Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Verhaal Rozemarijn Schuurs

Logo https://hu.scrollytelling.io/verhaal-rozemarijn-schuurs
0:00
/
0:00
Start audio

In gesprek met groep 8 leerkracht Hank Schep over de rol van ouders in de besluitvorming naar welk middelbare schoolniveau een kind gaat. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

De kinderen van groep 8 pakken hun tas in. Ze hebben een rustige dag gehad op school. "We zijn nu vooral lekker bezig met de voorbereidingen van de musical.", vertelt de leerkracht van de groep: Hank Schep. "De adviesgesprekken zijn, net als de cito's geweest. De kinderen weten naar welk middelbare schoolniveau ze door zullen stromen." Dat niveau ligt op de Jozefschool aardig hoog. Kinderen hebben gemiddeld een havo/vwo advies mogen ontvangen.

Voor Hank was deze uitkomst geen grote verrassing. Ze had deze groep kinderen ook al in groep zeven, en kon daardoor al vroeg met de ouders in gesprek over wat haar verwachtingen waren van het middelbare schoolniveau van het kind. Er zijn echter ook altijd ouders bij die niet zo soepel om kunnen gaan met het advies van de leerkracht en er toch alles aan proberen te doen hun kind op een hoger niveau te krijgen dan geadviseerd wordt.


Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

Ouders die extra bijlessen betalen, bespreken of andere leerkrachten het wel bij het juiste eind hadden of zelfs naar de schooldirectie stappen... Hank heeft het allemaal meegemaakt. Ouders willen over het algemeen liever niet dat hun kind op het vmbo belandt, en hebben daar veel voor over. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

De eindtoets van groep 8 is nu minder belangrijk dan voorheen. Dit maakt dat andere factoren, zoals de ouders, meer invloed kunnen hebben op het niveau waar een kind op belandt. Uit onderzoek van het CBS bleek dat het ouderlijk opleidingsniveau grote invloed heeft op het niveau waar een kind op belandt wanneer deze naar de middelbare school gaat. Hank vertelt wat zij hiervan merkt, in de regio Muiden.

Ook het inkomensniveau van ouders kan in verband worden gebracht met het middelbare schoolniveau van een kind. Kijk maar eens naar het volgende diagram. 

Naar boven

Inkomen ouders en middelbare schoolniveau kind

Schermafbeelding 2018 06 16 om 12.22.31
Volledig scherm

Op de Jozefschool gaan kinderen gemiddeld naar het havo/vwo. Het gemiddelde inkomen per persoon in Muiden is 30,7 duizend euro per jaar. 

Op de Bijlmerhorst gaan kinderen gemiddeld naar het VMBO beroeps-kader. Het gemiddelde inkomen per persoon in de de buurt Bijlmer-Centrum is 16,8 duizend euro per jaar.

De twee scholen liggen relatief dicht bij elkaar en verschillen in grootte of karakter weinig. Toch blijkt dat de hoogte van het gemiddelde inkomen op de plaats waar de school zich bevindt in verband te brengen is met de hoogte van het gemiddelde schooladvies dat de kinderen in groep 8 krijgen. 

Schermafbeelding 2018 06 16 om 12.22.31
Sluiten
Naar boven

Zoals te zien was het diagram lijkt het inkomen van ouders nauw in verband te staan met het middelbare schoolniveau waar een kind op belandt. Waar dit mee te maken heeft? Ten eerste kan gekeken worden naar het feit dat ouders met meer geld ook meer uit kunnen geven aan bijvoorbeeld bijlessen. Dit wordt ook wel schaduwonderwijs genoemd. Ook in de politiek komt dit probleem aan bod. Oud PvDA-minister Jet Bussemaker sprak in 2017 haar zorgen al uit over de uitvoering van schaduwonderwijs bij de eindtoets. Ouders die het niet eens zijn met het advies van de juf of meester sturen hun kind op bijles om ervoor te zorgen dat ze beter scoren op de eindtoets. Zo kan het niveau van het kind toch nog aangepast worden. Maar of dit nou per se zo positief is, dat is de vraag. Kinderen die op een hoger niveau belanden dan ze eigenlijk thuishoren, maar gepusht worden doormiddel van extra lessen, moeten constant op hun tenen lopen, en de vraag is of dat nou echt positief is. 

Waar vroeger het niveau van een kind voornamelijk bepaald werd door hun score bij de eindtoets, is nu het advies van de leerkracht leidend. Slechts bij een hogere score kan het advies aangepast worden. De eindtoets kan dus alleen nog maar positieve invloed hebben op het advies van een leerkracht. Dit betekent echter wel dat de leerkracht dus meer macht in handen heeft. Wanneer deze een kind beoordeelt en ouders zijn het niet eens met het niveau dat de leerkracht adviseert, kan deze meer druk verwachten vanuit ouders. Logisch te beredeneren valt dat wanneer ouders een hoog inkomen hebben, de kans groot is dat zij ook een hoog onderwijs hebben genoten en hierdoor graag willen dat hun kind dit ook krijgt. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

In het schooljaar 2014-2015 werd de regelgeving rondom de eindtoets veranderd. Voorheen was de toets een belangrijke factor in de bepaling van schoolniveau. Nu is het advies van de leerkracht de belangrijkste factor geworden. Deze manier van niveau meten is subjectiever dan die van een eindtoets, maar toch veel betrouwbaarder. Dat is in ieder geval wat Hank Schep vindt. 

"Ouders doen niet per se moeilijker sinds de rol van mij als docent in de besluitvorming van het schoolniveau van een kind belangrijker is geworden. Het geeft ons juist de kans om al vroeg met elkaar te gaan zitten en al snel een idee te kunnen geven waar een kind naar toe werkt." 

Naar boven

Als ouder kan je zelf de keuze maken in hoeverre je bij wil dragen aan de opleiding van je kind. Een leerkracht kan ouders niet verbieden om hun kind extra bijlessen te geven, net zo goed als dat een leerkracht er ook geen invloed op heeft hoe vaak ouders een kind meenemen naar een museum of samen een boek lezen. Op die manier kan een ouder dan ook invloed uitoefenen op de intellectuele ontwikkeling van een kind. Dit kan dan weer bijdragen aan het uiteindelijke adviesniveau dat een kind kan krijgen. Daarnaast erft een kind ook een bepaalde intelligentie van de ouders, maar dit hoeft lang niet te betekenen dat hier ook alles uitgehaald wordt wat erin zit. 

De basisschool is ervoor om een kind te stimuleren op het niveau terecht te komen waarop hij of zij het beste uit zichzelf kan halen. Dit is wat de Jozefschool dan ook probeert te doen. Ouders die proberen hun kind net een niveau hoger te krijgen dan wordt geadviseerd worden gehoord, maar lang niet altijd gelijk gegeven. De eindtoets kan hier een uitkomst bieden. Wanneer blijkt dat een kind een stuk hoger dan verwacht scoort, kan het advies eventueel omhoog aangepast worden.

Uiteindelijk is het de school die voor een kind bepaalt welk niveau het beste bij hem of haar past, ongeacht wat de ouders graag willen. 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan