Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Medicinale cannabis

Logo https://hu.scrollytelling.io/mediwiet-het-controversiele-medicijn

Het is volgens haar het enige medicijn dat haar lijkt te helpen tegen haar chronische pijn, chronische vermoeidheid en astma: cannabis. Pe Molemaker maakt thuis wietolie voor medicinale doeleinden, ondanks het stigma dat rondom cannabis hangt.

Pe Molemaker maakt thuis wietolie voor medicinale doeleinden, ondanks het stigma dat rondom cannabis hangt.

Naar boven

Naar boven

Om deze olie zelf te maken, teelt ze haar eigen cannabis. Ze wijst naar haar wietplantjes: "Op dit moment heb ik alleen maar twee kleine stekjes, die zijn net begonnen met groeien." Dit is in Nederland gedoogd: tot vijf planten vindt meestal geen vervolging plaats, ook al moet de eigenaar dan wel afstand nemen van zijn of haar planten.

Maar waarom wietolie, als je ook gewoon een joint kan roken? "Ik wil geen nicotine, daarom ben ik ook gestopt met roken. Dan zou je de cannabis puur kunnen roken, maar zo verhit je de THC die in de plant zit." Dit is de stof in wiet die onder andere zorgt voor een high gevoel. "Wanneer je dit doet, wordt de stof actief, waardoor je sneller high wordt."

Een high of stoned gevoel hebben is het tegenovergestelde van wat Pe wil bereiken. "Ik probeer het juist zo te doseren dat ik niet merk dat ik het gebruik, want ik wil gewoon helder en niet onder invloed zijn. Mijn doel is om het medicinaal in te zetten tegen bepaalde klachten en dat lukt het het beste via die olie. Dit kan je namelijk veel makkelijker doseren."

Naar boven

Wel gebruikt Pe 's avonds een verdamper om wiet te verdampen, ook wel bekend als 'vapen'. "Dat vind ik anders dan roken. Ik krijg hiermee geen nicotine binnen en ik kan de temperatuur reguleren. Dan krijg ik dus damp binnen in plaats van rook, wat beter is voor mijn longen."

Voor Pe is het verdampen van cannabis doeltrefferender voor haar asthma dan wietolie. Door de olie te verwarmen, wordt de THC namelijk geactiveerd, wat pijnstillend werkt. Rauwe of koude THC is niet geactiveerd en werkt dus anders. "De damp die ik hiermee binnenkrijg zet mijn longen open. Zo krijgen ze meer lucht", aldus Pe. "Voor sommige mensen is enkel wietolie slikken genoeg, maar voor mijn asthma is het fijn om het ook via mijn longen binnen te krijgen. Het verschilt per persoon en per klacht."

"Voor de rest gebruik ik wietolie met name voor pijnbestrijding", zegt Pe. Hiermee is ze één van de duizenden die baat heeft bij cannabis voor medicinaal gebruik.

Naar boven
Naar boven

Hoe Pe met wietolie in aanraking kwam? "Op mijn achttiende kwam ik terecht in een auto-ongeluk", vertelt ze. Dit resulteerde in een kettingreactie aan klachten en medicatie. "Sindsdien heb ik chronische pijn, wat overging in fibromyalgie." Dit is een soort reuma die de spieren en het bindweefsel treft. "Hiervoor kreeg ik diclofenac en ibuprofen, dit zijn medicijnen om de pijn te bestrijden"

Naast chronische pijn, werd Pe door haar fibromyalgie chronisch vermoeid, waarvoor ze slaapmedicijnen kreeg. Na het auto-ongeluk kampte ze daarbij ook angstklachten en kreeg ze antidepressiva.

"Dit was een behoorlijke coctail aan medicijnen. Dat ik die op dagelijkse basis moest nemen, was slecht voor mijn maag." Dit was niet zonder gevolgen: "Hierdoor keeg ik weer maagtabletten, waardoor ik weer klachten kreeg als leverontstekingen. Dus daar moest ik ook weer pillen voor slikken." Dit deed ze tot ze besloot dat het niet langer meer op deze manier verder kon.

Naar boven

"Ik  wilde ouder worden dan veertig jaar", besloot Pe. Daarom ging ze zo'n drie jaar terug via het internet op zoek naar een alternatief. "Daar is wietolie uitgekomen. Ik bestelde in de eerste instantie CBD-olie. Maar toen kwam ik er achter dat met name voor mijn slaap- en pijnproblemen, THC-olie beter zou moeten werken."

Makkelijk voor Pe was dit niet: "THC-olie was in die tijd nog nergens te krijgen en knetterduur. Je kon wel aan een flesje komen via de huisarts, maar deze kostten meer dan honderd euro per stuk en de planten voor deze olie werden bestraald." Staatskwekers bestralen wiet om bijvoorbeeld schimmels tegen te gaan, maar breken daardoor volgens recentelijk onderzoek andere belangrijke stoffen weer af. "De olie op recept is niet natuurlijk, en ik wil juist zo min mogelijk onnatuurlijke dingen in mijn lichaam stoppen."

"Op een gegeven moment kwam ik in contact met iemand die mij leerde hoe ik zelf wietolie kon maken. Ze gaf me via-via een flesje, maar dan betaalde ik alsnog een paar tientjes en was ik afhankelijk van anderen. Ik wil het zelf onder controle hebben, dus ik ging uitzoeken hoe ik het zelf kon maken."

Naar boven
Naar boven

Vandaag de dag maakt Pe dus thuis haar eigen wietolie. "Toen ik begon met het maken van wietolie, oefende ik met kokosolie. Dat spreekt eigenlijk voor zich: je infuseert de olie met cannabis. Dit doe je door het in een pan in kokosolie te koken, en dan zeef je het. Dat is best simpel en dat lukte me vrij snel."

Daarom begon ze met het maken van wietolie met behulp van alcohol. Alle spullen hiervoor staan op het aanrecht: olijfolie, alcohol, en een bijna futuristisch uitziende 'cannolator'. Met een cannolator kan je wietextract maken door alcohol op kleingemaakte wiettoppen te gieten en te laten verdampen.

Naar boven

"Door alcohol te gebruiken, krijg je een puurdere olie. Met kokosolie krijg je namelijk juist een verdunde oplossing. De puurdere pasta die je krijgt met alcohol, kan je vervolgens zelf verdunnen naar wat je nodig hebt", verklaart Pe.

Hier heeft ze wel een cursus voor gedaan: "Ik heb dit geleerd bij Stichting Mediwiet. Als je wietolie maakt met alcohol en niet weet wat je doet, kan dit namelijk best gevaarlijk zijn." Nu gaat het haar echter goed af: "Ik ben nu nog steeds aan het oefenen, maar heb al wel veel flesjes olie gemaakt waar ik heel veel baat bij heb."

Naar boven
Naar boven

Pé maakt en gebruikt niet alleen maar wietolie, maar is ook lid en vrijwilliger bij de Social Club in Utrecht. Dit is een locatie van de stichting Suver Nuver. "Ik ging ongeveer een jaar geleden naar een open avond en werd eigenlijk direct lid en vrijwilliger", aldus Pe.

Deze stichting bestaat om gebruikers, makers en growers van medicinale cannabis met elkaar te verbinden en om mensen te informeren over medicinale cannabis.
 
Meteen vrijwilliger worden kan niet altijd, maar aangezien Pe zelf al veel wist over medicinale cannabis, was dit mogelijk. "Toen had ik al voldoende kennis om anderen ook te kunnen informeren. Vanuit mijn eigen ervaring en omdat ik weet hoeveel baat mensen erbij kunnen hebben."

Naar boven

"Aan het begin waren er wel wat mensen om me heen die sceptisch waren", verzucht Pe. "Als je het ziet als recreatieve drug, zoals het in de media voorgespiegeld wordt, dan kan ik me voorstellen dat je er moeite mee hebt. Maar ik zie het als een kruid dat mij helpt met mijn genezing. Veel naasten begrijpen het daarom wel, want ze zien wat het met me doet. Ik maak er geen geheim van, dat helpt."

Dat het Zorginstituut negatief advies geeft aan zorgverzekeraars op het vergoeden van medicinale cannabis en het Nederlandse Huisartsen Genootschap huisartsen niet adviseert cannabis voor te schrijven, zorgt ervoor dat Pé zich soms niet serieus genomen voelt.

"Het negatieve beeld van wiet slaat nergens op. Alcohol zou bijvoorbeeld niet eens meer op de markt komen door de negatieve gevolgen. En antidepressiva: voor sommige mensen werkt het, maar het is ontzettend slecht voor je lichaam. Bij wietolie is dat niet zo, daarom neem ik dat ook. Dan denk ik, we leven in een omgekeerde wereld. Je gaat toch naar de dokter om beter te worden, niet om voor de rest van je leven klant te worden?"

Naar boven

Ondanks dat kleinschalige wietteelt in Nederland gedoogd is, zijn er in de media berichten over rechterlijke problemen door medicinale wiet. Toch is Pé niet bang om in de problemen te komen, maar "eerder boos. Ik vind dat ik in mijn recht sta."

 "Ik heb me voorgenomen dat als ik op een gegeven moment wel tegengewerkt zou worden", zegt Pé, "dat ik heel erg mijn best ga doen om dat aan te vechten en er alles aan ga doen om het te voorkomen."

"Cannabis is een medicijn. Op het moment dat je dat wegneemt, ontneem je mensen het recht om beter te worden", aldus Pé. Want sommigen gebruiken cannabis misschien wel als drug, maar voor velen geldt de uitspraak van Wernard Bruining: "Mediwiet, en anders niet."

Naar boven

Datavisualisatie 1
Volledig scherm

Volgens cijfers van de Leefstijlmonitor-Aanvullend (LSM-A) 2016 door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, gebruikt een kleine twintig procent van de wietgebruikers cannabis (onder andere) voor medicinale doeleinden.

Datavisualisatie 1
Sluiten
Naar boven

Datavisualisatie 2
Volledig scherm

Volgens hetzelfde onderzoek, gebruiken veel medicinale cannabisgebruikers dit medicijn niet naar aanleiding van een doktersrecept. Maar een kleine vijf procent van de medicinale cannabisgebruikers heeft een recept van de dokter, de rest niet.

Datavisualisatie 2
Sluiten
Naar boven
Naar boven

CBD, THC en de risico's van thuisteelt

Img 1958
Afgebeeld: Een cannolatorsysteem van Stichting Mediwiet waarmee je vijf flesjes wietolie tegelijkertijd kan maken.
Volledig scherm

"Het gaat bij medicinale cannabis niet alleen maar om de THC en CBD, maar om het extract van de hele plant. Dit zijn ontzettend veel stoffen", legt Lisette Wijnkoop uit. Zij is is deskundige bij het Wetenschappelijk Informatiecentrum Cannabis.

"Deze stoffen werken in op een systeem in ons lichaam: het endocannabinoïdensysteem. In dit systeem zitten receptoren die door het hele lichaam zitten. De stoffen werken hierop in en dit heeft weer invloed op allerlei regelsystemen in ons lichaam." Hiervan zijn THC en CBD de bekendste stoffen: "Deze hebben een brede werking op bepaalde regelmechanismen."

"THC heeft vooral invloed op de beleving van pijn, de eetlust, de stemming en het geheugen. Het heeft bijvoorbeeld invloed bij patiënten die pijnlijke spasmen hebben", aldus Wijnkoop.

