Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

"Hier in Nederland is mijn huis"

Logo https://hu.scrollytelling.io/hier-in-nederland-is-mijn-huis

Naar boven

In 2008 kwam Dominik, destijds 12 jaar, met zijn moeder Iwona vanuit Poznań naar Egmond aan Zee. Zijn vader Rafael werkte op dat moment al 3 jaar in Nederland. Dominiks broer Patryk was toentertijd 18 jaar en bleef in Polen bij zijn vriendin Wiktoria wonen. Ondanks dat Dominik al bijna 10 jaar in Nederland woont, heeft hij altijd nog de Poolse nationaliteit. Na een verblijf van 5 jaar in Nederland kan je de naturalisatieprocedure starten, maar daar is het bij Dominik nog niet van gekomen.

Naar boven
Scroll up
Scroll left
Scroll right
Scroll down
Naar boven
Scroll up
Scroll left
Scroll right
Scroll down
Naar boven

Volledig scherm

Het totaal aantal naturalisaties schommelt en is in de loop der jaren afgenomen, zeker onder de Europeanen. Toch zijn er nog Europeanen die tot op de dag van vandaag naturaliseren, maar waarom eigenlijk?

Sluiten
Naar boven

Achter de keuze om wel of niet te naturaliseren gaat een kosten/baten afweging vooraf. Zo speelt het herkomstland een belangrijke rol. Vooral migranten uit landen waar de politieke situatie instabiel is, de vrijheden beperkt zijn en het economisch minder voorspoedig gaat, zullen niet snel terugkeren naar hun herkomstland en zijn eerder geneigd om te naturaliseren. Hierdoor verkrijgen zij een stabiele verblijfsstatus zodat men niet teruggestuurd kan worden. Je kan hierbij denken aan migranten uit landen als Nigeria, Angola en Suriname. Klik hier voor de interactieve kaart

Naar boven

Bij kosten moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het verlies van de originele nationaliteit wanneer men Nederlander wordt als gevolg van de zogenaamde 'afstandseis'. Dubbele nationaliteiten zijn in Nederland in principe niet toegestaan, maar er zijn wel veel uitzonderingen op deze regel. De afstandseis kan belemmerend werken. Contact met mensen in het herkomstland kan lastiger worden en in sommige gevallen wordt het ontvangen van een erfenis bemoeilijkt. Bij migranten uit onder andere China, Ivoorkust, Noorwegen, Monaco en Vaticaanstad wordt automatisch de oorspronkelijke nationaliteit ingetrokken.

Naar boven

De kosten/baten afweging voor EU migranten ligt net wat anders en naturaliseren daardoor minder snel. Floris Peters is onderzoeker aan de Maastricht University en heeft zojuist zijn proefschrift afgerond over naturalisatie en integratie van migranten in Nederland. Volgens hem heeft het ermee te maken dat zij het Nederlanderschap minder nodig hebben. “EU migranten ondervinden veel minder moeilijkheden in het integratieproces. Bijvoorbeeld op de arbeids- en huizenmarkt. Denk aan bijvoorbeeld discriminatie door werkgevers of geldverstrekkers. Bovendien beschikken deze migranten al over de rechten die verbonden zijn aan EU staatsburgerschap, waaronder ongelimiteerde mobiliteit in de Schengenzone.” Ondanks dat de voordelen voor Europeanen niet even groot zijn als die voor niet-Europeanen, zijn er toch Europeanen die voor naturalisatie kiezen.

Naar boven

Na naturalisatie wordt de persoon opgenomen in de Basisregistratie Personen van Nederland (BRP). Hierdoor wordt het mogelijk om een Nederlands paspoort of identiteitskaart aan te vragen. De gegevens in dit register worden gebruikt als basis van alle documenten, dus ook voor legitimatiebewijzen.

Naar boven

Migranten met een (genaturaliseerde) partner met de nationaliteit van het bestemmingsland, naturaliseren sneller. De partner heeft al een connectie met het land en aannemelijk is dat er een sociaal netwerk is opgebouwd waardoor de binding met het bestemmingsland sterker is.

Naar boven

Minderjarige kinderen worden ook Nederlander als zij zijn meegenomen in verzoek om naturalisatie en aan de voorwaarden voldoen. Boven de twaalf jaar moeten kinderen zelf aangeven of ze Nederlander willen worden. Migranten met jonge kinderen zijn eerder geneigd hun toekomstplannen te richten op het bestemmingsland en te naturaliseren.

Naar boven

Naturalisatie draagt bij aan de arbeidspositie van migranten en biedt toegang tot banen die uitgesloten zijn voor buitenlanders zoals burgemeester, rechter, politie en defensie. Het is gelijkertijd een signaal voor werkgevers dat de migrant waarde hecht aan het verblijf in Nederland waardoor het risico om deze persoon aan te nemen minder groot wordt in geschat.

Naar boven

Daarnaast geeft het Nederlanderschap stemrecht bij de Tweede Kamer- en Provinciale Statenverkiezingen.

Naar boven

“Wanneer een EU migrant naturaliseert, speelt de verblijfsduur daarin een belangrijke rol”, aldus Peters. “Wanneer een EU migrant al geruime tijd in een ander EU land verblijft, en hier een bestaan heeft opgebouwd, dan worden bepaalde voordelen van naturalisatie belangrijker. Wanneer het toekomstperspectief van migranten zich richt op het bestemmingsland, dan zal bijvoorbeeld volledig stemrecht, EU staatsburgerschap biedt al stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen en waterschapsverkiezingen in Nederland, in dat land ook belangrijker worden.”

Naar boven

Dominik voelt zich een Nederlander. “Ik ben niet van plan om terug te gaan naar Polen. Ik ben daar maximaal twee keer per jaar. Ik heb hier m’n leven opgebouwd. Studie, werk, vrienden en m’n vriendin. Hier is mijn huis.”

Naar boven

Naast dat het een gevoelskwestie voor Dominik is, is het administratief gezien ook makkelijker. “Als je een identiteitskaart aanvraagt in Nederland heb je het binnen drie dagen. In Polen duurt dat drie maanden. Daarnaast is het ook vrijwel onmogelijk om Poolse legitimatie in Nederland aan te vragen of je betaalt er weer extra voor.”

Naar boven

“Zodra ik 800 euro over heb, start ik onmiddellijk de naturaliseringsprocedure. Nu ben ik nog student en kan ik het geld niet missen. Als ik gewoon zou werken had ik het al lang gedaan. Het heeft wel prioriteit, maar voor nu is het een flink bedrag.”

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan
","video_caption":"","display_scraped_site_url":"","full_width":true,"background_image_id":16852,"invert_text":false,"prevent_fullscreen":false,"sticky_inline_image":false,"text_title":"","image_description":"","panorama_image_id":17257,"linkmap_areas":[{"left":2.9258098223615465,"top":3.1484257871064467,"width":94.67084639498434,"height":92.65367316341829,"target_type":"external_site","target_id":1}],"hover_image_id":null,"linkmap_color_map_image_id":null},"perma_id":13159},{"id":349265,"chapter_id":43272,"template":"linkmap_page","configuration":{"gradient_opacity":0,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":true,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","display_scraped_site_url":"http://datawrapper.dwcdn.net/zolXD/1/","scraped_site_id":18,"panorama_image_id":17258,"linkmap_areas":[{"left":3.4267912772585665,"top":4.197901049475263,"width":90.96573208722741,"height":87.55622188905548,"target_type":"external_site","target_id":2,"link_description":"","name":"","link_title":""}],"description":"","hover_image_id":null,"linkmap_color_map_image_id":null},"perma_id":13161},{"id":349266,"chapter_id":43272,"template":"text_page","configuration":{"gradient_opacity":0,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"center","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Het totaal aantal naturalisaties schommelt en is in de loop der jaren afgenomen, zeker onder de Europeanen. Toch zijn er nog Europeanen die tot op de dag van vandaag naturaliseren, maar waarom eigenlijk?
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","invert_text":false,"prevent_fullscreen":false,"text_title":"","image_description":"","description":"","text_coverage":"banner","background_image_id":17258,"text_image_id":null,"sticky_inline_image":false,"inline_text_position":"center","topasset_parallax":false,"topasset_dim":false},"perma_id":13840},{"id":349267,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Achter de keuze om wel of niet te naturaliseren gaat een kosten/baten afweging vooraf. Zo speelt het herkomstland een belangrijke rol. Vooral migranten uit landen waar de politieke situatie instabiel is, de vrijheden beperkt zijn en het economisch minder voorspoedig gaat, zullen niet snel terugkeren naar hun herkomstland en zijn eerder geneigd om te naturaliseren. Hierdoor verkrijgen zij een stabiele verblijfsstatus zodat men niet teruggestuurd kan worden. Je kan hierbij denken aan migranten uit landen als Nigeria, Angola en Suriname. Klik hier voor de interactieve kaart","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17623},"perma_id":13934},{"id":349268,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Bij kosten moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het verlies van de originele nationaliteit wanneer men Nederlander wordt als gevolg van de zogenaamde 'afstandseis'. Dubbele nationaliteiten zijn in Nederland in principe niet toegestaan, maar er zijn wel veel uitzonderingen op deze regel. De afstandseis kan belemmerend werken. Contact met mensen in het herkomstland kan lastiger worden en in sommige gevallen wordt het ontvangen van een erfenis bemoeilijkt. Bij migranten uit onder andere China, Ivoorkust, Noorwegen, Monaco en Vaticaanstad wordt automatisch de oorspronkelijke nationaliteit ingetrokken.
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17900},"perma_id":13935},{"id":349269,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"De kosten/baten afweging voor EU migranten ligt net wat anders en naturaliseren daardoor minder snel. Floris Peters is onderzoeker aan de Maastricht University en heeft zojuist zijn proefschrift afgerond over naturalisatie en integratie van migranten in Nederland. Volgens hem heeft het ermee te maken dat zij het Nederlanderschap minder nodig hebben. “EU migranten ondervinden veel minder moeilijkheden in het integratieproces. Bijvoorbeeld op de arbeids- en huizenmarkt. Denk aan bijvoorbeeld discriminatie door werkgevers of geldverstrekkers. Bovendien beschikken deze migranten al over de rechten die verbonden zijn aan EU staatsburgerschap, waaronder ongelimiteerde mobiliteit in de Schengenzone.” Ondanks dat de voordelen voor Europeanen niet even groot zijn als die voor niet-Europeanen, zijn er toch Europeanen die voor naturalisatie kiezen.
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17906},"perma_id":13936},{"id":349270,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Na naturalisatie wordt de persoon opgenomen in de Basisregistratie Personen van Nederland (BRP). Hierdoor wordt het mogelijk om een Nederlands paspoort of identiteitskaart aan te vragen. De gegevens in dit register worden gebruikt als basis van alle documenten, dus ook voor legitimatiebewijzen.","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17903},"perma_id":13939},{"id":349271,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Migranten met een (genaturaliseerde) partner met de nationaliteit van het bestemmingsland, naturaliseren sneller. De partner heeft al een connectie met het land en aannemelijk is dat er een sociaal netwerk is opgebouwd waardoor de binding met het bestemmingsland sterker is.
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17934},"perma_id":13946},{"id":349272,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Minderjarige kinderen worden ook Nederlander als zij zijn meegenomen in verzoek om naturalisatie en aan de voorwaarden voldoen. Boven de twaalf jaar moeten kinderen zelf aangeven of ze Nederlander willen worden. Migranten met jonge kinderen zijn eerder geneigd hun toekomstplannen te richten op het bestemmingsland en te naturaliseren.
