Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Hoe het bos een dummplek wordt dankzij jouw XTC-pillen

Logo https://hu.scrollytelling.io/hoe-de-natuur-een-dumpplek-wordt-dankzij-jouw-xtc-pillen

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Naar boven

Het politielint wappert in het kleine briesje dat er aan de rand van het Brabantse Waalre staat. Het lint blokkeert de ingang van een zandweg. Als Mikael van Teffelen van Strukton Milieutechniek komt aanrijden, vertrekken de twee agenten die ter plekke waren net. De nachtdienst zit er voor hen op. Voor Van Tefflelen en zijn collega Daan Claereboets, die ook net aangekomen is, begint het werk net.

Naar boven

“Ze hebben het dit keer wel heel brutaal gedumpt”, merkt Claereboets op als hij naar de vaten kijkt. Het afval is namelijk vlak naast een drukke openbare weg, bij de ingang van een bos achtergelaten. Het zijn ongeveer vijfentwintig blauwe en witte jerrycans en tonnen, waarvan drie nog tot de nok toe gevuld zijn met overgebleven chemicaliën van de drugsproductie. Andere vaten lijken te zijn leeggegooid over de grond. Aan het kleurverschil, de grond onder de vaten en jerrycans is een stuk donkerder, is dit goed te zien.

Naar boven

En dan de geur. Het is een soort weeïge walm die moeilijk te plaatsen is. “Sommigen beschrijven het ook als een bloemengeur”, aldus Van Teffelen. Toch komt deze geur in ieder geval niet overeen met die van een boeket rozen op een salontafel. Zouden ze zo ruiken, dan zou een normaal persoon ze direct bij het vuilnis gooien. Net zoals hoe de producenten van hoogstwaarschijnlijk de amfetamine, deze vaten met afval weggooiden. Maar dan aan de rand van het bos, waar iedereen het kan zien liggen.

Bestuurders op de naastgelegen weg vinden de dump erg interessant. Met piepende banden kan een Opel nog maar net in de berm schieten om een andere auto te ontwijken. Bijna een aanrijding. Later is er nog zeker drie keer opnieuw sprake van een bijna-botsing. Het is allemaal heel interessant wat er gebeurt, zo vinden ook de voorbij fietsende scholieren die met smartphones de plek filmen. Het fietspad is ongeveer acht meter van de vaten vandaan.

Naar boven

Voor de twee collega’s van Strukton is het bijna lopendebandwerk. Dit is al de vierde melding deze week in Brabant waar ze naartoe moeten. Soms is het zwaar werk. “Ik heb dinsdagnacht maar twee uur slaap gehad”, zegt Claereboets. Als opruimer van het drugsafval moeten ze altijd bereikbaar zijn, je weet namelijk nooit waar en wanneer er weer een afvaldumping plaats vindt. Het is belangrijk dat de vaten zo snel mogelijk opgeruimd worden, want het afval is levensgevaarlijk. En of het nou nacht is of niet, Strukton moet zo snel mogelijk handelen.

Ook vandaag. Van Teffelen hijst zich in een oranje pak en zet een gasmasker op. De speciale schoenen, handschoenen moeten zijn ledematen beschermen tegen de gevaarlijke stoffen in de jerrycans.

Als een soort astronaut, moet hij de vaten controleren op de zuurgraad. Een extreem hoge, of juist extreem lage PH-waarde duidt op chemisch afval. Of, “gewoon rotzooi”, zoals Van Teffelen het zelf noemt. Jerrycans met hoge en lage waardes moeten apart opgeruimd worden, om te voorkomen dat er tijdens het transport een chemische reactie in de bergingsvaten plaatsvindt. Op één van de jerrycans staat, waarschijnlijk als grapje, beetje vies geschreven. Zo wordt het nog duidelijker dat mensen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Naar boven
Sluiten

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Er moet rekening gehouden worden met de windrichting, type afval en de veiligheid van voorbijgangers.

Naar boven

Naar boven

Het Lingebos in Gelderland, net over de grens met Brabant. Ook dit bos werd door criminelen gebruikt als dumpplek voor hun afval. Een recreant kwam de 17 jerrycans tegen en waarschuwde een toezichthouder. 
Boswachter Dianne Renders kan zich er boos om maken. "Omdat je bos gebruikt wordt voor criminele activiteiten."

"Er komt zoveel heisa bij kijken. Een toezichthouder die daar een lint moet spannen, de brandweer die komt, de aangifte die er gedaan moet worden, het opruimen door een extern bedrijf. Het is gewoon zonde van je tijd."

Ook om de veiligheid van de bezoekers én haar gebied kan ze zich zorgen maken. "Je weet niet wat ze dumpen en wat die bezoekers ermee doen. Ze kunnen ze bijvoorbeeld opendraaien. En dan de natuurschade die de dumpingen opleveren niet te vergeten. Ik ben een soort van blij als ze het allemaal dicht hebben gelaten."

Het prijskaartje van de hele dumping: 6.000 euro. "En dan zijn de vaten nog niet eens gaan lekken," aldus Renders. "Je denkt dan: daar gaat het geld, dat hadden wij graag aan andere dingen willen besteden. Op zo'n moment baal je gewoon dat er blijkbaar een markt voor is."

Naar boven

Volledig scherm

Een boze boswachter die gefrustreerd een tweet plaatst, vanwege de zoveelste keer dat er vaten zijn gedumpt in zijn bos. Het is kenmerkend voor de situatie in de zuidelijke provincie.

Vanwege de grootte van het probleem in de provincie, heeft Noord-Brabant ervoor gekozen om landelijk een leidende rol te nemen wat betreft het opruimen van het drugsafval. “Het was heel erg ongestructureerd”, vertelt persvoorlichter Jean-Louis Kop. De dumpingen, die vanaf 2013 voor steeds meer overlast gingen zorgen, werden niet overal op dezelfde manier opgelost. De provincie stelde daarom een protocol op dat gevolgd moet worden.

“Het is een thema dat leeft in Noord-Brabant”, aldus Kop. Iedereen kan ermee te maken krijgen. Het zijn niet altijd boswachters, of terreinbeheerders die het afval vinden. Een toevallige voorbijganger kan de vaten en jerrycans zien liggen.

“Voor veel mensen is het nog onduidelijk wat ze precies moeten doen.” De provincie is momenteel bezig met het opstarten van een campagne om dat duidelijker te maken, met onder andere een app.

Aan het opruimen hangt ook een prijskaartje. “Het kan zijn dat een particulier het afval op zijn land vindt. Moet je nagaan dat je opeens 20.000 euro moet betalen omdat iemand dat afval op je land heeft neergelegd. Dan is het einde wel zoek.” Na flink gelobbyd te hebben bij het Rijk, is er een fonds gekomen voor de jaren 2015, 2016 en 2017, waarin gedeputeerden 50% van het bedrag terug kunnen krijgen. Voor de gevallen van 2018 is er nog geen regeling. Iets waar Noord-Brabant nog over in gesprek is met het Rijk.


Sluiten
Naar boven
Naar boven

Terug in Waalre. Ook de grond is door de dumping vervuild. Claereboets: “De kans is groot dat het wel tot een halve meter diep verontreinigd is.” Er is regen op komst. Dat kan de situatie alleen maar verergeren. “Het is nu belangrijk dat het wordt opgeruimd, zeker omdat het zo dicht bij de openbare weg is.” Het is een komen en gaan van ambtenaren van de gemeente, provincie, omgevingsdienst. Iedereen maakt foto’s. De vraag is alleen: wie moet het schoonmaken van de grond betalen? Dan is het duidelijk: de grond is van een particulier. Die komt even later polshoogte nemen. Hij besluit dat Strukton ervoor mag zorgen dat de grond weer schoon wordt.

Naar boven

Hoe gevaarlijk en slecht voor het milieu het dumpen van drugs ook is, Strukton verdient er geld mee. “Maar, we vinden het ook belangrijk dat mensen bewust worden van het probleem,” aldus Van Teffelen. Daar voegt Claereboets aan toe: “ja we verdienen ons brood ermee, maar we proberen de politie zo goed mogelijk te ondersteunen en de grondeigenaren advies te geven.” En dat het soms moeilijk is om mensen bewust te maken, blijkt als een wandelgroep de linten wil passeren, maar uiteindelijk door Claereboets door het bos wordt gestuurd. Toch kan het nog erger. “Ik had een keer dat we gefocust bezig waren en ik niet doorhad dat er een fietser naast me stond. Die was even nieuwsgierig,” aldus Claereboets.

Naar boven

Aan het begin van de middag komt er een graafmachine die de verontreinigde aarde wegschept, totdat al de vervuilde weg is en het bos weer veilig is om te wandelen. Voor de grondeigenaar kan, als het veel werk blijkt te zijn, de rekening oplopen in de tien duizenden euro’s. Het opruimen van drugsafval is niet zomaar even gedaan. Maar, dan ruikt het er wel weer naar échte bloemen en planten.

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan