Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Moslimfeminisme: worden zij wel gesteund?

Logo https://hu.scrollytelling.io/moslimfeminisme-worden-zij-wel-gesteund

Volledig scherm

Scroll naar beneden om meer te weten te komen

In de kern is moslimfeminisme, in tegenstelling tot het westerse seculiere feminisme, exclusief gebaseerd op de Koran. Waar westerse feministen zich vooral beroepen op gelijke seculiere rechten, beroepen islamitische feministen zich op de Koran en theologische studies om de gelijke rechten van mannen en vrouwen te benadrukken. Moslimfeministen doen een beroep op de zogenaamde itjihad die oproept tot kritisch en onafhankelijk reflecteren dat moet leiden tot hervormende religieuze regels en een herinterpretatie van de sharia (de wet van God).

De uitgangspunten van de moslimfeministen gaan o.a. over stemrecht, het recht op onderwijs, werk, het deelnemen aan verkiezingen en de uitbreidingen van vrouwenrechten binnen het gezin.

Sluiten
Naar boven

Moslimfeministen strijden voor een betere positie van de moslimvrouw. Maar wat is hun positie in het Midden-Oosten op economisch en politiek gebied? Zijn vrouwen in het Midden-Oosten sneller werkloos en hoe groot is dat verschil met mannen? Hoeveel procent van de vrouwelijke beroepsbevolking werkt daar? Hoeveel procent van de parlementszetels zijn bezet door vrouwen? En hoe verhoudt zich dat tot de positie van de vrouw in Nederland?

Scroll verder om deze cijfers te bekijken.
.

Naar boven

Aantal vrouwen dat werkt in het Midden-Oosten

Hopelijk doet hhij het
Volledig scherm

Klik op de afbeelding om de datavisualisatie beter te zien.

Hierboven ziet u het percentage vrouwen dat in 2017 in het Midden-Oosten werkte, vergeleken met Nederland. Met het aantal vrouwen dat werkt, wordt hier de beroepsbevolking bedoeld van 15 jaar en ouder. Israël (47,15%) heeft het hoogste percentage en overstijgt Nederland (46,14%) met 1,1%. Kanttekening: dit betekent automatisch niet dat er veel vrouwen werken in het Midden-Oosten. In Jemen (7,88%), de Verenigde Arabische Emiraten (12,39%) en Oman (12,89%) is dit aantal het laagst. Het percentage is vanaf 1990 door de jaren heen redelijk constant gebleven. Door de oorlogen in Jemen en Syrië zijn de percentage overigens gedaald. 

Hoeveel vrouwen zijn werkloos in het Midden-Oosten? Scroll verder. 

Hopelijk doet hhij het
Sluiten
Naar boven

Fors verschil werkloosheidspercentage mannen en vrouwen

Werkloosheidspercentage man vrouw mo
Volledig scherm

Klik op afbeelding om de datavisualisatie beter te zien. 

Hierboven ziet u het werkloosheidspercentage in procenten van mannen en vrouwen in het Midden-Oosten. Het percentage is bij vrouwen in Syrië (41,41%) de Gazastrook (Palestina: 30,98%), en Oman (31,47%) het hoogst. In Syrië en Oman is het verschil tussen mannen en vrouwen die werkloos zijn ook het grootst (in Syrië is het verschil 30,54%, en in Oman 17,76%). Daarnaast is het verschil in Saoedi-Arabië ook één van het hoogste: het percentage vrouwen dat werkloos is, is 18%. Bij de mannen is dit percentage 3,35% en het verschil 17,76%.

Wat is de politieke positie van de vrouw in het Midden-Oosten? Heeft zij invloed op het nationale bestuur? Scroll naar beneden om de cijfers te bekijken 

Werkloosheidspercentage man vrouw mo
Sluiten
Naar boven

Aantal parlementzetels vrouwen

Percentage parlementszegels
Volledig scherm

Klik op de afbeelding om de datavisualisatie beter te zien.

Hierboven ziet u hoeveel parlementszetels door vrouwen zijn behaald in een enkele of lagere kamer in 2017 in het Midden-Oosten, vergeleken met Nederland. Wat valt op? 

In de landen Israël (27,5%), Irak (25,3%) en Saoedi-Arabië (19,9%) hebben de meeste vrouwen parlementszetels bemachtigd, tegenover Gaza (Palestina), Jemen en Qatar die geen vrouwen in een enkele of tweede kamer hebben gehouden. Een kanttekening hierbij is dat dit niet betekent dat Israël, Irak en Saoedi-Arabië een gelijke verdeling hebben in hun parlement. Het overgrote deel bestaat bij alle landen nog steeds uit mannen. Daarnaast moeten we rekening houden met het feit dat er in Jemen en de Gazastrook oorlogen heersen.

De positie van de moslimvrouw is in het Midden-Oosten dus nog niet optimaal. Als we kijken naar het gemiddelde van de gehele vrouwelijke beroepsbevolking in het Midden-Oosten werkt maar 19,75%. Slechts 10,33% van de parlementszetels in een enkele of lagere kamer wordt in het Midden-Oosten door vrouwen bezet. En 16,64% van de vrouwen in het Midden-Oosten is werkloos.

Reden genoeg voor moslimfeministen om te zeggen dat er nog werk aan de winkel is. 

Scroll naar beneden om te zien hoe zij strijden voor verandering.

Percentage parlementszegels
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Moslimfeministen gaan niet alleen in het Midden-Oosten de straat op. Ook in Nederland proberen zij aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw. Maar het knelpunt is dat zij zich vaak niet gesteund voelen door seculiere feministen. Twee feministische moslima's, So Roustayar en Malika Ouacha, geven hier hun mening over.
Klik op de knop linksonder


Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Anja Meulenbelt, feminist, publicist, politica en schrijfster geeft antwoord op deze vraag. Haar roman 'De schaamte voorbij' maakte haar tot een kopstuk van de tweede feministische golf en één van de pioniers van het feminisme in Nederland. Vindt zij dat seculiere feministen moslimfeministen in Nederland genoeg steunen?
Klik op de knop linksonder.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Veel moslimfeministen zien dat seculiere feministen vooroordelen hebben over islamitisch feminisme die niet kloppen. Wat zijn deze vooroordelen? So Roustayar, Malika Ouacha en Anja Meulenbelt leggen het uit. 
Klik op de knop linksonder. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan