Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Ontwikkelingen voor een 'normaler' leven

Logo https://hu.scrollytelling.io/ontwikkelingen-voor-een-normaler-leven

Een appje sturen, de Donald Duck lezen, snel scannen wat er op een verpakking staat. Het zijn allemaal dingen waar ziende mensen niet over na hoeven te denken. Voor blinden is dit anders. Maar waar blinden voorheen veel hulp nodig hadden, zijn ze er tegenwoordig veel mobieler dankzij alle technologische ontwikkelingen. Drie blinden mannen laten zien waar ze het meeste profijt van hebben.

Naar boven

Zoals te zien is in de tabel, waren er in Nederland in 2009 (naar schatting) 316.000 visueel beperkten. Vision2020 voorspelde toen hoe het aantal blinden en slechtzienden zou stijgen. De stijging is te verklaren door de toenemende vergrijzing en het groeiende aantal diabetes patiënten. 

Naar boven


Marcel van der Bie

Dit is Marcel. Hij is 42 jaar en al zijn hele leven blind. In de loop der jaren heeft hij veel ontwikkelingen meegemaakt, die het leven als blinde vergemakkelijken.Naar boven


Sam Hageraats 
Sam is zeventien. Hij is slechtziend geboren, maar nu is hij zo goed als blind. Een maand geleden kreeg hij een Donald Duck thuisgestuurd. Hoe leest hij die als blinde? 

Naar boven

Joric van Ede

Joric is op zijn negende langzaam blind geworden. Op 21 april kreeg hij de 'Orcam' overhandigd. Hiermee leest hij, kan hij gezichten herkennen en weet hij met behulp van één foto, in wat voor een omgeving hij staat. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Naast lezen en schrijven is ontspanning ook anders voor blinden en slechtzienden. Even een filmpje kijken zat er voor veel blinden niet in. De app 'Earcatch' bevat voor een aantal films en series een audio-beschrijving, ook wel audiodescriptie genoemd. Als je je app synchroniseert met de film die er op staat, is het mogelijk om mee te krijgen wat er op beeld gebeurt. Een stem vertelt tussen dialogen in, wat er te zien is. Allerlei visuele elementen worden beschreven, zoals bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar bovenIn het najaar van 2018 zal het ook mogelijk zijn voor blinden om YouTube video's te bekijken. Dan zal namelijk het nieuwe platform 'Scribit' gelanceerd worden. Blinden en slechtzienden kunnen aangeven welke video ze zouden willen zien en die wordt vervolgens in een rij geplaatst. Als goedziende kan je een video uitkiezen en een beschrijving toevoegen. Als deze is goedgekeurd, wordt de video mét audiodescriptie online geplaatst. 


Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan