Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Vegaburger in het nauw gedreven

Logo https://hu.scrollytelling.io/zo-worden-vleesvervangers-gemaakt

Naar boven

Naar boven

Dit voorstel werd ingediend door Jean-Baptiste Moreau van president Macrons partij La République en marche!
 

Naar boven

 Het voorstel houdt in dat vleesvervangers niet meer de namen van vlees in hun producten mogen hebben, dus termen als worst en hamburger mogen niet meer worden gebruikt bij producten die niet uit vlees bestaan.

Moreau, die zelf ook werkzaam is in de veeteelt, geeft aan dat het gebruik van vleesbenamingen in vleesvervangers “Misleidende marktstrategieën” van de vleesvervangers industrie zijn.  Bedrijven die vleesbenamingen gebruiken zonder dat hun producten vlees bevatten, kunnen boetes verwachten die kunnen op lopen tot 300.000 euro.

Naar bovenHij kondigde het amendement aan op Twitter met de tekst: “Mijn voorstel is aangenomen om de consumenten beter te informeren over hun voedsel! Het is belangrijk om te vechten tegen valse claims: onze producten moeten goed worden benoemd: namen als kaas en steak zullen worden gereserveerd voor producten van dierlijke oorsprong!


Naar boven

Enkelen waren het eens met zijn voorstel. Zo antwoordde We love animals “De Voedselindustrie dankt u.” Ook boer Emile Schweitzer was het helemaal met het Moreau eens, “Eindelijk een sterk besluit met betrekking tot namaak en identiteitsdiefstal van voedsel. De consumenten kunnen nu niet meer worden misleid, zodat zij hun weg kunnen vinden. Dank u en bravo.”     


Naar boven

De meesten waren het niet eens met dit wetsvoorstel, zo zei Julien Vin Ramonay “Absurd… mensen (waaronder ikzelf) die sojamelk kopen weten juist heel goed dat dat product niet van dierlijke oorsprong is (dat is juist wat we zoeken!). Waarom producten kiezen die afkomstig zijn van dierlijke uitbuiting en slecht zijn voor gezondheid en milieu?”  

Ook Heart and Soul vond het nergens op slaan “Oeps ik ben dus per ongeluk veganist geworden. Ik was bedrogen door labels: Ik dacht al die tijd vlees te eten en het bleek in feite soja te zijn (geloof je dat echt?).”
Naar boven

Deze discussie speelt niet alleen in Frankrijk, maar in heel Europa.

In Duitsland wilde Christian Schmidt, toenmalige minister van Landbouw in Beieren, de “Misleidende etiketten” van vleesvervangers gaan aanpakken in 2016 en in 2012 klaagde CDA-kamerlid Jaco Geurts er al over dat de Vegetarische Slager klanten misleidde door vleesbenamingen te gebruiken.

De Vegetarische slager kaatste de bal terug door de namen van hun producten net iets aan te passen. Zo heet de vegetarische gehaktbal van de Vegetarische Slager nu de Gehacktbal.

 In 2017 diende de VVD ook een wetsvoorstel in om namen van vlees in vleesvervangers te verbieden, maar dit zorgde voor ophef op social media. De #Schnitzelgate werd uiteindelijk niet aangenomen. Later dat jaar droeg de Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit (NVWA) de Vegetarische Slager op om de namen van vlees op hun producten aan te passen. De NVWA trok hun uitspraken echter weer in toen ze ook te maken kregen met de reacties van de bevolking.

Naar boven

 De politici die zich in Nederland en Duitsland ook sterk hebben gemaakt voor het verbod van de namen van vlees in vleesvervangers hebben bijna allemaal een band met de landbouw en dus ook de vleesindustrie.

Jaco Geurts had voor zijn politieke carrière bij CDA een varkenshouderij met zijn gezin in Voorthuizen en was secretaris van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Erik Ziengs van de VVD had een met een agrarisch handelsbedrijf.

De Duitse Minister Christian Schmidt komt uit de Duitse deelstaat Beieren. Een deelstaat met een grote vleessector. 

Het lijkt erop dat de vleesindustrie zich bedreigd voelt door de groeiende vleesvervanger industrie.    

“Deze strijd is nu al een tijd bezig, maar zal zeker nog langer doorgaan” vertelt witte Lupine boer André Jurrius.

Naar boven
Naar boven

In 2008 kwam oud-studiegenoot Jaap Korteweg naar zijn boerderij toe met de vraag of André een aantal hectare Blauwe Lupine wilde gaan verbouwen voor zijn nieuwe bedrijf De Vegetarische Slager.

André Jurrius had hier wel oren naar “Het doel van de boerderij was om de gewassen van toekomst te gaan verbouwen en ik zag dat in de Lupine.”  

 André heeft een paar jaar voor De Vegetarische Slager Blauwe Lupine verbouwd tot dit jaar. “De vraag naar de producten van De Vegetarische Slager is zoveel toegenomen, dat ik op mijn boerderij niet meer aan die vraag kon voldoen.”  

 De vraag naar vleesvervangers is inderdaad aan het groeien. Mensen kiezen er steeds meer voor om minder of geen vlees meer te gaan eten. Dit vanwege gezondheid- en milieu redenen en voor dierenwelzijn. Nederlandse Bank de ABN AMRO verwacht dat de markt in vleesvervangers dit jaar met 6 procent zal gaan stijgen.

Naar boven
Naar boven
Naar boven

 Doordat André met de vleesvervanger industrie samenwerkt heeft hij veel te maken gehad met het debat rond vleesvervangers. “Ik zie het van beide kanten” zegt Jurrius. “Ik snap dat de vleeslobby een bedreiging ziet voor hun markt, maar ik vind ook dat er naar de toekomst gekeken moet worden en de vleesindustrie is op dit moment veel te grote belasting voor de aarde.”


Naar boven

Er is veel onderzoek gedaan naar de impact van de vleesindustrie op het milieu. Het produceren van vlees is goed voor een groot deel van de broeikas uitstoot wereldwijd. Volgens Wereldvoedselorganisatie (FAO) is de vleesindustrie verantwoordelijk voor 15 procent aan alle menselijk gerelateerde broeikasgassen.  

Naar boven
0:00
/
0:00
Start audio

André verteld over hoe hij het verdere verloop van deze discussie ziet 

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan