Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Missverkiezing

Logo https://hu.scrollytelling.io/missverkiezing
0:00
/
0:00
Start video

Een ‘vleeskeuring’ is vaak wat je hoort als het over een Missverkiezing gaat. Het laatste nieuws kwam dan ook via de Miss America verkiezing, waarin Gretchen Carlson ervoor koos om de badpakronde uit de beoordeling van de verkiezing te schrappen.

Miss America is hierin niet de eerste die het doet zonder sexy bikini’s. Miss Amsterdam heeft in 2005 al deze keuze gemaakt. Toch zullen de vooroordelen altijd bestaan. Daarom nemen we een kijkje in de wereld van Missverkiezingen. Hoe denken zij over de vooroordelen?


Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Van alle deelnemers aan de Miss Amsterdamverkiezing, naar alleen de finalisten.

Start de voor/na weergave

 Missverkiezingen zijn ontstaan uit een idee van de heer P.T Barnum. Hij startte in 1854 een verkiezing in Amerika waarbij vrouwen werden beoordeeld op hun uiterlijk. De verkiezing en de prijzen werden groter en groter en verspreidde zich over de hele wereld. Zo startte Majorie de Cunha in 1993 de Miss Charmeverkiezing, die sinds 2016 de Miss Amsterdamverkiezing heet. Het doel was een ambassadrice voor een stadsdeel dat op dat moment negatief in de publiciteit stond.  

Ondanks het afschaffen van de badpakronde in 2005 merkt Marjorie dat de Missverkiezing nog steeds bevooroordeeld wordt. “Men denkt anno 2018 dat het nog steeds alleen gaat om een vleeskeuring. Wat ons betreft hoef je niet in een badpak te staan, terwijl een meisje over haar stad aan het vertellen is op het podium. Het gaat ons om Young Women Empowerment. De kandidaten gaan drie maanden intensief met elkaar om. Het samenzijn van de meiden onderling geeft al kracht. Ze steunen elkaar en kunnen van elkaar leren.”

Naar boven

Maar wat houdt een missverkiezing eigenlijk in? En wat moet je in je hebben als Miss? Als je het begrip opzoekt op Wikipedia krijg je de volgende betekenis: “Missverkiezing, ook wel een schoonheidswedstrijd is een wedstrijd die vooral, maar niet altijd geheel, draait om fysieke schoonheid van de deelnemers.” Meteen gericht op het uiterlijk. Maar elke Missverkiezing is anders en richt zich op andere kwaliteiten van Missen.  

Vaak bestaat een verkiezing uit verschillende rondes. Bij Miss Nederland bestaan deze uit de voorstelronde (ook wel de speech), talentenronde en de galaronde. Daarnaast maken zij wel gebruik van de fel bediscussieerde bikinironde. “De organisatie van Miss Nederland is ervan overtuigd dat vrouwen, en dus ook deze jonge meiden, trots moeten zijn op hun lichaam”, zo staat weergeven op hun website. Ondanks dat de van organisatie Miss Amsterdam het besluit genomen heeft de badpakronde af te schaffen, hebben zij geen kritiek op de verkiezingen die daar wel gebruik van maken. “Wij voeren geen strijd tegen de badpakronde. Elke verkiezing heeft een andere aanvulling. Of je nou een badpak aanhebt op het podium of niet, de vrouw die er staat is mooi en heel zelfverzekerd. Dat is waar het om gaat”, vertelt Marjorie.        

Naar boven

Anna-Noëlle Kaffé deed mee aan de Miss Amsterdamverkiezing 2018. Ze kwam in de finale én werd verkozen als Miss Sympathy. De reden van haar deelnamen was om van haar onzekerheden af te komen. Ze had het idee als zij mee zou doen, zij meer het idee zou krijgen dat zij er mag zijn. “Ik werd gevraagd via Instagram, waar ik in eerste instantie niet op had gereageerd. Een dag voor de selectie kreeg ik weer een berichtje met de vraag of ik erbij zou zijn. Toen zei mijn vriend dat ik het moest doen. Dus ik ging er gewoon voor.” Ook zij had haar vooroordelen over een Missverkiezing. “Daarom twijfelde ik ook of ik mee zou doen. Ik ben namelijk niet het meisje dat alleen maar nep lacht en leuk doet. Je zou mij niet als een type ‘Miss’ beschrijven.”  

Het doel van de verkiezing was het laten zien wat je in je hebt. “Ik heb voor de verkiezing ook nauwelijks wat aan mijn uiterlijk gedaan. Ik heb alleen mijn nagels laten doen. Maar ik ben niet vaker gaan sporten of heb uitgepakt met make-up. Ik ben gewoon blij met wie ik ben en wat ik heb. Daar moeten ze het maar mee doen”, aldus Anna-Noëlle.

En ook voor het innerlijk werd een prijs uitgereikt. Namelijk de Miss Sympathy. De deelnemers schreven een dag voor de verkiezing iemand op die zij het leukst, aardigst en het meest betrokken vonden in de groep. Uiteindelijk won Anna-Noëlle de prijs. “Ik had het totaal niet verwacht. Mijn pleegouders zeiden: ‘Je mag hier echt trots op zijn, want dit is niet een compliment over hoe je eruitziet, maar over wie je bent.’ Het is ook het mooiste compliment dat ik ooit gekregen heb.” Daarnaast had ze ook een finaleplek te pakken. Die zij stiekem wel een beetje verwacht had. “Ik had zo mijn best gedaan en was zo nerveus voor mijn speech. Telkens als ik mijn speech oefende, begon ik te huilen. Maar tijdens de verkiezing ging dat opeens heel goed. Ik keek ook bij de andere meiden die allemaal superleuk waren. Maar uiteindelijk vond ik het wel terecht dat ik in de finale kwam.”

In de volgende slide is het pad naar de Missverkiezing toe te zien. De video bestaat uit filmpjes van Anna-Noëlle en van Emma van Wichen.Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Naar boven

Voor sommigen staat de Missverkiezing voor niet meer dan een vleeskeuring. Voor anderen staat het voor de kracht en ambities van de vrouw. Anna-Noëlle heeft zich dankzij de Miss Amsterdamverkiezing ontwikkeld van een onzeker meisje naar een vrouw met veel zelfvertrouwen. De Missverkiezingen zullen zich blijven ontwikkelen, waarin de ene verkiezing zich meer aanpast dan de ander. “Maar verdwijnen zullen ze nooit”, vertelt Marjorie. “Een beweging is altijd in ontwikkeling. Dat geldt ook voor een concept als een Missverkiezing.”

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan