Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

‘O ke aloha i ka he‘enalu

Logo https://hu.scrollytelling.io/o-ke-aloha-i-ka-he-enalu

Golfsurfen brengt de surfer in een soort van flow. Gedurende deze flow vergeet de surfer zijn dagelijkse belastingen. De omgeving van de zee en het drijven in het water brengen een soort van kalmte in het lichaam en de geest van de surfer. Een onderzoek heeft aangetoond dat golfsurfen kan helpen met het sneller genezen van een paar ziektes. Er zijn vijf ziektes waar golfsurfen wordt ingeschakeld om het genezingsproces succesvol te laten verlopen. 

Naar boven

Naar boven

Veel veteranen die terugkeren uit een oorlogsgebied of van een uitzending hebben veelvuldig last van verschillende kwalen. Over het algemeen gaat het om gezondheidsproblemen en fysieke pijnen, maar ook angsten en depressies, zoals Post Traumatic Stress, zijn aan de orde. Gaat het over een combinatie van verschillende fysieke aandoeningen, zoals brandwonden, inwendige letsels en fantoom pijnen bij amputatie van een been of arm, dan spreekt men over een Polytrauma. De marine van de Verenigde Staten heeft ontdekt dat golfsurfen helpt om het genezingsproces te versnellen. Daarnaast heeft de marine een centrum opgericht om veteranen te helpen met behulp van surflessen. 

Naar boven

Er zijn allerlei studies die aantonen dat surfen helpt tegen depressies en angsten. Er wordt endorfine vrijgemaakt in het lichaam door fysieke en mentale sporten in de buitenlucht. Deze zogenaamde endorfine zorgt voor een positief gevoel in het lichaam. Surfers constateren dat het gevoel versterkt wordt door de kalmte van de zee en door het meebewegen op de golven. Bovendien is surfen een ontzettend moeilijke sport, omdat men recht en gebalanceerd op een surfplank moet staan. Daarnaast is het zwaar om peddelend een golf te pakken. Wanneer het lukt, geeft het de surfers verbazingwekkend veel vertrouwen en voldoening. Om dat te onderzoeken werd The Wave Project in 2010 opgericht. Het project wordt gefinancierd door de National Health Service in Cornwall. Het doel van het project is om jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen een kans te bieden om naar buiten te gaan, om te bewegen en om het zelfvertrouwen te vergroten. De eerste resultaten waren verrassend voorbeeldig, omdat het surfen de jongeren meer zelfvertrouwen gaf. Daarnaast werkte het om hun vooruitzichten te verbeteren en gaf het surfen hun plezier in het leven een impuls. Het gaf de jonge deelnemers een positief gevoel. 

Naar boven

Volledig scherm

De Amerikaanse marine is dit jaar begonnen met een project om te onderzoeken of surfen helpt als therapie bij veteranen en militairen met posttraumatische stressstoornissen, slaapproblemen en depressies. Op grond van artsen van het Naval Medical Center in San Diego helpen de volgende ingrediënten het genezingsproces te versnellen, omdat ze beweren dat surfen een positieve bijdrage kan leveren als therapie: 

- Lichaamsbeweging is voor veel patiënten het beste medicijn om te genezen. 
- Met behulp van surfen ontstaat er een weg terug naar een gezond leven. Het leven wat de patiënten hadden voordat ze getraumatiseerd werden door hun militaire missies. 
Daaruit krijgen de patiënten hun positieve gedachtes terug en kunnen ze hun negatieve herinneringen van hun militaire missies wegstoppen.


Sluiten
Naar boven

Het is een psychisch gezondheidsprobleem dat veteranen ontwikkelen na het ervaren van of het zien van afgrijselijke gebeurtenissen, zoals in dit geval een oorlog. Veteranen krijgen schokkende herinneringen, voelen zich scherp en oplettend en hebben last van slaapproblemen. Door middel van deze symptomen is het voor veel veteranen moeilijk om aan hun dagelijkse activiteiten te beginnen, zoals naar het werk gaan of afspreken met mensen om wie zij geven. Na een paar maanden krijgen veteranen gevoelens van wanhoop, hopeloosheid, angst en depressie. Daardoor krijgen veel veteranen alcohol- of drugsproblemen, relatieproblemen en werkgelegenheidsproblemen. 

In de Verenigde Staten plegen 22 veteranen om de vierentwintig uur zelfmoord. Daarnaast worden 1 op de 3 veteranen gediagnosticeerd met PTSD, maar minder dan 40% zoekt hulp. Dit is ontzettend weinig, omdat veel veteranen zich in de steek gelaten voelen door hun eigen overheid. 


Naar boven

In de Amerikaanse staat Californië is een militaire basis waar surfen wordt ingezet om militairen te helpen met hun genezingsproces. Het programma werd door de Jimmy Miller Memorial Foundation opgezet, omdat de organisatie gelooft dat surfers in een soort van flow raken gedurende het surfen. Daardoor krijgen militairen hun positieve gedachtes terug en kunnen ze hun negatieve herinneringen aan hun militaire missies, in Irak of Afghanistan, op een professionele manier wegstoppen. 

Naar boven

Bij mensen met de genetische ziekte autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen anders. Met autisme wordt men geboren en het blijft een blijvende rol spelen in hun hele leven. Nochtans is er nog steeds geen genezing ter beschikking. De ziekte komt de laatste jaren steeds meer voor en het is zelfs bewezen dat in de Verenigde Staten 1 op de 88 kinderen zouden lijden aan autisme. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat surfen, en de kalmte van de zee, kinderen helpt met autisme. Hierdoor bieden een paar surfscholen trainingen aan, zoals de organisatie Surfers for Autism in Florida. 

Naar boven

Patiënten die lijden aan mucoviscidose, een genetische taaislijmziekte, kunnen met behulp van surfen geholpen worden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de luchtvochtigheid en het zout zouden helpen bij de ademhaling van de patiënten. Op het Hawaïaanse eiland Maui is een programma, The Mauli Ola Foundation, opgezet die mucoviscidose patiënten behandelt. Patiënten die deelnamen aan het surfprogramma hadden na afloop gezondere longen. Middels de combinatie van water, een gezonde en vochtige lucht en het bewegen, zouden de slijmen in de logen sneller doen afbreken door het eigen lichaam. 

Naar boven

Wanneer ik de zee in ga en mijn huid het water raakt, wordt alles stil. In mijn vrije tijd probeer ik veel te surfen, want het brengt mij als persoon ook verder. Surfen is inderdaad een moeilijke sport en als het lukt, geeft het je daadwerkelijk veel vertrouwen en voldoening. Het geeft je rust in je hoofd. Hierdoor ben ik de oceaan en alle bijkomende aspecten gaan waarderen. Bovendien heb ik altijd het gevoel gehad dat ik hier thuis hoor, want ik houd ervan al sinds kinds af aan om in de buurt van de zee te zijn. Wellicht is het een mix tussen liefde en obsessie. 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan