Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Varsity Vrouwen

Logo https://hu.scrollytelling.io/varsity-vrouwen

Tijdens de 134ste Varsity, de jaarlijkse studentenroeiwedstrijd, mochten voor het eerst vrouwen meedoen met een zogenoemde Dames Vier. Een vreemd fenomeen omdat er, volgens cijfers van het CBS, meer vrouwen zijn aangesloten bij een sportvereniging dan mannen. Drie liefhebbers van de Varsity geven nader uitleg over deze Dames Vier. 

Naar boven

"Toen ik in Utrecht kwam studeren wilde ik graag een jaarclub vormen. Mijn broer zat bij Triton, dus was de keuze snel gemaakt. In 2013 ben ik begonnen met roeien bij U.S.R. Triton. Ik ben de selectie eigenlijk een beetje ingerold, vond het leuk en ben wedstrijden gaan roeien.Twee jaar lang heb ik dat gedaan. In 2017 heb ik de 134ste Varsity georganiseerd als president en het afgelopen jaar, in 2018, heb ik zitting genomen in het dagelijks bestuur van de KNSRB. Mijn functie is om de Varsity te begeleiden en op de dag zelf ben ik de veiligheidscoördinator."


Naar boven
Sluiten

Naar boven

"In 2014 ben ik begonnen met roeien bij Triton, toen ben ik ook gelijk mee gaan doen met de wedstrijdselectie. 2015 was dan ook mijn eerste wedstrijdjaar. Ik ben nu vierdejaars wedstrijdroeier en heb afgelopen jaar de eerste Dames Vier van Triton geroeid. Het KNSRB bloed zit er bij mij wel in, zeker omdat mijn vader en tante ook hebben geroeid in hun studententijd. Het was dus een logische keuze om bij Triton te gaan roeien. Zelfs wanneer ik stop met roeien, verwacht ik altijd betrokken te blijven bij de vereniging."

Naar boven

Het aantal vrouwen dat lid is van de KNRB, de Koninklijke Nederlandse Roeibond, stijgt op bepaalde punten in de grafiek boven de mannen uit. De Dames Vier die de afgelopen twee jaar geroeid is, is dan ook niet vergelijkbaar met de Oude Vier van de mannen, die al 135 jaar wordt gehouden. Eline van Marle geeft haar mening over het feit dat vrouwen nog steeds worden achtergesteld binnen de sport. "Ik vind niet perse dat vrouwen worden achtergesteld in de sport. Het is nou eenmaal zo dat de mannensport een langere traditie heeft. Het is een kwestie van tijd totdat het wat meer gelijkwaardig is. Vrouwen lopen nu misschien nog wel achter, maar ik vind het goed dat er nu verandering in komt."

Naar boven
Sluiten

Naar boven

"Ik ben terechtgekomen in de roeiwereld doordat ik tijdens de Utrechtse Introductieweek in aanraking ben gekomen met Triton. Ze stonden daar met een tentje en daar had je de mogelijkheid om op een ergometer te testen hoe goed je kan roeien. Dat was niet zo'n succes, maar ik vond het wel heel gezellig en wilde graag mijn studententijd vullen. Zo ben ik bij Triton terechtgekomen en heb ik de 135ste Varsity georganiseerd. De vereniging heeft me eigenlijk al mijn vrienden gebracht die ik nu in Utrecht heb. Het is gezellig, ik leer veel in commissies, maar ook van anderen. Triton speelt dus een grote rol in mijn leven."

Naar boven
Sluiten

Naar boven
Sluiten

Naar boven

De Varsity is een wedstrijd die 133 jaar op dezelfde manier is gehouden. Tijdens de 134ste wedstrijd kwam daar de Dames Vier bij. Het is een jaarlijks evenement waar iedere roeier naar uitkijkt en dan ook speciale emoties opwekt. In het laatste filmpje is te zien hoe wedstrijdroeiers, eerstejaars roeiers, KNSRB-bestuurders, Varsity-organisatoren, leden met weinig roei- en veel bierervaring de Varsity zouden omschrijven in maar liefst drie woorden. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Hogeschool Utrecht

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan