Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zigeuners In Oekraïne

Logo https://hu.scrollytelling.io/verlichting-in-de-vorm-van-god-en-goederen

Hulp brengen in de vorm van God en goederen. Dat is de missie van opa Bernyk (72). Hij kan niet anders. Zo heeft hij het zijn hele leven tegen de verdrukking in gedaan. In de tijd van het communisme werd opa Bernyk vervolgd. Nu ondersteunt hij drie zigeunerkampen in Oekraïne. Hij is de motor achter veel verbeteringen in de kampen. En elke zondag houdt hij een preek, waarin hij de zigeuners vertelt dat in de ogen van God iedereen gelijk is.

Naar boven
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Naar boven

Deze zondag bezoeken we samen met opa en zijn Nederlands-Oekraïense kleindochter Anna-Vera het kamp Iwanowtse in Cerednie. Opa heeft een zak met wollen mutsen die hij wil uitdelen. De winter is weliswaar voorbij, maar het kan nog steeds gemeen koud zijn in de Karpaten. De Romakinderen komen als vliegen op de spreekwoordelijke stroop af. Binnen een mum van tijd is de zak leeg.

Naar boven

Het kamp biedt haveloze huizen met gaten in het dak, kinderen in lompen, doorgezakte paarden, gehandicapten die door de modder ploeteren en schurftige honden. Anna-Vera, in haar Roodkapjesjas, steekt er schrijnend stralend bij af. ‘Arme mensen hé’, fluistert ze. 


Naar boven

In het kamp wonen naar schatting zo’n driehonderdzestig Romagezinnen. De gezinnen zijn groot, 15 kinderen is eerder regel dan uitzondering. Opa blijkt een autoriteit in het kamp en geen wonder: hij zorgde voor de aanleg van het eerste sanitair, hij legde een aardappelveld aan, zodat de Roma’s leren om op het veld te werken en hij bouwde een baptistenkerk. 

Naar boven

Elke zondag preekt hij daar, hij houdt de zigeuners voor dat in de ogen van God iedereen gelijk is. Dat Hij ook van zigeuners houdt! De Roma slikken zijn woorden voor zoete koek. Vol overtuiging wordt deze zondag een lied ingezet. Het orgeltje galmt, kinderen zingen uit volle borst en opa glimt. Hij heeft al vier zigeuners die kunnen lezen (dus ook uit de bijbel) ingewerkt als prediker, dus geen zorgen als hij in Canada zit. Nog één keer richt hij zich tot zijn gemeente, dit keer maakt hij de kinderen duidelijk dat ze ook plichten hebben. Niemand kan er zomaar op los leven, er dient ook geluisterd worden, naar ouders en andere autoriteiten. Daarna barst de kerk weer los, het gezang in het Oekraïens, Russisch en Roma is tot in de wijde omtrek te horen. Het klinkt zo devoot en oprecht dat we als Nederlandse atheïsten bijna zin krijgen ons bij de zigeunerbaptisten aan te sluiten. Opa is tevreden en deelt na de dienst handdoeken uit die gretig aftrek vinden.

Naar boven

Na de dienst leiden opa en Anna-Vera ons door het dorp. Aan de kop ervan verrijst een groot huis, van de baron. ‘’Je reinste maffia is het, die baron’’, vertelt opa hoofdschuddend. Hij laat mensen dubbelop betalen voor de boodschappen die ze verplicht zijn in zijn winkel te doen. Daar bekostigt hij zijn veel te grote, stenen huis van. De Roma sidderen voor hun baron, hij heeft de macht hen te verstoten of erger. Tegen de baron begint ook opa niks, maar hij kan wel verlichting brengen.


Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan