegezegd om te wachten met slopen. Toch mag de familie het huis nog niet kopen, er zijn volgens het NAM meerdere gegadigden. Eind februari begint waarschijnlijk de verkoopprocedure.

Naar boven

Op deze infographic zijn het aantal aardbevingen (oranje lijn) en de gemiddelde sterkte (blauwe lijn) te zien. Een aantal plaatsen springen eruit omdat daar ontzettend veel aardbevingen plaats vinden. Tegelijkertijd hebben alle aardbevingen wel ongeveer een gelijke gemiddelde sterkte (meestal onder 2,0 op de Schaal van Richter).

Naar boven

Er zit nog ongeveer voor 50 jaar gas in de grond en daarna zijn de gasbellen in Groningen leeg. Een oplossing tegen het gebruik van fossiele brandstoffen is elektrisch koken, rijden en elektrische verwarming. Warm water kan in de toekomst met zonnewarmte. Het NAM moet doorwerken met de uitbetaling van schadevergoedingen en ze moeten stoppen met platgooien in plaats van herstellen. Voor de kinderen moet er in de toekomst ook nog een Gronings erfgoed zijn.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan
Sluiten

Overzicht

Scroll links
Hoofdstuk 1 Gronings Hoop

Gronings Hoop

Def img 3785
Hoofdstuk 2 Ruzie met de NAM

2,5 ton schade

Def img 3790
Hoofdstuk 3 "We laten ons niet wegjagen"

"We laten ons niet wegjagen"

Def img 3778
Hoofdstuk 4

Strijd gewonnen

Def img 3804
Hoofdstuk 5 filmpje is fijn

Poster 0
Hoofdstuk 6 Schadeproces

Het Verdwenen Noorden

Def img 3792
Hoofdstuk 7

Naamloos2
Hoofdstuk 8

Hoe nu verder?

Def img 3813
Scroll rechts