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17935},"perma_id":13942},{"id":349273,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Naturalisatie draagt bij aan de arbeidspositie van migranten en biedt toegang tot banen die uitgesloten zijn voor buitenlanders zoals burgemeester, rechter, politie en defensie. Het is gelijkertijd een signaal voor werkgevers dat de migrant waarde hecht aan het verblijf in Nederland waardoor het risico om deze persoon aan te nemen minder groot wordt in geschat.
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17904},"perma_id":13938},{"id":349274,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Daarnaast geeft het Nederlanderschap stemrecht bij de Tweede Kamer- en Provinciale Statenverkiezingen.","title":"","tagline":"","subtitle":"","description":"","background_type":"image","background_image_id":17245},"perma_id":13940},{"id":349275,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"“Wanneer een EU migrant naturaliseert, speelt de verblijfsduur daarin een belangrijke rol”, aldus Peters. “Wanneer een EU migrant al geruime tijd in een ander EU land verblijft, en hier een bestaan heeft opgebouwd, dan worden bepaalde voordelen van naturalisatie belangrijker. Wanneer het toekomstperspectief van migranten zich richt op het bestemmingsland, dan zal bijvoorbeeld volledig stemrecht, EU staatsburgerschap biedt al stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen en waterschapsverkiezingen in Nederland, in dat land ook belangrijker worden.”
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17937,"description":""},"perma_id":13941},{"id":349276,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":51,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Dominik voelt zich een Nederlander. “Ik ben niet van plan om terug te gaan naar Polen. Ik ben daar maximaal twee keer per jaar. Ik heb hier m’n leven opgebouwd. Studie, werk, vrienden en m’n vriendin. Hier is mijn huis.” ","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17917},"perma_id":14593},{"id":349277,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"Naast dat het een gevoelskwestie voor Dominik is, is het administratief gezien ook makkelijker. “Als je een identiteitskaart aanvraagt in Nederland heb je het binnen drie dagen. In Polen duurt dat drie maanden. Daarnaast is het ook vrijwel onmogelijk om Poolse legitimatie in Nederland aan te vragen of je betaalt er weer extra voor.”
","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17900},"perma_id":14594},{"id":349278,"chapter_id":43272,"template":"background_image","configuration":{"gradient_opacity":100,"display_in_navigation":true,"transition":"fade","text_position":"left","invert":false,"hide_title":false,"autoplay":true,"text":"“Zodra ik 800 euro over heb, start ik onmiddellijk de naturaliseringsprocedure. Nu ben ik nog student en kan ik het geld niet missen. Als ik gewoon zou werken had ik het al lang gedaan. Het heeft wel prioriteit, maar voor nu is het een flink bedrag.” ","title":"","tagline":"","subtitle":"","background_type":"image","background_image_id":17933},"perma_id":14595}],"widgets":[{"type_name":"scrollytelling_navigation","role":"navigation","configuration":{}},{"type_name":"default_mobile_navigation","role":"mobile_navigation","configuration":{}},{"type_name":"slim_player_controls","role":"player_controls","configuration":{}},{"type_name":"","role":"analytics","configuration":{}}],"file_ids":{"image_files":[17244,17245,17246,17247,17254,17257,17258,17623,17900,17903,17904,17906,17917,17933,17934,17935,17937],"video_files":[]},"files":{"image_files":[{"id":17244,"basename":"IMG_7556","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17245,"basename":"IMG_7557","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17246,"basename":"Schermafbeelding_2017-12-22_om_08.49.33","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17247,"basename":"fullsizeoutput_41a","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17254,"basename":"children-231934_960_720","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17257,"basename":"Schermafbeelding_2018-01-12_om_14.49.42","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17258,"basename":"Schermafbeelding_2018-01-12_om_15.13.17","configuration":{},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17623,"basename":"lf-2018-01-26-12_42_32","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17900,"basename":"IMG_0060_kopie-1","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17903,"basename":"IMG_0062-1","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17904,"basename":"IMG_0075-1","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17906,"basename":"drapeau-europeen--1","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17917,"basename":"IMG_0083-1","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17933,"basename":"IMG_0100","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17934,"basename":"Hand_in_Hand_durch_die_Zeit_-_hand_in_hand_by_the_time_-_panoramio","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17935,"basename":"IMG_4554","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true},{"id":17937,"basename":"IMG_5123","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true}],"video_files":[],"audio_files":[{"id":1460,"basename":"Intro","configuration":{"alt":""},"parent_file_id":null,"parent_file_model_type":null,"is_ready":true}],"text_track_files":[]}}; pageflow.manualStart.enabled = false; pageflow.Visited.enabled = false; pageflow.pages = pageflow.seed.pages; pageflow.audioFiles = {"1460":[{"type":"audio/ogg","src":"/output.scrollytelling.com/v1/main/pageflow/audio_files/000/001/460/audio.ogg"},{"type":"audio/mp4","src":"/output.scrollytelling.com/v1/main/pageflow/audio_files/000/001/460/audio.m4a"},{"type":"audio/mpeg","src":"/output.scrollytelling.com/v1/main/pageflow/audio_files/000/001/460/audio.mp3"}]}; pageflow.entryId = 1158; pageflow.enabledFeatureNames = ["auto_change_page","delayed_text_fade_in","highdef_video_encoding","storylines","page_type.internal_links_list","page_type.linkmap_page"];