Over CBD is iets minder bekend: "Uit onderzoek is gebleken dat het vooral werkt op het immuunsysteem en bij ontstekingen. Maar ik zie ook dat mensen met pijn, migraine, MS, angst en slaapproblemen baat hebben bij CBD-olie."

Zelf wietolie maken heeft het voordeel dat je de substantie kan personaliseren naar je eigen klachten, maar is volgens Wijnkoop niet helemaal zonder risico: "Als iemand zelf wietolie maakt, weet je nooit waar het van gemaakt is, tenzij het zelf geteeld is. Er kunnen bijvoorbeeld pesticiden in zitten." Ook het gebruiken van de verkeerde technieken is gevaarlijk: "Sommige mensen gebruiken de verkeerde soort alcohol, die eigenlijk niet voor consumptie bedoeld is. Die is goedkoper." Daarnaast weet je wanneer je het zelf maakt niet precies hoe sterk het is: "Het is verstandig om met zelfgemaakte olie voorzichtig de dosering te testen. "

Img 1958
Afgebeeld: Een cannolatorsysteem van Stichting Mediwiet waarmee je vijf flesjes wietolie tegelijkertijd kan maken.
Sluiten
Naar boven
Naar boven

Wernard Bruining ontwikkelde de huidige manier van wietolie maken

Img 1948
Bruining: "Dit is een experiment; een mix van verschillende stoffen waarvan je wietolie kan maken."
Volledig scherm

Wernard Bruining was eigenaar van de eerste growshop en één van de eerste coffeeshops van Nederland, Mellow Yellow. Nu richt hij zich nu op het medicinale gebruik van cannabis. "Op een ochtend in 1995 werd ik wakker en ging ik rechtop zitten. Ik had een zinnetje in mijn hoofd: 'Mediwiet en anders niet'", aldus Bruining.

"Ik zag in de coffeeshop voortdurend mensen die ziek waren, die bijvoorbeeld last hadden van tremor." Dit is het heftig en oncontroleerbaar beven van een lichaamsdeel, bijvoorbeeld de handen. "Die konden nog geen glaasje water drinken zonder dat iemand het voor ze moest vasthouden. Maar als ze een paar trekjes van een joint namen, werden ze rustig." Vaak deden ze het niet voor de lol: "Het is echt een medicijn en voor veel patiënten een last resort."

"Ik wilde die mensen helpen om zich beter te voelen, dus ik begon stichting Mediwiet. In het begin hielp ik mensen ernaast, meer als hobby dan een bedrijf. Ik legde hen via de telefoon uit hoe je thee van cannabis kon maken en stuurde hen zakjes met thee."

Toen hij de documentaire 'Run From the Cure' van Rick Simpson bekeek, ging hij er echt serieus mee bezig. In de documentaire maakte Simpson pure hasj door het op te lossen in alcohol en de alcohol vervolgens te verdampen. "Ik ging dat uitproberen. Het was nogal gevaarlijk omdat je met alcohol werkt en het moeilijk te doseren is."

"Daarom ontwikkelde ik een methode om het te doen zonder rijstkoker met behulp van een babyflessenwarmer, dat is veiliger. Daarbij ben ik het gaan aanleggen met olijfolie, zodat je het makkelijker en nauwkeuriger kan doseren. Toen ik dat aan mijn patiënten gaf, was het ontzettend succesvol."

Zó succesvol, dat hij niet meer ieder kon voorzien: "Uiteindelijk hielp ik wel vijftienduizend patiënten. Als de overheid erachter zou komen, zouden ze er een stokje voor steken. Maar stoppen wilde ik niet, aangezien de olie zoveel mensen helpt. Daarom heb ik tegen mijn patiënten gezegd dat ik hen zou leren om het zelf te maken. Dat is voornamelijk hoe we nu werken."Img 1948
Bruining: "Dit is een experiment; een mix van verschillende stoffen waarvan je wietolie kan maken."
Sluiten
Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan