Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Manhattan aan de Maas vs Brooklyn op Zuid

Logo https://hu.scrollytelling.io/manhattan-aan-de-maas-vs-brooklyn-op-zuid

Naar boven

Rotterdam Zuid werd jaren geleden al het nieuwe Brooklyn genoemd. Terwijl het centrum van de maasstad tegenwoordig gedomineerd wordt door allerlei hippe koffietentjes en clubs en binnen een rap tempo enorm aantrekkelijk is geworden voor young urban professionals, oftewel yuppen, is Zuid nog lang niet bij iedereen in trek. Dit gedeelte heeft te kampen gehad met veel criminaliteit en staat bekend om het enorme aanbod aan sociale huurwoningen, omdat er nu eenmaal niet veel grootverdieners wonen. Maar is de vergelijking met een van Amerika’s grootste achterstandswijken nog wel terecht? Hoe denken bewoners die hier al jaren wonen en lief en leef hebben gedeeld erover? En bovenal: wat wordt er gedaan om Rotterdam Zuid weer wat nieuw leven in te blazen?

Naar boven

In maart 2018 maakten ministers Kajsa Ollongren en Carola Schouten bekend dat er 130 miljoen euro vanuit de Rijksoverheid wordt uitgetrokken om de achterstanden in dit gedeelte van Rotterdam weg te werken. Het geld zal geïnvesteerd worden in onderwijs en verbetering van woon- en werkgelegenheid.

In een brief aan de tweede kamer maakte minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tevens coördinerend minister voor de afspraken met de regio’s, kenbaar waarom er nu juist in Rotterdam Zuid geïnvesteerd wordt: “Rotterdam is een bruisende stad en kent met 630.000 inwoners een eigen dynamiek. In Rotterdam Zuid liggen verschillende uitdagingen om de leefbaarheid te versterken. In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid zijn verbeterpunten genoemd op het gebied van wonen, onderwijs, werken, veiligheid en cultuur. Het kabinet draagt graag bij aan de ambities van de gemeente Rotterdam om het welzijn en de welvaart van de Rotterdammers te verbeteren.”

Ook minister Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, liet in een statement weten waarom deze investering zo belangrijk is: “Op Zuid gebeuren mooie dingen, maar er is nog een weg te gaan. Denk aan de aanpak van de particuliere woningvoorraad. Daar komt het gasvrij maken van woonwijken nu bij. De stevige impuls zie ik als een herbevestiging van het partnerschap tussen het Rijk en de gemeente Rotterdam, dat al enkele jaren loopt. Ik ga ervan uit dat de bijdrage van het Rijk en gemeente ook andere partijen enthousiast maakt om te investeren. Des te eerder merken de bewoners dat het echt de goede kant op gaat. Want daar doen we het voor.”  


Naar boven

Marcel Franssen woont zijn hele leven al ‘op Zuid’, zoals vele Rotterdammers dat zeggen. Deze term komt voort uit het feit dat Zuid vroeger niet echt bij de stad hoorde. Dit gedeelte werd als een eiland, dat geen onderdeel van de stad was, gezien. Jaren later is Zuid toch echt samengesmolten met de rest van Rotterdam, maar er zijn maar weinig Rotterdammers die zullen zeggen dat ze ‘in Zuid’ zijn. Deze standvastigheid is nogal typerend voor de gemiddelde Rotterdammer. Je kunt ze weinig wijsmaken. Zo ook Marcel. Ondanks het feit dat zijn wijk Charlois bekend stond als een enorme probleemwijk en zijn straat een tijd lang geteisterd werd door criminaliteit, liet hij zich niet wegjagen. Zijn liefde voor de wijk ging boven alle criminaliteit die hier heerste. ‘’Ik ben hier geboren en getogen, dus dit is mijn plekkie. Toen mijn dochter werd geboren, heb ik heel kort overwogen om m’n spullen te pakken en naar een beter gedeelte van Rotterdam te verhuizen. Daar ben ik al heel snel op teruggekomen, want ik heb nu eenmaal de mentaliteit van iemand uit Charlois en hoor hier thuis. Jaren geleden begon de wijk dan wel op een grote ghetto te lijken, maar dan is het nog altijd mijn ghetto.’’

Naar boven

Marcel heeft dus al een hoop veranderingen zien plaatsvinden. Toen hij er 39 jaar geleden werd geboren, werd Charlois gedomineerd door gezinnen die het niet breed hadden en automatisch aangewezen werden op een goedkope woning in deze buurt. Mensen van een hogere sociale klasse en met tegelijkertijd een hoger inkomen wilde niets met Zuid te maken hebben. Niet alleen vanwege de armoede die er heerste, maar ook vooral vanwege het veiligheidsgevoel dat steeds meer kelderde. Oud Zuid en de Zuidwijken werden in 2007 opgenomen in de 40 wijken van Vogelaar, een lijst van de 40 grootste probleemwijken in Nederland. Een aanduiding als probleemwijk heeft een stempel op dit gedeelte van Rotterdam gedrukt en werd voor veel mensen van buitenaf nogal berucht. Tegenwoordig is Zuid steeds aantrekkelijker voor mensen van een hogere sociale klasse. Het is niet meer per se een degradatie om in dit gedeelte te wonen, maar juist steeds toegankelijker. De woningen zijn opgeknapt, de buurten zijn rustiger en misschien wel de belangrijkste overweging om naar Zuid te verkassen: het is betaalbaar ten opzichte van de rest van Rotterdam.

Naar boven

Marcel snapt wel dat dat mensen die hier niet vandaan komen niet per se de ambitie hebben om ooit op Zuid te wonen. ‘’Het is maar net wat je gewend bent. Ik ben hier geboren en getogen, heb geen vijanden, ben vaak onder de mensen en ken dus ook vrijwel iedereen. Dit zorgt ervoor dat ik me eigenlijk nooit onveilig voel, omdat ik weet dat ik niet zo snel slachtoffer zal worden van een delict. Ik kan me voorstellen dat het allemaal nogal Amerikaans eng klinkt voor buitenstaanders, maar de stempel die op onze wijk is gedrukt komt al geruime tijd niet meer overeen met de werkelijkheid’’. Dat veel mensen er nu uiteindelijk toch voor kiezen op naar Zuid te verhuizen, kan Marcel goed begrijpen. ‘’Zuid is gerenoveerd en tegelijkertijd nog steeds goedkoper dan de rest van Rotterdam. Wie wil er nu niet op een kwartier afstand van het centrum wonen in een nieuwe woning en ook nog eens voor betaalbare prijs? Daarnaast is dit een multiculturele mengelmoes van mensen en dat is in de huidige maatschappij ook steeds belangrijker.’’

Naar boven

De nu 40-jarige Jason is bekend met het reilen en zeilen binnen Rotterdam Zuid. Hij is er geboren, heeft zijn wijk Charlois zien aftakelen en ziet het achterstandsgedeelte van de Maasstad nu langzamerhand weer opbloeien. De verpaupering van de wijk begon toen hij een jaar of zestien was. Zuid werd drukker, er kwamen steeds meer mensen met een laag inkomen en laag opleidingsniveau wonen en de criminaliteit nam toe. Zelf is Jason in die tijd ook regelmatig met de politie in aanraking gekomen. Een verslechterde buurt in combinatie met een verkeerde vriendengroep en de puberteit zorgde ervoor dat hij het slechte pad bewandelde. Jason is ervan overtuigd dat vooral de buurt een grote invloed heeft gehad op dit proces en het misschien wel anders was geweest als hij in een ander gedeelte van Rotterdam was opgegroeid. ‘’In je puberteit ben je nieuwsgierig, recalcitrant en wil je natuurlijk van alles uitproberen. Als je dan ook nog eens in een buurt woont waar je al met één been op het criminele pad staat, is de volgende stap zo gezet. Ik denk dat de combinatie van verkeerde vrienden en de verkeerde buurt een grote stempel op mijn beslissingen uit die tijd heeft gedrukt. Misschien had ik wel geen strafblad gehad als ik in Hillegersberg was geboren.’’


Naar boven

Toch zou Jason het iedereen absoluut aanraden om op Zuid te gaan wonen. Volgens hem kan je overal iets overkomen en heeft je eigen veiligheidsbeleving ook te maken met wat je hebt meegemaakt en de manier waarop je in het leven staat. Naast wat misstappen heeft Jason namelijk ook genoeg mooie tijden meegemaakt op Zuid en deze herinneringen voeren toch de boventoon als we samen terugblikken op zijn tijd in Charlois. ''Zuid wordt naast het slechte imago en de achterstanden ook gekenmerkt door de multiculturele samenleving. Deze multiculturele samenleving heeft ervoor gezorgd dat ik écht weet wat gezelligheid is. Zodra de zon schijnt, gaan de deuren open, gaat men hier naar buiten en is iedereen in voor een praatje en feestje.’’ Daarmee slaat Jason de spijker op zijn kop. Zuid is niet slechts armoe en achterstand. Zuid is Brooklyn aan de Maas en bruist van gezelligheid en tolerantie.

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan