Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Naar school met een reizend bestaan

Logo https://hu.scrollytelling.io/naar-school-met-een-reizend-bestaan

Om half 9 zit juf Corrie klaar voor haar schoolbus op het terrein waar de kermisexploitanten hun woonwagens hebben staan. Zij geeft vandaag les in een van de grote scholen.

Juf Corrie geeft les op de Rijdende School, een school voor kinderen van kermisexploitanten. De Rijdende School is een leswagen die meerijdt op de routes van de kermisexploitanten. 

Omdat de kinderen vaak laat naar bed gaan komen de kinderen vanaf kwart voor 9 binnen druppelen en begint de school niet op een stipte tijd. Dit hoeft ook niet want vanwege de leeftijdsverschillen heeft ieder kind zijn eigen programma. Het is een geïmproviseerde manier van lesgeven, aldus Corrie. 

Vandaag staat de kermis in Hilvarenbeek en zijn de woonwagens gestationeerd in het plaatsje Diessen. Er komen 5 leerlingen.  


Naar boven


Om kwart voor 9 komt Frederique binnen. Ze zit in groep 3.

"Ik krijg van de juf vandaag les in lezen. en dat vind ik erg leuk want ik houd van lezen." Ze krijgt vandaag extra hulp van de juf want ze blijft een jaartje zitten.

Naar boven

Om tien voor 9 komt Valentino binnen. Hij is de jongste van het stel en zit nog in de kleuterklas.

Hij komt vooral om te spelen en voor sociale ontwikkeling. In de middag hoeft hij niet naar school, maar hij komt toch omdat hij het zo leuk vindt.

Naar boven
Om 9 uur komt Delilah binnen. Ze zit in groep 8 en mag binnenkort naar de middelbare school, VMBO- theoretisch. Dit niveau is beter dan in eerste instantie werd gedacht, want Delilah deed erg haar best om op een lager niveau terecht te komen. Ze hoopte dan sneller weer met haar ouders mee te mogen op de reis en ze wil niets liever dan op de kermis staan. Haar ouders en docenten hebben haar overtuigd dat dit averechts werkt, dus heeft ze snel het roer omgegooid. Delilah doet niet mee aan de eindmusical van haar winterschool, want dat had volgens de juf geen zin. Dit vind Delilah niet erg. Ze heeft binnenkort voor het eerst zomervakantie en dit vind ze erg spannend. "Ik heb er zin in om lekker lang mijn ouders te helpen op de kermis."

Dat de kinderen geen zomervakantie hebben klinkt voor de buitenwereld misschien gek, maar is voor deze kinderen heel normaal. Ze zijn er aan gewend en vinden het dan ook geen probleem want er staat veel leuks tegenover, namelijk dat ze met hun ouders mee kunnen op de reis. Naar boven

Om kwart over 9 komt Denny binnen hij zit in groep 3.

"Sorry juf dat ik laat ben, maar mamma heeft zich verslapen."

Het was een lange dag geweest gister. Hij zit in groep 3 en leert vandaag schrijven net als Frederique, maar mag ook al sommetjes maken. 

Naar bovenAls laatste komt Jersey binnen om half 10. Jersey is de oudere zus van Denny en zit in groep 8. Ze mag meedoen aan de eindmusical op haar winterschool en slaapt dan bij haar tante of de beste vriendin van haar moeder. Ze kan dan alvast wennen want volgend jaar gaat ze daar wonen als ze naar de middelbare school gaat, want haar ouders gaan gewoon verder met de kermisreis. Ze gaat havo doen op de Roncalli school voor theater. Ook voor haar is het de eerste keer dat ze zomervakantie heeft.

In tegenstelling tot Delilah verheugt Jersey zich juist op de middelbare school. Zij wil het liefst niet meer reizen en merkt dat ze haar vrienden van 'thuis' vaak mist. Daarom zegt zij als enige van de groep dat ze later niet op de kermis zal staan, maar actrice wordt.

Naar boven

Sinds 1955 verzorgt de Rijdende School onderwijs voor kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers in Nederland. De eerste lesbus kreeg de naam Prinses Beatrixschool en werd geopend op de vismarkt in Groningen.

De oprichting was een initiatief van de ouders, vertelt juf Corrie. Daarvoor gingen de kinderen naar internaten of alleen naar de winterschool. Een gevolg daarvan was dat veel kermiskinderen te veel achter bleven of analfabeet waren.

Omdat de ouders de kinderen een goede opleiding wilden geven hebben zij de Rijdende School opgericht.  Tegenwoordig hebben alle kinderen leerplicht, waaronder ook de kinderen van kermisexploitanten. Voor deze kinderen is wel een uitzondering gemaakt. De uitzondering is dat ze onder voorwaarden een deel van het jaar vrijstelling krijgen van leerplicht. Vanwege de op- en afbouw dagen missen ze vaak lesdagen. Verder gaan ze in de winter naar een normale basisschool en in de zomer naar de Rijdende School, wat ook een erkende school is. De lessen gaan in de zomervakantie door, zodat de kermiskinderen hun gemiste uren kunnen inhalen.

Sinds 23 januari 2017 is de Rijdende School zelfs een Excellente school. De individuele aandacht die de kinderen krijgen wordt door de onderwijsinspectie genoemd als beste aspect van dit soort onderwijs.

Hoe dat lesgeven werkt op de Rijdende School ziet u in de video op de volgende pagina.   
Naar boven

Naar boven

Untitled project
Volledig scherm

In de bovenstaande grafiek ziet u het aantal hoofd- en nevenvestigingen van kermisexploitanten, dit zijn cijfers van de Kamer van Koophandel. Zoals te zien is, blijft dit aantal rond de 900 vestigingen per jaar. Er reizen dan ook een heleboel mensen. 

"In het reisseizoen reizen er ongeveer 220 leerlingen met deze vestigingen mee in de leeftijd van 4-13 jaar. De Rijdende School verzorgt dit onderwijs van groep 1 tot en met 8," aldus Nora Booij, directeur bestuurder van de Rijdende School.

Untitled project
Sluiten
Naar boven

Manieren om les te geven

Untitled project %281%29
Volledig scherm

De ouders geven hun route door aan het kantoor in Geldermalsen. Alle routes worden ingevoerd in de computer, zo ontstaat er een reisroute. Er ontstaat per kermis en circus een overzicht van het aantal kinderen en kan de planning van wagens, leerkrachten en chauffeurs beginnen. Dagelijks wordt deze planning aangepast door de routeplanner.

Untitled project %281%29
Sluiten
Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Delilah en Jersey uit groep 8 vertellen hoe het is om op de Rijdende School te zitten.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan