Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Rijden onder invloed in Zeeland

Logo https://hu.scrollytelling.io/rijden-onder-invloed-in-zeeland

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

"Mensen hebben jong hun rijbewijs, en vaak ook al een auto, uitgaangelegenheden liggen ver uit elkaar,
wegen die heel rustig lijken maar wel bochtig zijn, en met een drankje teveel kunnen uitnodigen om wat te hard te gaan rijden."

Naar boven

In Zeeland - en voornamelijk Zeeuws Vlaanderen - is de mobiliteit laag. Er rijdt geen tot weinig openbaar vervoer en de afstanden zijn te ver om te fietsen. Daarom hebben veel jongeren al vroeg een rijbewijs en auto, veel vroeger dan in meer stedelijke gebieden. Deze zijn namelijk onmisbaar.

Naar boven


Bron: CBS

Naar boven

Als gevolg van de lage mobiliteit gaan Zeeuwse jongeren ook vaak met de auto naar feestjes. Hier drinken ze soms toch wel een paar biertjes, om vervolgens onder invloed de auto in te stappen.

Naar boven

Ongeveer 25% van de verkeersongelukken in Zeeland komt door alcohol.
Automobilisten van 18 tot 24 jaar zijn vaker betrokken bij (dodelijke) ongevallen. Gevoeligheid voor de sociale omgeving ('peer pressure') speelt hierbij een grote rol.

Naar boven

Sanne de Lange, uit Middelburg, gaat geregeld met de auto naar feestjes. Zij en haar vrienden drinken dan niet. "Iedereen hier heeft een auto, je bent overal veel sneller. Zeker in de winter pak je sneller de auto. Ik zie ook in mijn omgeving dat mensen met de auto toch ook wat biertjes drinken. Maar rijden onder invloed heeft zoveel gevolgen, dat wil ik niet op mijn geweten hebben."

Hoe ze denkt dat rijden onder invloed tegengegaan zou kunnen?
"Er moet meer openbaar vervoer zijn, en het moet langer doorrijden. Studenten hebben ook gratis OV dus die zullen er zeker wel gebruik van maken. Ik denk echt dat de mobiliteit verbeterd moet worden."

Naar boven

Yolanda Vanhijfte is opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen.
"Vroeger zijn er een aantal vrienden van mij overleden doordat ze onder invloed reden, waaronder twee hele goede vrienden. Ze waren op een zondagavond uitgeweest in Philippine. Op de terugweg zijn ze tegen een boom gereden en allebei overleden. Zoiets vergeet je niet."

Naar boven

"Zelf heb ik één keer gehad dat ik bij vrienden op bezoek was en merkte dat het misschien beter was als ik niet zelf zou rijden. Ik was toen gelukkig in de gelegenheid mijn ouders te kunnen bellen.
Ik heb ook een keer gehad dat ik met iemand terug zou rijden die toen toch alcohol gedronken heeft. Het is dan toch best moeilijk om te zeggen, ik rijd niet mee. 'Doe niet zo raar, het valt best mee, ik kan nog recht lopen.' Het zijn toch je vrienden, dat is best lastig. Toen heb ik gelukkig ook mijn ouders kunnen bellen."

Naar boven

"Ik zie echt een oplossing in het openbaar vervoer. Er zijn in Zeeuws-Vlaanderen een aantal kernen waar uitgaansgelegenheden zijn, voor veel mensen zijn die plekken toch 20 kilometer fietsen. Als daar dan aan het eind van de avond geen bus rijdt, gaan mensen gewoon met de auto. En soms kan je wel een lift regelen, maar de vraag is dan ook nog of de bestuurder wel echt geen alcohol heeft gedronken."

Naar boven

Op de vraag of er meer openbaar vervoer ingezet zou kunnen worden reageert Miep Budde-Vanhommerig van Provincie Zeeland als volgt:
"Het is niet mogelijk om meer bussen te laten rijden. De inzet van bussen is in Zeeland afgestemd op de vraag, dus waar grotere groepen reizigers zijn en rijden, volgens onze voorschriften, tot 23.00 uur. Jongeren zijn en blijven zelf verantwoordelijk en kunnen/moeten dat niet afschuiven op het al dan niet aanwezig zijn van OV. Ze kunnen er ook voor kiezen om een BOB aan te wijzen of afspraken te maken met ouders over ophalen."

Naar boven

Leonie van Sluijs werkt bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Zij proberen het probleem als volgt aan te pakken: 
"Elk jaar hebben we in zowel de zomer als de winter de campagne 'Ben je Bob, zeg het hardop'. Ook bieden we vrijwillige trials aan, voor mensen die hun rijbewijs al hebben. Een deel hiervan is het groepsgesprek, waar we over rijden onder invloed praten.
Voor jongeren zonder rijbewijs zijn er junior trials. Deze focussen ook op je rol als passagier. Stap je in bij een dronken bestuurder, wat kan je doen om iemand niet dronken te laten rijden, dat behandelen we daar."

Naar boven
Sluiten

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan