Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Maagverkleining Anouk de Groot

Logo https://hu.scrollytelling.io/maagverkleining-anouk-de-groot

De gastric bypass wordt steeds populairder. In 2008 ondergingen slechts 340 mensen de operatie, zeven jaar later kozen al ruim 7546 mensen voor de maagverkleining. Geschat wordt dat dit jaar zo'n tien- tot twaalfduizend mensen onder het mes gaan. 

De 52-jarige Astrid Stigter onderging ongeveer een jaar geleden de operatie die de maag verkleind en het spijsverteringskanaal omlegd. Deze keuze, en het voor- en na proces van de operatie zijn voor Astrid niet makkelijk geweest.

Astrid heeft er ruim zeven jaar over gedaan om tot dit besluit te komen. Toen ze het jojo-effect van dik naar dun na al die jaren zat was besloot ze
de medische molen in te gaan. Zij vond zichzelf moddervet. Maar heeft de operatie haar zelfbeeld doen veranderen?


  

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Naar boven

Astrid heeft haar hele leven geschommeld met haar gewicht. Op 20-jarige leeftijd heeft ze met haar 1.67 meter al het gewicht van 95 kilo weten te bereiken. Het is in haar leven een flink aantal keer gelukt om sterk af te vallen, maar het kwam er na een aantal jaar altijd weer bij.

"Ik stelde mezelf de vraag: Wie ken ik die dik was, afviel en dun is gebleven? Ik, mijn dokter en mijn omgeving konden 
niemand op noemen. Toen wist ik zeker, ik laat me opereren."

 


Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk wordt omgeleid. Hierdoor kan er minder gegeten worden. Een deel van de dunne darm wordt uitgeschakeld. Al het voedsel wordt opgenomen, maar er worden minder vitamines opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat de ingreep voor groot gewichtsverlies zorgt.  

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Wegens verschillende gezondheidsredenen besloot Astrid uiteindelijk de operatie te ondergaan. Dit besluit was voor haar alles behalve makkelijk en het voortraject was zwaar. In deze periode van verandering is het belangrijk om gesteund te worden, maar bij haar thuis ontbrak het daaraan.
Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Astrid had na haar operatie al vrij snel last van complicaties. Deze werden na een paar dagen zo heftig, dat ze terug het ziekenhuis in moest.  

Naar boven

Op het moment dat Astrid uit het ziekenhuis ontslagen werd begon eigenlijk het echte werk. De eerste week moest al haar voedsel gepureerd worden. De hoeveelheid voedsel beperkte zich tot een opscheplepel. 

Na een week mocht ze vast voedsel gaan eten, waarbij iedere hap twintig keer gekauwd moest worden voor doorslikken. Dit om verstopping van het darmkanaal te voorkomen. 

Nu een jaar later, is haar eetpatroon drastisch veranderd. Vet eten vindt ze vies, haar smaakbeleving is veranderd en de hoeveelheden verschillen enorm ten opzichte van vroeger. Elke dag moet Astrid een vitaminepil innemen en drinken bij het eten gaat niet meer. 
Naar boven
0:00
/
0:00
Start audioWegens privacyredenen is de naam in dit verhaal gefingeerd. 


Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan